Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Deja-vu

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Internele am văzut ce fac. Dar armata cu cine-i?

 

Pe vremuri, adică în urmă cu vreo 20-25 de ani de ani, îmi era milă de jandarmi. Pe lângă faptul că ajunseseră ciuca bătăilor, minerii administrându-le regulat câte o ciomăgeală ruşinoasă, nu se descurcau onorabil nici măcar în confruntările unu contra unu. Odată, observând în tramvai un individ dubios dar pişpirel care umbla pe la buzunarele călătorilor, am atenţionat un jandarm mare cât un excavator, care se găsea întâmplător în mijlocul de transport, despre infracţiunea în derulare. După un moment de stupoare, individul a ridicat eroic din urmeri şi a coborât la prima staţie, pesemne ca să nu-l facă arşice pe interlop. În cele din urmă, la ţipetele unei fetişcane pipăite, hoţul a fost debarcat în şuturi de pasagerii indignaţi.

Între timp, instituţia jandarmeriei a evoluat şi şi-a îmbunătăţit imaginea, devenind o prezenţă dătătoare de siguranţă. Asta până pe 10 august (data mitingului diasporei) – când hoardele de jandarmi au luat la cafteală copii, tineri, femei însărcinate, persoane cu handicap, turişti, bătrâni şi animale domestice. Deşi ştiau foarte bine că PSDragnea infiltrase indivizi violenţi în mulţime, jandarmii i-au ocolit pe derbedeii lui Codrin Ştefănescu, pentru a-i stâlci în bătaie pe cetăţenii paşnici. (Cu excepţiile de rigoare). Intervenţia în forţă a trupelor echipate ca pentru război a contrazis flagrant propriul manual de intervenţie al jandarmeriei! Să fi fost aduşi în piaţă numai jandarmi repetenţi ori fără ţinere de minte? Nu cred!

Ulterior, toate justificările jandarmeriei au compromis şi mai tare instituţia, făcându-ne să ne aducem aminte că, după 1945, jandarmii cei mai ticăloşi au fost recrutaţi de fosta securitate, pentru a impune prin teroare regimul comunist în România. Bâlbele conducerii, gafele biroului de comunicare, minciunile uşor de demontat ale celor care le-au luat apărarea, dar mai ales înregistrările care dezvăluie bestialitatea unor jandarmi ce atacă oameni inocenţi ori (vinovaţi) care se predau, lovindu-i în cap, demonstrează lipsa de creier şi de şcoală a malacilor care s-au dedat unor astfel de acţiuni. De, aşa-i când ai un ministru de inteligenţa şi integritatea actriţei Carmen Dan.

Grav este că această revărsare de cruzime şi neprofesionalism vine la foarte puţin timp după ce poliţia s-a făcut la rândul său de râs. Conduşi de aceeaşi blondă fatală de la Interne, câţiva miliţieni de la rutieră mai aveau puţin şi-l împuşcau pe românul care-şi aninase un număr special (şi obscen) la maşina adusă din Suedia. Confuzia iniţială (firească, dar uşor de depăşit, după părerea mea), a fost urmată de un şir de luări de poziţie aberante prin care tot felul de piţipoance şi neghiobi cu metehne de miliţieni au dorit să rămână în istoria prostiei româneşti. Au rămas.

Cum atât jandarmeria cât şi poliţia sunt organe de forţă, menite a proteja instituţiile statului de drept, (stat care suferă lovitură după lovitură din partea PSD-ALDE), şi nu averile vremelnicilor şi penalilor politicieni, recentul lor comportament începe să ridice semne de întrebare. Reprezintă cele două cazuri de mai sus doar nişte întâmplări nefericite sau un tipar care se va tot repeta de acum încolo? Cât de mare este infecţia pesedistă care a cuprins aceste instituţii esenţiale în funcţionarea unei democraţii? Vor trebui din nou desfiinţate şi reinventate? Câţi dintre şefii lor ar trebui demişi în condiţii dezonorante? Dar închişi?

În acest moment, doar armata (care trebuie să apere ţara şi nu pe Dragnea sau pe Olguţa) stă în banca ei. Dar cum şi forţele armate sunt conduse de alt specimen al guvernului PSD-ALDE – l-am numit pe gură-spartă Mihai Fifor -, n-ar fi exlus ca şi militarii să fie chemaţi să lupte contra “agenturilor străine”, ce vor alungarea patrioţilor aldo-pesedişti din fruntea ţării.

Mă încearcă un sentiment de déjà-vu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri