Demisia lui Liviu Brătescu din PNL a provocat o furtună pe Facebook. Ce nu s-a discutat la partid s-a spus pe rețelele de socializare
Demisia unui liberal cu state vechi în partid a provocat sute de reacții și comentarii pe rețeaua de socializare, dar amintește regula stabilirii celor care urmează să-i reprezinte pe ieșeni în Parlament.
În imagine, Liviu Brătescu (stânga) și foștii săi colegi de partid, candidați la alegerile din 2020
Anunțul demisiei din PNL afișat public de Liviu Brătescu pe o rețea de socializare a atras atenția asupra procedurii în care sunt alcătuite listele de candidați. „Tradiția” ultimelor runde de alegeri parlamentare arată inclusiv situații în care listele trimise la conducerile centrale ale partidelor se întorc consistent modificate, cu altă ordine – uneori și cu alte nume.
Liviu Brătescu reclamă însă lipsa unei dezbateri menită să-i lămurească pe cei care decid asupra numelor de pe listă despre ce au candidații în plan să facă în Parlament. „Nu mi-aș putea găsi un astfel de loc într-o politică unde cumătria e criteriul de promovare pe lista de la alegerile parlamentare”, a subliniat el, aducând în discuție încrengăturile de rudenie – cea mai cunoscută dintre ele fiind deja antologică: nașul Costel Alexe, vicepreședinte al PNL, finul Sorin Afloarei, locul 2 pentru Camera Deputaților. Anterior, nașul Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean, finul Sorin Afloarei, vicepreședinte al CJ.
La PNL Iași totul e normal
Dacă la partid – lipsit de reacție la plecarea unui liberal cu state vechi – nu a fost nicio dezbatere pe marginea listelor de candidați, discuția s-a mutat în comentariile de la postarea lui Liviu Brătescu în care acesta își anunța plecarea din PNL.
Câteva intervenții la postare au cerut „harta” acestor relații de rudenie din PNL Iași. Liviu Brătescu nu a răspuns acestei solicitări, dar mass-media ieșeană le-a prezentat deja în mai multe rânduri.
Alte comentarii sunt critice față de decizia lui Brătescu. Totuși, ele întăresc ideea că „funcțiile sunt date de partid”, ceea ce ar echivala cu un pact de fidelitate tacit față de PNL.
Ovidiu Pricope, consilier județean, a scris că și el este liberal cu vechime, din 1999. „Am muncit pentru partid permanent și nu am cerut funcții în deconcentrate sau mai sus. Am preferat să ajut oamenii care au venit în audiență cu diferite probleme. Referitor la domnul meu coleg, părerea mea, este că nu este bine să agite apele și să se victimizeze. A avut destule funcții date de partid de-a lungul timpului și poate i se va mai da. Dar, făcând atâtea valuri nu cred că este în favoarea dumnealui. A venit rândul altor colegi și gata. Un adevărat liberal nu așa trebuie să facă”, a explicat el cum stau lucrurile.
Cine se mai teme de locul 4 pe listă
Pe un ton mai moderat, Constantin Șerban, un alt „veteran” al PNL Iași, i-a recunoscut meritele, însă a subliniat că „te poți supăra pe colegi de partid care, vremelnic, conduc o organizație județeană și iau decizii, dar nu te poți supăra pe un partid căruia te-ai dedicat trup și suflet, după cum susțineți și tind să cred că este adevărat”. Șerban menționează în schimb acele „funcții de partid și guvernamentale care v-au multiplicat notorietatea”, amintindu-i că locul 4 de pe lista pentru Camera Deputaților „era perfect eligibil”.
În dialogul din studioul TV al „Ziarului de Iași”, Liviu Brătescu declara că, dacă locul 4 este eligibil la fel ca locul 2, atunci putea să facă schimb cu Sorin Afloarei – sau cu Lucian Rusu, pus pe primul loc pe lista pentru Senat. De altfel, în estimările vehiculate de actorii politici ieșeni, PNL Iași este cotat în cel mai optimist caz cu un senator și 4 deputați, dar mai sigur cu 3 deputați, la fel ca la alegerile din 2020.
„Junii puși pe căpătuială au confiscat partidul din 2020”
Silviu Apostol, consilier local PNL, îl felicită pe „rebelul” Brătescu pentru decizia luată și pune direct degetul pe rană: „Știu că nu a fost simplu să iei hotărârea aceasta, junii puși pe căpătuială au confiscat partidul din 2020! Pentru că mi-am permis să candidez împotriva listei, am fost pus la colț, unul câte unul le facem pârtie… și le convine de minune, zic eu! Gășculița este formată din 2020, după câștigarea CJ-ului, am știut că momentul 2024 va fi «jucat» așa! Nu m-am înșelat nici de data asta!”
La observația unei participante la discuție că „vina este a celor care s-au vândut pentru diferite sinecuri, dar se pretind liberali” și că „degeaba comentezi pe Facebook dacă nu iei atitudine în partid”, Apostol arată că „o părere contra, argumentată bineînțeles, a ajuns să constituie delict mai ceva ca în vremea de după colhozuri, de ce să ne mai mirăm!?”.
„PNL nu mai e ce a fost cândva… oamenii valoroși sunt dați deoparte, iar în locul lor sunt puse marionete”, remarcă un alt participant la discuția online. Observația vine pe fondul absenței de pe listele de candidați a unor nume de calibru din lumea intelectuală academică ieșeană. „Uite-așa se retrag intelectualii din politică”, întărește altcineva ideea.
Un alt comentariu este încă și mai sumbru: „Atâta timp cât locurile eligibile sunt atribuite unor persoane care nu se implică cu adevărat, PNL va avea aceeași soartă ca și PNȚCD”.
„În orice partid, criteriile de ierarhizare a candidaților nu pot fi altfel decât subiective”
Dar cum se vede acest episod din afara PNL? L-am întrebat pe comentatorul politic Lucian Dîrdală cum vede această etapă a alegerilor, cea a stabilirii candidaților și a ordinii în care ei apar pe liste, pe poziții elegibile sau doar ca „supleanți”.
„Fără a cunoaște în detaliu procedurile decizionale din PNL, aș face o observație: în orice partid, criteriile de ierarhizare a candidaților nu pot fi altfel decât subiective, în ciuda eforturilor de mascare a acestei subiectivități. Iar aceasta face ca, în cazul senatorului Liviu Brătescu, un specialist pe care îl prețuiesc foarte mult în plan academic – și al tuturor celor care s-au aflat, se află sau se vor afla în situații similare – să nu fim nevoiți să vorbim de performanțe nesatisfăcătoare sau cine știe ce altceva, ci doar de dorința membrilor din conducere de a oferi poziția respectivă unui alt aspirant”, a explicat Lucian Dîrdală cum stau lucrurile în politica românească.
AICI PUTEȚI CITI TOATE COMENTARIILE LA ANUNȚUL LUI LIVIU BRĂTESCU
Publicitate și alte recomandări video