Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Democraţie şi tehnologie: o alianţă improbabilă, dar nu imposibilă

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Există multe alte puncte în care noile eforturi de a crea comunităţi virtuale de tot felul pot contribui la ameliorarea calităţii sistemului democratic. Punctul de pornire trebuie să fie, însă, abandonarea iluziilor potrivit cărora progresul tehnologic (cu tot ceea ce implică el) este un aliat natural al democraţiei liberale.

S-a vorbit mult, în această perioadă de restricţii şi interdicţii, despre modul în care societăţile moderne învaţă să se adapteze unor circumstanţe noi, neaşteptate sau ostile. Soluţiile dezvoltate în această perioadă în privinţa muncii sau a studiului online - spre a menţiona doar două teme ce ne-au devenit familiare - nu vor fi uitate după revenirea la normalitate, indiferent când se va produce ea. La fel se va întâmpla cu o mulţime de alte inovaţii din diverse sfere de interacţiuni. Va exista, indiscutabil, o selecţie pe care o vor realiza chiar societăţile, printr-o gamă de mecanisme ce variază de la competiţia de pe piaţa liberă la impunerea de către autorităţi. Cu siguranţă că, nu peste mult timp, vom avea ocazia să discutăm şi despre posibilele inovaţii la capitolul guvernare democratică. Poate că la noi, în România, lucrurile vor merge mai greu, dar aceasta nu face decât să accentueze nevoia ca ele să înceapă mai repede.

Elementul cheie al democraţiei îl reprezintă, aşa cum ştim, alegerile libere şi corecte. Am asistat, în septembrie - şi nu este deloc exclus ca situaţia să se repete şi la legislative - la un proces electoral nesatisfăcător, din perspectiva standardelor unei democraţii consolidate. Fără a nega progresele în raport cu anii trecuţi, este momentul să ne punem, din nou, problema introducerii votului electronic, în completarea variantelor deja existente (votul „clasic” şi cel prin corespondenţă). Autorităţile au grijă să ne solicite impozitele, indiferent unde locuim sau unde ne aflăm. Normal ar fi să ne asigure condiţiile pentru a vota primarul localităţii de domiciliu sau parlamentarii judeţului indiferent dacă, în ziua alegerilor, ne aflăm la cinci mii de kilometri distanţă. Discuţia pe această temă a fost închisă prematur, astfel că am putea cere viitorului guvern să comande un studiu în urma căruia să aflăm cât ar costa o astfel de extindere a democraţiei şi ce probleme tehnice şi politice ar trebui surmontate. Cu siguranţă că ele există, iar decizia trebuie să fie una cumpătată. Dar nici nu se poate admite, într-o ţară membră a UE, că în anul de graţie 2024 (sau 2028) un astfel de sistem riscă să falsifice voinţa naţională pentru că seniorul politic sau şeful de la serviciu ne va obliga să votăm de faţă cu el.

O altă caracteristică esenţială a unei democraţii de calitate este transparenţa instituţiilor ei în relaţia cu cetăţenii. Este, desigur, o chestiune mai veche pe agenda publică românească. De mai bine de un sfert de secol auzim cum „informatizarea” activităţii dintr-o instituţie publică le va permite cetăţenilor să urmărească fluxul decizional şi, indirect, va reduce riscul de corupţie. A apărut apoi conceptul de e-government şi au început să fie puse în aplicare, fără prea mult entuziasm, câteva dintre componentele sale. Cu limitările şi întârzierile pe care ne-am obişnuit să le înţelegem, când e vorba de România, s-a făcut ceea ce au încercat şi alţii, în Occident. Însă reacţia publicului larg nu a fost, aproape nicăieri, cea scontată, principalii beneficiari ai deschiderilor de acest tip fiind grupurile speciale de interese - actori preocupaţi de substanţa deciziei, nu de frumuseţea procedurilor. Poate că situaţia creată în urma pandemiei îi va inspira pe cei de la vârf să închidă manualul deja prăfuit al anilor trecuţi şi să iasă în întâmpinarea populiştilor chiar pe terenul acestora. O pot face, spre exemplu, punând în aplicare mai vechea idee a unor paneluri de cetăţeni (recrutaţi după un sistem folosit la selecţia juriilor în SUA şi remuneraţi corespunzător) care să urmărească, să dezbată şi să dea un vot consultativ asupra unei propuneri de politică publică, înainte ca ea să ajungă pe agenda consiliului local sau a parlamentului. Este, desigur, o metodă ce presupune anumite costuri, dar ea poate fi o soluţie pentru întărirea participării avizate şi pentru combaterea ideilor false despre actul guvernării. Nu există niciun motiv pentru care România ar fi mai puţin pregătită decât alte ţări pentru a introduce o astfel de iniţiativă, în condiţiile în care reţelele online au devenit deja o parte importantă a vieţii multora dintre noi.

Există multe alte puncte în care noile eforturi de a crea comunităţi virtuale de tot felul pot contribui la ameliorarea calităţii sistemului democratic. Punctul de pornire trebuie să fie, însă, abandonarea iluziilor potrivit cărora progresul tehnologic (cu tot ceea ce implică el) este un aliat natural al democraţiei liberale. Nu este, mai ales atunci când aceasta din urmă se schimonoseşte în încercarea de a exclude tot ceea ce nu e politic-corect şi de a ne oferi zilnic acelaşi meniu pe bază de raţionalitate tehnocratică. Tehnologia poate deveni, însă, o cale prin care energiile civice, atâtea câte mai există, să nu se epuizeze în zadar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri