Degetul carpatin vs. Europa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Degetul carpatin vs. Europa

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Dacă nu se întâmplă ceva zguduitor, alegerile generale la termen, abia peste doi ani, ar putea veni prea târziu pentru a salva cursul european al României

România va deţine, probabil, preşedinţia prin rotaţie a UE. Cu o mână va acţiona stângace, nepregătită, depăşită de obligaţii, iar cealaltă mână o va avea ocupată cu un imens deget mijlociu ridicat ostentativ în faţa a ceea ce reprezintă proiectul european – un spaţiu al libertăţii, prosperităţii şi statului de drept. Degetul carpatin – manifestare sfidătoare reflectată de Florin Iordache de la tribuna Parlamentului – e o anomalie politică permisă şi tolerată de slăbiciunea şi confuzia europeană. Europa lasă un vecin hoţ şi arogant, care o minte şi maimuţăreşte, îşi bate şi sodomizează familia, să-i aibă grijă de casă, compromiţându-se în faţa tuturor.

De la Bucureşti avem multiple confirmări oficiale că deriva va intra într-o viteză superioară. Puterea PSD-ALDE merge mai departe în distrugerea justiţiei, până la capăt, cu toată opoziţia pe care o arată Comisia Europeană. Oficialii spun că vor să fie „independenţi“ faţă de UE, vor să facă recurs la MCV, deşi nu e clar cum se poate face, respingând recomandările pe justiţie. Direcţia guvernării infracţionale de la Bucureşti este anti-europeană, nu numai prin retorică şi gesturi cretine de la tribuna Parlamentului, ci în substanţa şi programul ei. Discursul suveranist şi acuzele de „ingerinţe“ ale UE par un lăstar al celui mai negru ceauşism. De fapt, el funcţionează precum un scut sub care se instalează imunitatea completă şi puterea deplină a unor infractori dovediţi.

Prin urmare, schimbarea acestui regim e o urgenţă, dar nimeni nu ştie cum se poate realiza lin şi rapid. Oficialii europeni se tem că un regim cleptocrat-autoritar va agoniza urât. Neavând simţul ridicolului, respectului, valorilor, ci doar spaima supravieţuirii sale, o putere autoritară va încerca să sacrifice tot ca să se salveze pe sine. Cum UE nu are „soluţii“ - în afara unor rezoluţii în Parlamentul European şi recomandările din MCV - cu atât mai puţin poporul român pare să aibă resursele unei corecţii pe cale paşnică a cursului care duce spre catastrofă. Naţiunea este hipnotizată, anesteziată de amploarea şi îndrăzneala mişcării care o împinge spre dezastrul unui ROEXIT. Operaţiunea de capturare a instituţiilor s-a produs cu o viclenie ce aminteşte de perplexitatea mondială când omuleţii verzi ai lui Putin au ocupat Crimeea. Omuleţii lui Dragnea au apărut peste tot şi execută detaliile salvării lui: de la CSM, CCR, poate prin completele de judecată de la Înalta Curte, ori din Parlament prin abominabilul proiect de „revizuire“ a sentinţelor irevocabile şi definitive, răsturnând şi transformând complet statul.

Vorbim de un „accident“, despre derapaje întâmplătoare, sau ne confruntăm cu un început real de epocă iliberală? Vom vedea mai exact la următoarea provocare: pregătirea procesului electoral din 2019-2020.

Viteza cu care a degenerat situaţia şi au fost anihilate instituţiile ne sugerează că o alternanţă democratică şi ideea de alegeri libere vor fi puse sub semnul întrebării. Atacurile împotriva societăţii civile, hărţuirea presei libere, reprimarea violentă şi interzicerea mişcărilor de protest, linşarea şi acţiunile de compromitere coordonate de canalele mediatice ale puterii, amestecul de fake news şi propagandă, reţelele clientelare din jurul baronilor locali, controlul resurselor de stat, planul amplu de anihilare a justiţiei, starea de disperare şi demobilizare a societăţii, fragmentarea şi slăbiciunea opoziţiei vor fi un cadru în care competiţia electorală nu va mai respecta regulile jocului ştiute până acum. Dacă nu se întâmplă ceva zguduitor, alegerile generale la termen, abia peste doi ani, ar putea veni prea târziu pentru a salva cursul european al României.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.