anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Defect septal atrial congenital, corectat cu succes la Arcadia printr-o procedură de cardiologie intervențională (P)

GALERIE
nedelciuccaz-medical-nedelciuc_1caz-medical-nedelciuc_2
 • nedelciuc
 • caz-medical-nedelciuc_1
 • caz-medical-nedelciuc_2
- +

Defectul septal atrial (DSA) reprezintă aproximativ 10% dintre afecțiunile congenitale de cord ale adultului. Apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi, iar supravieţuirea până la vârsta de 60 ani variază între 15-60% în populaţia generală. În general, intervenția de corectare se realizează în copilărie, atunci când riscurile sunt minime. Deși pot fi tolerate până la vârsta de peste 40-50 ani, defectele septale atriale necorectate, duc treptat la insuficiență cardiacă și hipertensiune pulmonară. Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, a realizat cu succes închiderea defectului de sept atrial la un pacient de 42 de ani.

O stare generală de oboseală accentuată a fost motivul pentru care un pacient de 42 de ani s-a prezentat la un control medical cardiologic. În urma investigațiilor, pacientul a aflat că are din naștere un defect de sept atrial. Prin acest defect s-a creat un șunt prin care o cantitate de sânge din cavitatea stângă (atriul stâng) trecea în cavitatea dreaptă (atriul drept), care încărca circulația pulmonară cu un volum suplimentar de sânge. Această suprasarcină cu volum suplimentar a determinat agravarea progresivă a simptomatologiei.

Diagnosticul a fost confirmat la Arcadia la un examen cardiografic clasic.

Pacientul a fost internat în ziua intervenției, iar în cazul acestuia s-a optat pentru anestezie generală, pentru că s-a efectuat o ecografie transesofagiană în timpul procedurii, pentru a avea un control mai clar a poziționării dispozitivului pe defectul septal atrial.

Dispozitivul introdus este o umbrelă tip dublu disc, din nitinol, un metal cu memorie, având o dimensiune fixă la introducere, dar care se pliază în interiorul unui sistem de livrare. Atunci când este scos din cateter preia dimensiunea automată programată. Procedura s-a realizat cu abord femural, prin vena femurală. Printr-o venă femurală s-a introdus o sondă până la nivelul atriului drept, iar din atriul drept, prin acest defect, în atriul stâng. Apoi, dispozitivul s-a introdus cu ajutorul unui sistem de livrare special. După verificarea poziției corecte a avut loc detașarea și fixarea dispozitivului care, ca o umbrelă cu două discuri, a închis defectul.

Intervenția a durat în jur de o oră, pacientul a fost trezit imediat după operație, a fost detubat și mutat în salon. După 4-5 ore pacientul se putea deplasa și a doua zi a fost externat în condiții normale. În aceeași zi s-a efectuat o ecografie transtoracică pentru siguranța și confortul pacientului. După intervenție, timp de 3-6 luni este important tratamentul medicamentos. Din acel moment nu mai este necesar niciun tratament, iar dispozitivul devine parte din peretele inimii.

Închiderea percutană a DSA în cazurile cu indicaţie pentru acest tip de intervenţie este o procedură minim invazivă, eficientă şi sigură, cu raport cost-eficienţă superior chirurgiei. Succesul cu care s-a tratat acest caz se datorează tehnologiei existente în Spitalul de Cardiologie Arcadia și expertizei echipei medicale de cardiologie intervențională.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.