anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Degeaba? În nici un caz

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Generaţia mea a avut o şansă uriaşă: am supravieţuit vreme de mai multe decenii într-un regim sinistru, dar am cunoscut libertatea la o vârstă când încă aveam suficiente resurse fizice şi intelectuale. Cine nu a profitat de această şansă nu trebuie să dea vina pe alţii.

Un cântăreţ, a cărui notorietate este disproporţionată faţă de calităţile sale reale, s-a produs din nou recent cu spectacolul intitulat Degeaba 30. Nu se poate să nu te frapeze modul şocant şi - de ce să n-o spunem - pervers în care e aruncat în derizoriu ceea ce s-a petrecut în România ultimilor 30 de ani. Fragmentele pe care le-am văzut pe You Tube sunt, toate, nişte văicăreli pe teme cunoscute: „am îmbătrânit în ură“ (vă amintiţi leit-motivul cu „discursul urii“, practicat de către cei care „dezbină“ şi care „nu vor binele românilor“), „degeaba ne-au secat fântânile“, „şi noi tot ca la-nceput cu mâna întinsă“, „ne-am vândut norocul“, „am murit degeaba ce-aţi făcut din ţară“, „tot în frig şi foame, tot cu mâna-ntinsă/ pe la porţi străine ce ne stau închise“ (adică odinioară Înalta Poartă, acum Bruxelles-ul, Washingtonul) etc., etc. Un cântec se intitulează, ironic, „Avem democraţie“ şi enumeră tot felul de nenorociri care s-au abătut pe capul nostru, dar în schimb, nu-i aşa, avem democraţie (sau, cine ştie, chiar democraţia e cauza tuturor relelor). Acest tip de discurs, în care mizerabilismul lacrimogen îşi dă mâna cu fatalismul mioritic, e prizat de un anumit public, acelaşi care crede că panseurile lui Dan Puric sunt cugetări înalt filosofice.

Sigur, ar fi o eroare să cădem în extrema cealaltă, a declaraţiilor exuberant-euforice în care identificăm, de fapt, un entuziasm de circumstanţă. Decembrie 1989 a adus, pentru mulţi, eşecuri, frustrări, deziluzii. Dar toate astea nu au cum să altereze semnificaţia prăbuşirii regimului comunist, adică a unui sistem care se baza pe tâmpizarea maselor şi pe umilirea individului. Lucruri care ni se par astăzi normale - libertatea de a spune ce gândim, libertatea de a călători, libertatea de a alege o persoană sau un partid politic - erau, în comunism, de neimaginat. Idiotizaţi de şedinţele PCR şi de „învăţământ politic“, aduşi la stadiul de turmă atunci când erau scoşi la „defilare“ sau înşiraţi ore în şir pe trotuare pentru a-l întâmpina pe „conducătorul iubit“, abrutizaţi de cozile la carne, ouă şi unt, oamenii s-au trezit aruncaţi într-o altă lume, din care dispărea ceea ce le ritmase până atunci existenţa. Aşa-zisa „tranziţie“ a reprezentat şi o complicată operaţiune de regenerare psihică, ale cărei rezultate erau incerte. S-au adaptat perfect, însă, profitorii vechiului regim, securiştii, nomenklaturişţii de rang secund, ai fi zis că unii dintre ei trăiseră de când lumea în economia de piaţă.

În sfârşit, trebuie să ne întrebăm dacă am făcut tot ceea ce ţinea de voinţa şi puterea noastră. Dacă am profitat realmente de libertatea de a vota, dacă nu am scăpat din vedere obiectivele importante mulţumindu-ne cu un câştig imediat, dar facil, dacă am înţeles cum se cuvine importanţa prezenţei noastre în Uniunea Europeană şi obligaţiile care ne revin de aici.

Generaţia mea a avut o şansă uriaşă: am supravieţuit vreme de mai multe decenii într-un regim sinistru, dar am cunoscut libertatea la o vârstă când încă aveam suficiente resurse fizice şi intelectuale. Cine nu a profitat de această şansă nu trebuie să dea vina pe alţii.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.