Defect septal atrial congenital, corectat cu succes la Arcadia printr-o procedură de cardiologie intervențională (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Defect septal atrial congenital, corectat cu succes la Arcadia printr-o procedură de cardiologie intervențională (P)

GALERIE
nedelciuccaz-medical-nedelciuc_1caz-medical-nedelciuc_2
 • nedelciuc
 • caz-medical-nedelciuc_1
 • caz-medical-nedelciuc_2
- +

Defectul septal atrial (DSA) reprezintă aproximativ 10% dintre afecțiunile congenitale de cord ale adultului. Apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi, iar supravieţuirea până la vârsta de 60 ani variază între 15-60% în populaţia generală. În general, intervenția de corectare se realizează în copilărie, atunci când riscurile sunt minime. Deși pot fi tolerate până la vârsta de peste 40-50 ani, defectele septale atriale necorectate, duc treptat la insuficiență cardiacă și hipertensiune pulmonară. Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, a realizat cu succes închiderea defectului de sept atrial la un pacient de 42 de ani.

O stare generală de oboseală accentuată a fost motivul pentru care un pacient de 42 de ani s-a prezentat la un control medical cardiologic. În urma investigațiilor, pacientul a aflat că are din naștere un defect de sept atrial. Prin acest defect s-a creat un șunt prin care o cantitate de sânge din cavitatea stângă (atriul stâng) trecea în cavitatea dreaptă (atriul drept), care încărca circulația pulmonară cu un volum suplimentar de sânge. Această suprasarcină cu volum suplimentar a determinat agravarea progresivă a simptomatologiei.

Diagnosticul a fost confirmat la Arcadia la un examen cardiografic clasic.

Pacientul a fost internat în ziua intervenției, iar în cazul acestuia s-a optat pentru anestezie generală, pentru că s-a efectuat o ecografie transesofagiană în timpul procedurii, pentru a avea un control mai clar a poziționării dispozitivului pe defectul septal atrial.

Dispozitivul introdus este o umbrelă tip dublu disc, din nitinol, un metal cu memorie, având o dimensiune fixă la introducere, dar care se pliază în interiorul unui sistem de livrare. Atunci când este scos din cateter preia dimensiunea automată programată. Procedura s-a realizat cu abord femural, prin vena femurală. Printr-o venă femurală s-a introdus o sondă până la nivelul atriului drept, iar din atriul drept, prin acest defect, în atriul stâng. Apoi, dispozitivul s-a introdus cu ajutorul unui sistem de livrare special. După verificarea poziției corecte a avut loc detașarea și fixarea dispozitivului care, ca o umbrelă cu două discuri, a închis defectul.

Intervenția a durat în jur de o oră, pacientul a fost trezit imediat după operație, a fost detubat și mutat în salon. După 4-5 ore pacientul se putea deplasa și a doua zi a fost externat în condiții normale. În aceeași zi s-a efectuat o ecografie transtoracică pentru siguranța și confortul pacientului. După intervenție, timp de 3-6 luni este important tratamentul medicamentos. Din acel moment nu mai este necesar niciun tratament, iar dispozitivul devine parte din peretele inimii.

Închiderea percutană a DSA în cazurile cu indicaţie pentru acest tip de intervenţie este o procedură minim invazivă, eficientă şi sigură, cu raport cost-eficienţă superior chirurgiei. Succesul cu care s-a tratat acest caz se datorează tehnologiei existente în Spitalul de Cardiologie Arcadia și expertizei echipei medicale de cardiologie intervențională.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.