Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Degenerescența maculară ar putea semnaliza un infarct sau AVC

GALERIE
degenerescenta-maculara
  • degenerescenta-maculara
- +

O boală comună de ochi care poate duce la orbire ar putea fi un semn de avertizare pentru un viitor infarct miocardic sau AVC, arată un nou studiu.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Icahn, din New York, au descoperit într-un nou studiu că persoanele cu o formă de degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV/AMD) au mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare.

Descoperirea oferă speranță că medicii ar putea crea programe de screening pentru problemele cardiace.

„Pentru prima dată, am reușit să conectăm aceste boli cardiovasculare specifice cu risc ridicat la o formă specifică de DMLV, cea cu depozite subretiniene de drusen (SDD)”, explică autorul principal, dr. R. Theodore Smith, profesor.de oftalmologie la Mount Sinai, într-un comunicat de presă.

Acumulările de drusen reprezintă mici depuneri galbene de proteine grase (lipide), care se acumulează sub retina. Aceste depozite de lipide grase se formează sub celulele retinei sensibile la lumină din partea din spate a ochiului. Drept urmare, pot duce la pierderea vederii. Detectarea lor este dificilă, necesitând scanări imagistice de înaltă tehnologie.

Conform autorilor, acest studiu reprezintă prima legătură puternică între cauza principală de orbire, DMLV și bolile de inimă, principala cauză de deces la nivel mondial.

Oamenii de știință au găsit dovezi puternice pentru ceea ce se întâmplă de fapt. „Aportul de sânge a ochiului este direct diminuat de aceste boli, fie de leziuni cardiace care diminuează aportul de sânge în întregul corp, fie de la o arteră carotidă blocată care împiedică direct fluxul de sânge către ochi”, explică dr. Smith.

Pierderea vederii poate apărea din cauza circulației proaste ca urmare a bolilor de inimă, putând fi o manifestare a unei afecțiuni vasculare subiacente, spun autorii studiului. Descoperirile au implicații importante pentru sănătatea publică, și ar putea duce la crearea unor programe de screening la scară largă - care să includă examinările oculare.

„O aprovizionare slabă cu sânge poate provoca daune oricărei părți a corpului și, cu aceste boli specifice, retina distrusă și SDD-urile rămase reprezintă acele daune. Leziunile retiniene înseamnă pierderea vederii și pot duce la orbire”, adaugă medicul.

Studiul din revista BMJ Open Ophtalmology este primul care identifică bolile cardiovasculare cu risc ridicat legate de tulburarea oculară.

DMLV este cauza principală a orbirii la persoanele de peste 65 de ani, și rezultă din deteriorarea zonei centrale a retinei, numită macula, care este responsabilă pentru citire și conducerea vederii.

SDD-urile conțin colesterol și se formează deasupra unei părți a retinei denumită epiteliu pigmentar retinian (RPE).

În prezent, nu există niciun tratament cunoscut pentru SDD.

Analiza a 200 de pacienți cu DMLV, cu boli cardiovasculare severe și AVC a constatat că aceștia au șanse de nouă ori mai mari de a avea SDD.

„Această lucrare demonstrează faptul că oftalmologii ar putea fi primii care pot detecta boli sistemice, în special la pacienții asimptomatici”, spune unul dintre cercetătorii studiului, dr.Richard Rosen, șeful Retina Service pentru sistemul de sănătate din cadrul Centrului medical Mount Sinai.

„Detectarea SDD în retină ar trebui să declanșeze investigații medicale suplimentare către furnizorul de îngrijire primară al individului, mai ales dacă anterior nu a fost văzut de niciun cardiolog. Ar putea preveni un eveniment cardiac care pune viața în pericol”, subliniază medicul.

Estimările arată că aproape 20 de milioane de americani trăiesc cu o formă de degenerescență maculară legată de vârstă, în timp ce bolile cardiovasculare reprezintă cauza de deces numărul unu la nivel mondial.

„Ar trebui să ne concentrăm, de asemenea, pe definirea severității bolii prin imagistica vasculară în clinicile de cardiologie și neurologie și să evaluăm impactul acestora asupra DMLV și SDD prin examinările imagistice ale retinei. În acest fel, putem afla ce pacienți cu probleme vasculare ar trebui îndrumați pentru detectarea și prevenirea bolilor care duc la pierderea vederii”, concluzionează autorii studiului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri