Declaraţiile lui Băsescu privind unirea "au turnat benzină pe focul din Găgăuzia"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Declaraţiile lui Băsescu privind unirea "au turnat benzină pe focul din Găgăuzia"

GALERIE
igor
  • igor
- +

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unirea României cu R. Moldova au alimentat iniţiativele pentru organizarea referendumului din Găgăuzia privind o eventuală independenţă, a declarat preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, într-o emisiune a postului public Moldova 1.

Preşedintele Parlamentului moldovean, care a efectuat miercuri o vizită la Comrat împreună cu premierul Iurie Leancă pentru discuţii cu administraţia găgăuză referitoare la referendumurile anunţate pentru 2 februarie, a afirmat că "declaraţiile preşedintelui României au turnat multă benzină în focul care încetişor s-a aprins în Găgăuzia".

El a adăugat că, pe lângă faptul că Republica Moldova are "o problema şi la nivel de ţară, (în plus) se confundă procesul de integrare europeană, ideea europeană, cu ideea unirii, pe care încearcă s-o promoveze în ultima perioadă preşedintele (român Traian) Băsescu".

Oficialul a mai declarat că astfel de declaraţii "nu ajută" Republica Moldova, iar poziţia este împărtăşită şi de premierul Iurie Leancă. Totodată, Igor Corman consideră ca această poziţie nu pune în niciun caz "în pericol relaţia cu România". "Nu doar preşedintele Băsescu reprezintă ţara, el este la sfârşitul celui de-al doilea mandat. Eu am fost în vizită oficială la Bucureşti, am purtat discuţii şi cu premierul, şi cu preşedintele Parlamentului, cu grupurile parlamentare de acolo. Este o cu totul alta optică, este dorinţa ca să avem un dialog pragmatic, un dialog care reiese din agenda europeană, un dialog care să consolideze relaţiile dintre Republica Moldova şi România, dar să nu creeze probleme", a afirmat Igor Corman.

El a confirmat că le-a transmis autorităţilor de la Comrat că "nu este cazul de a organiza referendumuri în urma unor declaraţii (ale preşedintelui Băsescu -n.r.)". "Vă spun şi acum că în cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalităţii Republicii Moldova nici nu pot să existe şi nimeni nu înţelege care este sensul unor astfel de declaraţii. Nici în România, la modul serios, astfel de declaraţii nu sunt luate în considerare", a apreciat Igor Corman.

"Eu nu cred ca domnul Basescu doreşte răul Republicii Moldova. Mi-aş dori foarte mult ca dumnealui, cu mai multa atenţie să urmăreascaă evoluţiile din ţara noastră şi să analizeze care este impactul unor astfel de declaraţii asupra procesului de integrare europeană, asupra coeziunii societăţiii moldoveneşti şi, per ansamblu, eu sper să ajungă la concluzia că, într-adevăr, astfel de declaraţii nu-şi găsesc locul", a conchis preşedintele Parlamentului de la Chişinău în cadrul emisiunii "Moldova în Direct" de la postul Moldova 1.

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat recent că următorul proiect important pentru România, după intrarea în NATO şi Uniunea Europeană, trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Ulterior, şeful statului a acuzat lipsa de reacţie la nivel european faţă de riscurile în privinţa independenţei şi suveranităţii R. Moldova, precizând că România nu va rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă R.Moldova din drumul spre UE.

Referitor la vizita efectuată miercuri la Comrat împreună cu premierul Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului de la Chişinău a declarat că aceasta nu a avut scopul "de a îmbuna pe cineva", ci pentru a stabili un dialog constructiv între autoritatile centrale şi cele regionale. Igor Corman consideră că referendumurile anunţate de administraţia găgăuză pentru 2 februarie vor fi anulate de instanţele de judecată, iar autorităţilor de la Comrat le-a spus că "nu este cazul de a organiza referendumuri în urma unor declaraţii" vizând statalitatea Republicii Moldova.

"Am întreprins vizita reprezentativă la Comrat nu pentru a îmbuna pe cineva, nu pentru a bloca aşa-numitele referendumuri. Noi am mers acolo cu un mesaj foarte clar de deschidere", a spus Igor Corman, adăugând că autoritaţile centrale intenţionează să implice conducerea de la Comrat în abordarea unor chestiuni "care vizează cu adevărat cetaţenii din Găgăuzia, care vizează statutul acestei autonomii".

Administraţia găgăuză a anunţat pentru 2 februarie un referendum la care populaţia din regiune este chemată să-şi exprime opinia în legătură cu aderarea Republicii Moldova la UE sau la Uniunea Vamală rusă şi dacă este de acord ca regiunea autonomă să-şi declare independenţa în cazul în care Republica Moldova îşi pierde suveranitatea.

O instanţă de la Comrat a declarat ilegală organizarea referendmului, iar procuratura moldoveană a deschis un dosar penal îna cest caz, însă administraţia de la Comrat continuă pregătirile pentru consultarea populară, iniţiativă care vine în contextul în care Chişinăul se pregăteşte să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.