O boală comună de ochi care poate duce la orbire ar putea fi un semn de avertizare pentru un viitor infarct miocardic sau AVC, arată un nou studiu.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Icahn, din New York, au descoperit într-un nou studiu că persoanele cu o formă de degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV/AMD) au mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare.
Descoperirea oferă speranță că medicii ar putea crea programe de screening pentru problemele cardiace.
„Pentru prima dată, am reușit să conectăm aceste boli cardiovasculare specifice cu risc ridicat la o formă specifică de DMLV, cea cu depozite subretiniene de drusen (SDD)”, explică autorul principal, dr. R. Theodore Smith, profesor.de oftalmologie la Mount Sinai, într-un comunicat de presă.
Acumulările de drusen reprezintă mici depuneri galbene de proteine grase (lipide), care se acumulează sub retina. Aceste depozite de lipide grase se formează sub celulele retinei sensibile la lumină din partea din spate a ochiului. Drept urmare, pot duce la pierderea vederii. Detectarea lor este dificilă, necesitând scanări imagistice de înaltă tehnologie.
Conform autorilor, acest studiu reprezintă prima legătură puternică între cauza principală de orbire, DMLV și bolile de inimă, principala cauză de deces la nivel mondial.
Oamenii de știință au găsit dovezi puternice pentru ceea ce se întâmplă de fapt. „Aportul de sânge a ochiului este direct diminuat de aceste boli, fie de leziuni cardiace care diminuează aportul de sânge în întregul corp, fie de la o arteră carotidă blocată care împiedică direct fluxul de sânge către ochi”, explică dr. Smith.
Pierderea vederii poate apărea din cauza circulației proaste ca urmare a bolilor de inimă, putând fi o manifestare a unei afecțiuni vasculare subiacente, spun autorii studiului. Descoperirile au implicații importante pentru sănătatea publică, și ar putea duce la crearea unor programe de screening la scară largă - care să includă examinările oculare.
„O aprovizionare slabă cu sânge poate provoca daune oricărei părți a corpului și, cu aceste boli specifice, retina distrusă și SDD-urile rămase reprezintă acele daune. Leziunile retiniene înseamnă pierderea vederii și pot duce la orbire”, adaugă medicul.
Studiul din revista BMJ Open Ophtalmology este primul care identifică bolile cardiovasculare cu risc ridicat legate de tulburarea oculară.
DMLV este cauza principală a orbirii la persoanele de peste 65 de ani, și rezultă din deteriorarea zonei centrale a retinei, numită macula, care este responsabilă pentru citire și conducerea vederii.
SDD-urile conțin colesterol și se formează deasupra unei părți a retinei denumită epiteliu pigmentar retinian (RPE).
În prezent, nu există niciun tratament cunoscut pentru SDD.
Analiza a 200 de pacienți cu DMLV, cu boli cardiovasculare severe și AVC a constatat că aceștia au șanse de nouă ori mai mari de a avea SDD.
„Această lucrare demonstrează faptul că oftalmologii ar putea fi primii care pot detecta boli sistemice, în special la pacienții asimptomatici”, spune unul dintre cercetătorii studiului, dr.Richard Rosen, șeful Retina Service pentru sistemul de sănătate din cadrul Centrului medical Mount Sinai.
„Detectarea SDD în retină ar trebui să declanșeze investigații medicale suplimentare către furnizorul de îngrijire primară al individului, mai ales dacă anterior nu a fost văzut de niciun cardiolog. Ar putea preveni un eveniment cardiac care pune viața în pericol”, subliniază medicul.
Estimările arată că aproape 20 de milioane de americani trăiesc cu o formă de degenerescență maculară legată de vârstă, în timp ce bolile cardiovasculare reprezintă cauza de deces numărul unu la nivel mondial.
„Ar trebui să ne concentrăm, de asemenea, pe definirea severității bolii prin imagistica vasculară în clinicile de cardiologie și neurologie și să evaluăm impactul acestora asupra DMLV și SDD prin examinările imagistice ale retinei. În acest fel, putem afla ce pacienți cu probleme vasculare ar trebui îndrumați pentru detectarea și prevenirea bolilor care duc la pierderea vederii”, concluzionează autorii studiului.