Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Democraţia românească şi partidele ei

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

I. Despre referendumul Coaliţiei pentru Familie (CpF) şi boicot

Cel mai probabil referendumul cerut de CpF va avea loc. Îl voi boicota.

Cel mai probabil referendumul cerut de CpF va avea loc. Îl voi boicota. De ce? Pentru că „toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi” (art. 1, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului). Egalitatea în drepturi nu se votează, ea e o precondiţie a vieţii într-un regim democratic. Adică abia ea face posibil votul egal pe orice alte teme, dar nu şi invers: dacă oamenii aleg să trăiască într-o democraţie, ei asumă din capul locului egalitatea în drepturi. Altfel, regimul nu mai e democratic.

Unii spun că votul la referendum ar fi o obligaţie civică. În general, poate că au dreptate, dar în cazul ăsta nu. Pentru că, repet, egalitatea în drepturi nu se votează - se asumă pur şi simplu ca o condiţie fundamentală a democraţiei. Alţii spun că nu există un drept la căsătorie. Ba există, afirmat explicit într-o sumedenie de carte, pacte şi tratate internaţionale privitoare la drepturile omului - carte, pacte şi tratate ratificate inclusiv de România. Iar dacă dreptul la căsătorie există, el trebuie recunoscut tuturor fiinţelor umane capabile să-şi dea consimţământul. Tuturor, indiferent de orientare sexuală, de identitate de gen şamd. Aşa cum unii sunt enervaţi că analfabeţii votează, tot aşa unii sunt enervaţi că persoanele gay se pot căsători între ele. E dreptul lor să fie nervoase, triste, sau cum vor ele - dar nu e dreptul lor să restrânga drepturi şi să încalce egalitatea în drepturi.

Libertatea şi democraţia nu vin gratis. Eşti ţinut să plăteşti preţul de a convieţui cu cei cu ale căror opţiuni, concepţii sau stiluri de viaţă eşti eventual în profund dezacord. Dar dacă refuzi să plăteşti preţul, refuzi practic democraţia. De-asta n-am nicio urmă de simpatie pentru cei care încearcă să limiteze drepturi şi libertăţi doar fiindcă se simt ei ofensaţi de nu ştiu ce. Să rămână ofensaţi, e dreptul lor - dar în clipa în care în numele opţiunilor lor încearcă să interzică alte opţiuni, la fel de legitime, să îşi asume că în felul ăsta ies din zona democratică şi militează deschis pentru un regim al inegalităţii în drepturi - şi să îşi asume şi consecinţele morale şi juridice ale militării împotriva regimului democratic.

La urma urmei, şi pe mine mă ofensează teribil credinţele şi stilul de viaţă ale habotnicilor religioşi - dar nici prin cap nu mi-ar trece să le interzic. E, repet, preţul pe care îl plătesc pentru a trăi într-o democraţie. Abia asta - plata acestui preţ - e o obligaţie civică. Unii vor zice că şi în alte ţări s-au organizat referendumuri pentru recunoaşterea sau nu a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Foarte rău că s-au organizat. După cum am spus, egalitatea în drepturi nu se supune la vot, fiind o precondiţie a votului. Sau se supune doar în sensul unui referendum prin care poporul decide dacă vrea sau nu să trăiască într-un regim democratic.

Cât despre sensibilităţi, culturi şi societăţi diferite, ăsta e un argument produs de Arabia Saudită, de Rusia sau de habotnicii religioşi din America - adică de state şi de persoane care resping explicit democraţia. Aşa că nu, nu invocaţi eventuale diferenţe culturale: drepturile omului sunt universale, iar dacă trăiţi într-o democraţie le respectaţi. Din nou, asta e o obligaţie civică. Prin urmare, dacă sunteţi cetăţeni care îşi asumă regimul democratic, obligaţia voastră civică e să boicotaţi referendumul CpF. De-asta şi eu îl voi boicota. Egalitatea în drepturi nu se votează: se respectă.

 

II. Opoziţia democratică

 

Nu am votat niciodată cu PSD. Niciodată, în nicio circumstanţă. Din 1990 încoace l-am considerat un partid toxic pentru democraţia românească - şi asta independent de orice ideologie, de orice savantlâcuri cu „stânga” şi „dreapta”. De astăzi, adaug pe lista partidelor toxice, cu care nu voi vota niciodată, în nicio circumstanţă, PNL, ALDE, UDMR şi PMP. Partidele care mă reprezintă sunt USR, Demos şi Mişcarea România Îîmpreună (care toate trei s-au raliat mişcării de boicot a referendumului CpF).

Democraţia nu se negociază, se apără! Iar până acum, singurii care au apărat democraţia în faţa valului de mizerie antidemocratică sunt USR, Demos şi MRÎ. Felicitări, USR! Felicitări, Demos - pentru reacţia promptă de data asta! Felicitări MRÎ!

Egalitatea în drepturi nu se votează! Se asumă!

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri