Declarație-șoc a unui șef dintr-un mare spital: „Nici în clinicile veterinare nu este aşa“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iată, domnilor parlamentari locali, ce aţi fi putut face din 2012 încoace şi nu aţi făcut!

Declarație-șoc a unui șef dintr-un mare spital: „Nici în clinicile veterinare nu este aşa“

GALERIE
Spital Spiridon, foto Dan Luca (1)Spital Spiridon, foto Dan Luca (2)Spital Spiridon, foto Dan Luca (3)Spital Spiridon, foto Dan Luca (4)Spital Spiridon, foto Dan Luca (5)Spital Spiridon, foto Dan Luca (6)Spital Spiridon, foto Dan Luca (7)Spital Spiridon, foto Dan Luca (8)Spital Spiridon, foto Dan Luca (9)Spital Spiridon, foto Dan Luca (10)Spital Spiridon, foto Dan Luca (11)Spital Spiridon, foto Dan Luca (12)Spital Spiridon, foto Dan Luca (13)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (1)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (2)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (3)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (4)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (5)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (6)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (7)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (8)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (9)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (10)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (11)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (12)
 • Spital Spiridon, foto Dan Luca (13)
- +

„Operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut undeva în Europa în ultimii 100 de ani. În Vest, nici în clinicile veterinare nu este aşa“. Aceasta este reacţia plină de revoltă a unui şef de clinică de la cel mai mare spital din Moldova, Spitalul „Sfântul Spiridon“. Nu e greu de imaginat cum este să operezi, sau să fii operat, în timp ce la câţiva metri în spate cineva urlă de durere, pe altă masă de operaţie. Tot aici, oameni gata de operat dorm pe câte două scaune lipite, pentru că nu sunt paturi. Situaţia, absolut revoltătoare şi umilitoare pentru Iaşi, ca important centru medical şi universitar, datează de când Ministerul Sănătăţii refuză constant, din 2012 încoace, să aloce banii necesari finalizării unei investiţii extrem de importante, începute în 2011: Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă. Oare parlamentarii locali ştiu de acest lucru? Cum s-a ajuns în această situaţie ruşinoasă?

Medicii din Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spi­talul „Sfântul Spiridon“ lucrează în condiţii de război. Colectivul este obligat să îngrijească pacienţii în condiţii necorespun­ză­toare pentru că Ministerul Sănătăţii nu a aprobat, până în prezent, finanţarea necesară finalizării lucrărilor la un proiect început din 2012. În aceste condiţii, specialiştii care şi-au făcut un renume prin activitatea din ultimii ani a centrului de chirurgie reparatorie a mâinii lucrează acum în spaţii impro­vizate, în saloane şi săli de operaţie care aparţin altor clinici.

„Pentru o sală de operaţii, au împins masa de operaţii de urgenţă de la clinica BMF şi au băgat şi masa noastră. Şi astfel operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut undeva în Europa în ultimii 100 de ani“, relatează revoltat profesorul Teodor Sta­mate, şeful clinicii.

Epopeea

Epopeea Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a început în aprilie 2011, odată cu închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan“ din Copou şi integrarea cli­nicilor care se aflau acolo în structura Spita­lului „Sfântul Spiridon“. După desfiinţarea spitalului din Copou, Clinica de Chirurgie Plastică, care până atunci funcţiona acolo, scriptic a fost încadrată la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Practic, colectivul şi-a continuat activitatea în clădirea de pe strada General Berthelot nr. 2 până în decembrie 2014, când, în mai puţin de o lună, a fost nevoit să se mute în incinta spitalului de pe bulevardul Independeţei. Înainte de mutare, clinica avea 35 de paturi: 15 alocate pacienţilor arşi şi 20 celor care necesitau intervenţii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

„La sfârşitul anului 2014 am fost puşi în situaţia de evacuare de urgenţă, pentru că, în acel spaţiu, IRO urma să desfăşoare un proiect european. Sigur că, din 2011, de când a trecut sub direcţia Spi­talului «Sfântul Spiridon», noi am întrebat unde anume ne vom muta. Ni s-a răspuns că în 2012 s-a elaborat o hotărâre a minis­trului Sănătăţii pe care colectivul director al spitalului a pus-o în operă, şi astfel s-a deschis şantierul de reamenajare a construcţiei vechi din fosta clinică de dermatologie“, spune profesorul Stamate, şeful clinicii.

Potrivit acestuia, clădirea monument istoric în care a funcţionat dermatologia urma să fie recondiţionată în baza unei finanţări a Ministerului Sănătăţii, estimată atunci la o valoare de 40 de milioane de lei. Finanţarea urma să asigure amenajarea unui bloc operator la etaj, a unui sector de arsuri la parter, a saloanelor pentru pacienţii spita­lizaţi la mansardă, şi la demisol a mai multor servicii necesare pentru activitatea din clinică. Proiectul de amenajare a clinicii cuprindea şi o fundamentare pentru dotarea tehnică şi aparatura medicală, evaluată la 18.950.000 de lei. Pentru că în momentul mutării clinicii din Copou lucrările la noul spaţiu erau în desfăşurare, conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon“ a încercat să găsească soluţii temporare de organizare a acesteia.

Totul este improvizat

„Noi nu ne-am mutat într-un spaţiu destinat nouă, ci ne-am mutat pe holuri. S-au înghesuit celelalte servicii, i-au îngră­mădit pe ceilalţi. Le-au spus «Ia, retrageţi-vă dumneavoastră, ORL, cu două salone mai strâns şi cedaţi-le chirurgiei plastice». Acum avem două saloane, unul de şase paturi şi unul de şapte, astfel încât nu­mărul nostru de 35 de paturi s-a redus la 13 paturi. De aceea, mereu suntem aglo­meraţi, şi ni se întâmplă să internăm câte 10-11 pacienţi în salon de 7. Sunt oameni care dorm pe canapele, oameni care dorm pe scaune puse unul lângă altul, pentru că nu avem unde să-i culcăm peste noapte să-i operăm“, explică şeful clinicii.

Potrivit specialistului, spaţiul improvizat pentru îngrijirea pacienţilor arşi a fost luat din Clinica de Cardiologie, care a cedat un salon propriu Clinicii de Chirurgie Plastică. Ast­fel, dacă înainte aceasta asigura 15 paturi pentru pacienţii arşi, acum are doar 5 paturi destinate victimelor cu arsuri. Mai mult, cele două clinici împart şi astăzi secţia ATI destinată pacienţilor aflaţi în stare critică, chirurgia plastică fiind deservită de 3 paturi. Sălile de operaţie în care medicii intervin sunt, la rândul lor, improvizate. Una dintre ele, destinată pentru mici urgenţe, a fost încropită în cabinetul oftalmologului Came­lia Bogdănici, care a cedat spaţiul colegilor de la chirurgie plastică. Cea de-a doua sală de operaţie în care se intervine pentru intervenţii mai ample aparţine, de fapt, Clinicii BMF a spitalului.

„Nu aveam sală de urgenţe, şi atunci au împins masa de ope­raţii de la clinica BMF şi au băgat şi masa noastră. Şi aşa operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut undeva în Europa în ultimii 100 de ani. Ce pacient din lumea asta este bucuros să-l audă pe cel căruia i se scot dinţii din gură, în timp ce lui i se corectează un bont sau două, că şi-a prins mâna într-un aparat? În Vest, nici în clinicile veterinare nu este aşa. Şi acolo poţi izola un caz septic de cazurile aseptice. Noi nu avem această posibilitate, pentru că nu avem spaţiu. La noi este ca pe front“, mai arată profesorul Stamate.

Doar 65%, în 4 ani

Până în prezent, pentru lucrările din noul spaţiu destinat Clinicii de Chirurgie Plastică, ministerul a acordat spitalului 25 de mi­lioane de lei, lucrările fiind realizate în proporţie de 65%, după cum apreciază condu­cerea clinicii şi a spitalului. Unitatea me­dicală mai are nevoie de încă 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor, respectiv pentru executarea finisajelor, şi de alte 18 milioane pentru dotarea clinicii cu aparatură medicală. Atât conducerea clinicii, cât şi cea a spitalului subliniază că a înaintat nume­roase memorii Ministerului Sănătăţii, în care arată cât de necesară este investiţia pentru a trata bolnavii într-un spaţiu decent. De fiecare dată au primit doar promisiuni, pacienţii fiind îngrijiţi de aproape doi ani în condiţii improvizate. Potrivit datelor înregistrate de clinică, anual, aici sunt efectuate între 5.300 şi 5.500 de intervenţii chirurgicale.

„Demersuri pentru finalizarea proiectului am făcut atât direct la minister, cât şi cu sprijinul unor oameni politici. Săptă­mâna aceasta merg iar la minister, să prezint încă o dată situaţia. Eu sper să primim suma necesară cât mai repede, pentru că, dacă o vom primi în lunile septembrie - octombrie, va fi târziu, şi vom risca să nu o putem folosi pe toată până la finalizarea anului“, subliniază ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.