anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Dentiştii, tot mai puţini de la an la an, la Iaşi. Date oficiale: Au rămas mai puţin de jumătate

GALERIE
dentisti
 • dentisti
- +

Acesta să fie motivul pentru care ieşenii par a fi tot mai ştirbi? Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul dentiştilor din judeţ la începutul anului trecut era de 550. Asta în condiţiile în care, acum trei ani, numărul lor era mai mult decât dublu: 1.272. În plus, marea majoritate a dentiştilor, adică peste 90%, lucrează în oraşe. Cea mai frecventă problemă dentară a populaţiei ieşene, tot potrivit INS, sunt cariile. Care sunt factorii de risc?

Acesta să fie unul dintre motivele pentru care ieşenii par a fi tot mai ştirbi? Potrivit unor date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) privind asigurarea populaţiei cu personal medical, în anul 2016, la nivelul judeţului Iaşi figurau 1.272 de dentişti, iar la finalul anului 2017, numărul acestora a scăzut la 550. La nivelul întregii ţări, în anul 2017, conform aceleiaşi surse, numărul dentiştilor era de 15.653, cu doar 4,8% mai puţini decât anul precedent, majoritatea lucrând în sectorul privat, şi doar 1.619 în sectorul public. De asemenea, majoritatea dentiştilor se află în oraşe, satele fiind din acest punct de vedere dezavantajate.

Factori de risc: mâncarea nesănătoasă

„Din punctul de vedere al personalului sanitar care asigură îngrijirea sănătăţii populaţiei, în mediul rural, acesta a fost slab reprezentat, în anul 2017 desfăşurându-şi activitatea numai 13,1% dintre medicii dentişti“, se menţionează în analiza situaţiei personalului din sistemul sanitar în Româ­nia, realizată de INS. Într-un studiu care a ana­lizat principalele afecţiuni den­tare cu care se confruntă atât bărbaţii, cât şi femeile din satele judeţului Iaşi, a reieşit că principala problemă o reprezintă cariile. În studiu au fost incluse 196 de persoane cu vârsta cuprinsă între 65 şi 74 de ani. Aproape 58% dintre bărbaţii din studiu se confruntă cu carii, alţi 28% cu boli la nivelul buzelor şi mucoaselor, iar 24% cu diferite traumatisme. În cazul femeilor, predominantă a fost maladia cariilor, fiind afectate 59% dintre femei, urmată de un procent de 42% de femei care suferă de tulburări dentare non-carioase. Specialiştii susţin că unul dintre cei mai importanţi factori de risc este dieta nesănătoasă, în principal fiind incriminat consumul excesiv de zahăr, alimente procesate şi băuturi răcoritoare. „Dieta influenţează sănătatea cavităţii orale, dezvoltarea smalţului, debutul eroziunii dentare, starea de sănătate parodontală şi a mucoasei orale în general. Consumul excesiv de zahăr din gustări, alimente procesate şi băuturi răcoritoare este un factor de risc important pentru afecţiunile orale. Băuturile răcoritoare includ orice băutură cu adaos de zahăr, cum ar fi băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, băuturi sub formă de praf îndulcit şi băuturi energizante“, se precizează în acelaşi document.

De asemenea, consumul de tutun conduce la un risc crescut de apariţie a afec­ţiunilor gingivale şi a cancerului oral, iar consumul de alcool poate cauza afec­ţiuni ale dinţilor şi cavităţii bucale. Nu în ultimul rând, igiena orală deficitară poate duce la acumularea bacteriilor care formează placa dentară, pentru prevenirea acesteia fiind indicat periajul dentar de două ori pe zi cu o pastă de dinţi cu fluor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.