anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Deficitul comercial înregistrat în judeţul Iaşi a urcat până la 65 milioane de euro

GALERIE
deficit comercial
 • deficit comercial
- +

Iaşul a înregistrat un deficit comercial record în primele cinci luni ale acestui an, de 65. 689 mii euro, potrivit celor mai recente date publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Iaşi. 

Spre comparaţie, deficitul comercial calculat pentru perioada similară din anul 2019 a fost de 7.765 mii euro. Judeţul Iaşi a importat, în perioada 1.I –31.V.2020, maşini, aparate şi echipamente, metale comune şi articole din ele, dar şi produse ale industriei uşoare şi ale industriei chimice, importurile CIF însumând 367440 mii euro, cu 18,0% (-80809 mii euro) mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Principalul partener comercial al Iaşului a fost Germania (16,2%), urmată de China (10,8%), Marea Britanie (9,4%), Franţa (9,3%) şi Italia (9,0%). Pe grupe de produse aduse „din afară” cele mai importante ponderi sunt deţinute de maşini, aparate şi echipamente (40,3%), metale comune şi articole din acestea (12,1%), produse ale industriei uşoare (7,9%) şi produse ale industriei chimice (12,4%).

Cât priveşte exporturile FOB realizate în judeţul Iaşi, raportate la aceeaşi perioadă şi mărfuri, au fost de 301751 mii euro, cu 31,5% mai reduse decât în aceeaşi perioadă din anul 2019 (-138733 mii euro). Produsele româneşti au ajuns în ţări precum Germania (17,8%), Franţa (11,9%), Marea Britanie (8,1%), Ungaria (7,8%) şi Cehia (7,6%).  

Valoarea exporturilor şi importurilor către şi din ţări ale Uniunii Europene a însumat, în intervalul 1.I –31.V.2020, 231793 mii euro (76,8% din total), respectiv 253455 mii euro (69,0% din total). Dacă ne raportăm la distribuţia comerţului exterior al judeţului Iaşi pe zone mari geografice tot în perioada amintită, Europa (UE şi non UE) se situează pe primul loc cu o pondere de 85,0% din exporturi şi 85,4% din importuri, aceasta fiind urmată de Asia (10,8% din exporturi şi 13,5% din importuri) şi America Centrală şi de Nord (3,7% din exporturi şi 0,5% din importuri), potrivit DJS Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.