De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Mutăm piele, grăsime sau mușchi” – Decontate integral de asigurări, reconstrucțiile mamare se pot face inclusiv cu țesut propriu

miercuri, 09 octombrie 2024, 03:00
4 MIN
 „Mutăm piele, grăsime sau mușchi” – Decontate integral de asigurări, reconstrucțiile mamare se pot face inclusiv cu țesut propriu

Conform psihologilor, diagnosticul de cancer înseamnă negare, furie, negociere, depresie și acceptare. Dar mai mult, când e vorba de un cancer mamar, pacienta poate trăi și drama pierderii unui sân prin extirparea tumorii, iar impactul psihologic este enorm. La ora actuală există însă soluția reconstrucției sânului.

Citește integral ediția nr. 27 a Ziarului de Sănătate

dr. Vlad Pieptu

dr. Vlad Pieptu

„Cele mai frecvente întrebări pe care le primesc de la paciente sunt referitoare la costurile intervențiilor. Aș dori să subliniez faptul că reconstrucția și simetrizarea, adică ridicarea sânului neafectat de cancer, sunt decontate integral de Casa de Sănătate prin program național, atât la paciente cu cancer dovedit prin biopsie, cât și la paciente cu mutații ale genelor BRCA. A doua cea mai frecventă întrebare pe care o aud este referitoare la riscul de revenire a cancerului din cauza reconstrucției. Pot asigura pe această cale pacientele că reconstrucția nu influențează cu nimic șansele de recidivă ale tumorii”, a punctat dr. Vlad Pieptu, medic primar chirurgie plastică la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Pentru chirurgii plasticieni reconstrucția se referă la obținerea unui sân estetic plăcut și armonios cu corpul pacientei care a suferit o operație pentru extirparea cancerului mamar. În viziunea lor, aceasta implică refacerea volumului și țesutului pierdut, a mamelonului și areolei. În timpul efectuării acestor operații deseori rezultă o asimetrie cu sânul neoperat, care de obicei e lăsat, cu areolele mărite și atunci este necesară ridicarea acestuia pentru a obține un rezultat estetic plăcut prin simetrizarea cu sânul reconstruit.

Medicii au spus că pentru unele paciente reconstrucția sânului se referă doar la recăpătarea unui volum similar celui dinainte de operație, pentru a putea avea greutatea distribuită egal în sutien. Și multe paciente refuză să efectueze alte îmbunătățiri din dorința de a evita multe spitalizări.

Cum are loc procedura de reconstrucție

Dr. Vlad Pieptu explică faptul că înainte de a planifica o intervenție informează pacientele despre posibilitățile de reconstrucție. Acestea pot fi cu țesut propriu, cu implanturi sau combinat. Discută dorințele și așteptările pacientelor pentru a putea orienta planul de tratament conform specificului fiecăreia. El spune că unele paciente nu își doresc implanturi, altele preferă o operație cât mai simplă, iar multora le surâde ideea de a scăpa de țesutul în exces de pe burtă și a-l transforma într-un sân cu compoziție si aspect cât mai aproape de natural, deși aceasta este cea mai complicată variantă tehnică (lambou liber DIEP).

„Putem reconstrui sânul cu țesut propriu mutând piele, grăsime sau mușchi de la nivelul abdomenului, spatelui, coapselor, după cum este favorabil pacientei. Putem reconstrui direct sânul în momentul mastectomiei, introducând un implant mamar sau dacă în acel moment nu e recomandat sau clar ce traseu terapeutic va urma pacienta, introducem un expander cutanat, ca un balon gol ce este umflat treptat pentru a obține volum. Deseori completăm acest tip de reconstrucție cu grăsime proprie obținută, prin liposucție, în jurul implantului, pentru a estompa vizibilitatea marginilor implantului. Implanturile folosite sunt gratuite, decontate prin programul național de reconstrucție mamară, sunt produse de către cel mai mare producător mondial de implanturi mamare și sunt similare cu cele folosite în chirurgia estetică”, a explicat chirurgul plastician.

Pacientele tinere, cu tumori mici, în stadii incipiente, beneficiază mai frecvent de reconstrucție imediată fie prin chirurgie oncoplastică, rearanjarea țesuturilor mamare, fie prin reconstrucție direct cu un implant sau cu țesuturi proprii, cel mai frecvent abdominale. Reconstrucția la distanță poate fi efectuată și la mulți ani după ce o pacientă a suferit o intervenție chirurgicală de mastectomie, chiar dacă a urmat chimioterapie și radioterapie.

Dr. Vlad Pieptu a atenționat că există și contraindicații pentru reconstrucție. Acestea sunt fie stadiile extrem de avansate de boală în care vindecarea nu mai este posibilă sau refuzul pacientei de a urma această cale.

Reconstrucția se poate face în același timp cu mastectomia, în unele condiții

Există listă de așteptare pentru operația de mastectomie (înlăturarea pe cale chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni) și în momentul în care este posibilă reconstrucția în același timp cu mastectomia chirurgii plasticieni de la IRO fac tot posibilul să fie prezenți în acel moment pentru a nu complica viața pacientei cu reconstrucția prin o intervenție ulterioară.

„Pentru reconstrucția secundară există o listă de așteptare întrucât trebuie să prioritizăm pacientele care trebuie să beneficieze de chirurgie pentru a scăpa de cancere și trebuie să gestionăm resursele dacă vorbim de intervenții chirurgicale de mare amploare”, a precizat dr. Vlad Pieptu.

Acesta a mai spus că perioada de recuperare este variabilă și depinde de tipul de intervenție chirurgicală. Dacă vorbim de montarea unui expander sau reconstrucția cu un implant, din punct de vedere al chirurgului plastician, pacienta poate pleca a doua zi acasă.

La intervențiile chirurgicale mai complexe care presupun și timp operator care se apropie de 12 ore cel mai frecvent pacienta este spitalizată timp de o săptămână.

„Întotdeauna ne dorim să vedem pacienții la controalele postoperatorii, la suprimarea firelor de sutură, la supravegherea evoluției cicatrizării în lunile ce urmează intervenției până la perioada de minimă un an de la operație, când se consideră că putem evalua corect rezultatul chirurgical. Îmi aduc aminte de cel mai complicat caz, o reconstrucție mamară bilaterală cu țesut propriu de la nivel abdominal realizată cu ajutorul robotului chirurgical. Am urmat training într-unul dintre puținele centre la nivel mondial la care se efectuează astfel de operații și aștept momentul în care pot oferi și pacienților din România astfel de tehnici inovatoare, cu avantaje reale pentru pacient”, a concluzionat dr. Vlad Pieptu.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii