Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Delir TV

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

E un moment tulbure în viaţa politică românească: PNL a dat, sub oblăduirea lui Iohannis, mâna cu PSD, USR e în criză, un partid extremist, AUR, e în plină ofensivă şi recurge la manifestări violente etc. Toate astea pe fondul unei situaţii economice grave, care conduce la scumpiri în serie. Ce fac televiziunile de partid (sau, mă rog, televiziunile USL)? Simplu: dau vina pe USR, care a fost la guvernare şi a luat numai decizii eronate (în paranteză fie spus, cât a funcţionat alianţa USR-PNL, tot USR era ţap ispăşitor). Ni se sugerează, insidios, că de la pesedişti ne poate veni salvarea.

Am scris în mai multe rânduri despre rolul toxic pe care îl joacă nişte televiziuni ce pretind a fi „de ştiri” şi nu o dată unii cititori, dându-mi dreptate, adăugau că nu e cazul să ne îngrijorăm prea tare, întrucât „cine se mai uită astăzi la televizor”, sau „tinerii nu se uită niciodată la televizor” şi oricum nu-i interesează ştirile şi talk-show-rile etc. Obiecţiile sunt, în parte, justificate. În parte doar, pentru că există încă un public numeros care soarbe programele de pe Antena 3 şi RTV, ca să nu mai spun că celelalte televiziuni cu acelaşi profil nu excelează nici ele prin profesionalism şi corectitudine. Mi s-a mai spus, de asemenea, că în ciuda unor campanii de presă violente, deşănţate, Ponta a pierdut alegerile, USR a avut un scor foarte bun la europarlamentare etc. Şi acest lucru e adevărat, numai că asaltul mediatic a continuat la fel de intens (sau poate şi mai intens) încât ceea ce s-a câştigat într-o etapă s-a pierdut curând după aceea.

Să nu se creadă că, din irepresibile plăceri masochiste, mă uit constant la cele două posturi amintite mai sus. Nici vorbă. Îmi place însă să fac un „tur” cu telecomanda şi să prind bucăţi din diatribele lui Gâdea, din panseurile invitaţilor lui Ciutacu, din expozeurile debitate cu o solemnitate ridicolă de „analistul” Radu Tudor. Sunt şi la Realitatea nişte moderatoare de tot hazul, care fac ce fac şi „moderează” în aşa fel încât telespectatorului i se servesc aberaţii cu pretenţii de adevăruri incontestabile. Aceste mici „excursii” pe la diferite televiziuni îmi confirmă (dacă mai era nevoie) convingerea că, departe de a dori să informeze publicul, ele fac pură propagandă şi servesc, în continuare, acelaşi stăpân.

E un moment tulbure în viaţa politică românească: PNL a dat, sub oblăduirea lui Iohannis, mâna cu PSD, USR e în criză, un partid extremist, AUR, e în plină ofensivă şi recurge la manifestări violente etc. Toate astea pe fondul unei situaţii economice grave, care conduce la scumpiri în serie. Ce fac televiziunile de partid (sau, mă rog, televiziunile USL)? Simplu: dau vina pe USR, care a fost la guvernare şi a luat numai decizii eronate (în paranteză fie spus, cât a funcţionat alianţa USR-PNL, tot USR era ţap ispăşitor). Ni se sugerează, insidios, că de la pesedişti ne poate veni salvarea: „O nouă lovitură pentru românii falimentaţi de scumpiri; ce se întâmplă cu preţurile la alimente - liderul PSD face anunţul”, titra dăunezi, România TV; îi ţinea hangul Realitatea: „Ciolacu: Pensiile şi salariile vor trebui mărite la vară”. Situaţia internaţională este un minunat prilej de a crea panică şi confuzie. Cine citeşte acest titlu de la B1TV: „Război! Refugiaţii români şi criza economică!” îşi poate imagina că războiul a început, că mii de refugiaţi fug din faţa ruşilor şi că astfel nu va mai avea nimeni ce mânca, nici refugiaţii, nici cei (încă) neocupaţi. Astfel de „artificii” jurnalistice sunt produsul unor minţi iresponsabile, tâmpizate de obsesia - indusă de către şefi - creşterii audienţei.

Noua formulă de guvernare a obligat aceste televiziuni să modifice direcţia tirului şi să revizuiască imaginea unor politicieni. Marele beneficiar este aici Iohannis, prezentat drept un lider lucid, ferm, vertical. Abundă, prin urmare, titlurile de genul: „Iohannis a decis”, „Iohannis anunţă”, „Iohannis l-a demis pe”, „Iohannis l-a numit pe” etc. E modul (mă rog, una dintre modalităţile) prin care PSD îşi exprimă recunoştinţa că a fost readus la guvernare. De un tratament preferenţial se bucură şi premierul Ciucă. S-a putut observa că problema plagiatului a fost dacă nu ignorată cu totul, atunci minimalizată, iar de la dezvăluirea făcută de Emilia Şercan subiectul e trecut sub tăcere. Lui Ciucă, în schimb, i se iau interviuri la Antena3, se pune accent pe experienţa lui de militar, subînţelegând că ea este binevenită acum, în această perioadă de încordare internaţională.

O promovare poate şi mai ticăloasă este aceea de care beneficiază AUR şi liderul ei, George Simion. Simplul fapt că sunt difuzate insistent manifestările paranoice ale acestui individ este scandalos. Mai mult, Simion intervine mai tot timpul, la RTV şi la Antena 3, dându-şi cu părerea pe cele mai variate subiecte. Strategia lui e transparentă: cu cât este mai mediatizat, cu atât se plânge că presa îl marginalizează şi că mesajul său nu poate ajunge la români. La urma urmei, el aplică modelul rusesc: Rusia trimite masiv trupe la graniţa occidentală, ocupă teritorii din Ucraina şi Moldova, dar se plânge că e victima politicii expansioniste a SUA şi a NATO. Sunt mulţi, în Rusia, cei care cred acest discurs; sunt mulţi, în România, cei care văd în Simion un martir al luptei pentru libertate şi o ţintă a „dictaturii”.

Nu întâmplător am propus acest paralelism care, sigur, poate părea forţat. Elemente comune există totuşi: minciuna instituţionalizată, demagogia, isteria naţionalistă. Şi o presă care manipulează şi răspândeşte, potenţându-le, neadevărurile.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri