Demos la europarlamentare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Demos la europarlamentare

GALERIE
cucerai
  • cucerai
- +

Am citit prezentările pe care şi le fac cei 12 candidaţi Demos la europarlamentare.

În primul rând, felicitări! Fiecare prezentare spune o poveste a unui om. Umanizează candidatul, îţi permite să ai acces la umanitatea lui, la cine e el dincolo de poză.

Diferenţa faţă de candidaţii obişnuiţi din tabăra anti-PSD e uriaşă. Candidatul anti-PSD tradiţional e, de regulă, un misecuvinist arogant. Îţi trânteşte pe masă CV-ul, din care tu trebuie să înţelegi cât e el de competent tehnic sau de bine aşezat economic - după care îţi cere să-l idolatrizezi, în timp ce el îşi rezervă dreptul să te dispreţuiască.

Ştie şi el că e prea bun pentru tine, dar din mărinimie îţi povesteşte în scârbă despre obligaţia ta de a-l vota. Fiindcă e cel mai bun, cel mai competent, şi vrea să facă bine, să distrugă hidra cum numai el ştie. Dar dacă nu-ţi respecţi obligaţia de a-l vota, nu-i nimic: oricum nu-l meritai.

Candidaţii Demos, în schimb, îţi povestesc despre ei. Despre cum a fost viaţa lor, despre greutăţi. Nimic arogant. Dimpotrivă, totul e, repet, extrem de uman. Sunt candidaţi, dar sunt egalii tăi - şi nu cred că li se cuvine nimic.

Citindu-le prezentările, înţelegi de ce au devenit oameni de stânga. Şi ai o acută senzaţie de autenticitate. Oamenii ăştia sunt de stânga pentru că experienţele prin care au trecut i-au făcut să fie de stânga. E o identitate perfectă între viaţa lor şi opţiunile politice la care au ajuns. Repet, senzaţia e de autenticitate deplină: nimic ipocrit, nimic scos din joben.

Citindu-le prezentările înţelegi şi de ce îşi doresc atât de mult să-i reprezinte pe cei marginalizaţi, pe cei excluşi, pe perdanţii tranziţiei, pe invizibili. Fiindcă la rândul lor au fost marginalizaţi, excluşi, invizibili. Cu excepţia lui Claudiu Crăciun şi a unui antreprenor, toţi vin din zone sociale în care tranziţia a lovit. Iar Claudiu, spre meritul lui, e abia al zecelea pe listă.

Şi asta e o altă diferenţă faţă de candidatul anti-PSD standard. Candidatul standard provine fără excepţie dintre beneficiarii tranziţiei - atât prin merite personale indiscutabile, cât şi prin reţeaua clientelară pro-europeană care l-a propulsat (şi care nu e niciodată prezentată în CV-uri). Fiindcă şi tabăra pro-europeană a beneficiarilor tranziţiei tot prin reţele clientelare funcţionează, la fel ca restul societăţii, doar că în mod ipocrit nu recunoaşte asta: ei văd reţele clientelare doar la PSD.

În fine, citindu-le prezentările înţelegi şi de ce oamenii ăştia au rezerve serioase în a dialoga cu reprezentanţii beneficiarilor tranziţiei. E o eroare gravă de strategie de comunicare, dar înţelegi de unde vine. Beneficiarii tranziţiei i-au tratat întotdeauna ca pe nişte invizibili, ca pe nişte indezirabili - sau, cel mult, ca pe gaura din ciorap. Şi le e greu să treacă peste experienţa lor personală, despre care îmi închipui că e încă dureroasă.

Dacă cu mine - un beneficiar al tranziţiei, totuşi, şi un votant constant al reprezentanţilor acestei categorii - mai vorbesc cât de cât, pe Cioloş sau Barna, sau pe libertarieni ca Năsui i-ar tăia cu lama.

De frică. E perfect natural să-ţi fie frică de cei care ţi-au făcut rău şi care, tratându-te de invizibil, ameninţă în continuare să-ţi facă rău. Şi e perfect natural să nu vrei să stai la masă cu astfel de personaje, care mai au şi aroganţa să-ţi explice, în timp ce te lovesc de-ţi taie respiraţia, că de fapt sunt salvatorii tăi. În general, orice om evită pe cât de mult poate relaţiile cu sociopaţi.

Dar le-ar prinde bine dacă şi-ar învinge întrucâtva frica asta, pentru a se putea face auziţi mai bine. Şi e foarte bine că printre ei sunt şi beneficiari ai tranziţiei, cum e Claudiu, care poate vorbi fără blocaje cu cei din categoria lui.

Una peste alta, Demos aduce în campania pentru europarlamentare două lucruri noi, proaspete şi bune: autenticitate şi empatie. Două lucruri de care cu toţii am avea nevoie.

PS Prezentările candidaţilor Demos pot fi citite aici: https://democratie-solidaritate.ro/candidaturi/ . Daţi click pe poza fiecăruia şi citiţi-i povestea. Lectură plăcută tuturor!

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.