Deparazitarea externă și internă a câinilor. Care sunt pașii simpli pentru o prevenție corectă?
Deparazitarea internă și externă a animalelor de companie este esențială pentru menținerea sănătății lor. Paraziții externi, cum ar fi puricii și căpușele, pot provoca mâncărimi severe, reacții alergice și pot transmite boli periculoase, precum Babesioza sau boala Lyme. Paraziții interni, precum viermii intestinali, pot afecta digestia și pot duce la probleme grave de sănătate pe un termen mai lung. Deparazitarea regulată, prin tratamente recomandate de medicul veterinar, ajută la prevenirea acestor probleme.
Deparazitarea internă
Cel mai important lucru de știut despre deparazitarea internă este că orice produs care se va folosi va avea efect doar în momentul administrării, spre deosebire de produsele pentru purici sau căpușe care oferă protecție o lună sau chiar trei luni. Ce înseamnă asta? Înseamnă că pastila va ajuta la eliminarea paraziților interni, dacă aceștia există în acel moment. Riscul infectării nu dispare, dacă, de exemplu, după o săptămână de la administrare te plimbi în parc și câinele mănâncă ceva de pe jos care poate conține paraziți.
Cât de des se face deparazitarea internă?
Deparazitarea internă se face de câte ori este necesar. Majoritatea proprietarilor fac deparazitarea internă a câinelui cât mai des posibil, ceea ce nu este foarte sănătos pentru tubul digestiv al patrupedului. Cea mai bună metodă este realizarea examenului coproparazitologic, care ne poate spune dacă patrupedul tău are sau nu paraziți intestinali. Se recomandă realizarea acestui examen din trei în trei luni.
Deparazitarea externă
Produsele pentru deparazitarea externă trebuie alese strict în funcție de mediul în care trăiește câinele și în funcție de anotimp. Nu există diferențe majore de eficiență între cele trei variante de produse, respectiv pipeta, comprimatul sau zgarda, doar că fiecare are avantaje și dezavantaje.
Pipeta antiparazitară
Avantaje
- ușor de administrat;
- eficiență mai rapidă decât pastilele sau zgarda;
- unele pipete oferă repelență;
- unele pipete nu se absorb în sânge și rămân doar la nivelul pielii.
Dezavantaje
- nu poate fi folosită pentru câinii cu afecțiuni dermatologice sau câinii cunoscuți ca fiind sensibili la administrarea pipetei;
- nu este recomandată baia câinelui, nici înainte, nici după aplicarea pipetei, pentru a nu spăla produsul absorbit de piele.
Comprimatul antiparazitar
Avantaje
- poți face baie câinelui;
- poate fi folosită și pentru câinii cu boli de piele sau sensibili;
- blănița câinelui rămâne intactă.
Dezavantaje
- calea de administrare, pentru câinii care nu acceptă pastilele;
- produsul circulă în sânge, astfel puricele sau căpușa trebuie să înțepe câinele pentru a fi omorâți.
Zgarda antiparazitară
Avantaje
- are valabilitatea cea mai lungă (până la 8 luni la unele mărci);
- nu lasă urme pe blană și nu elimină mirosuri neplăcute.
Dezavantaje
- pentru câinii cu blana lungă nu este atât de eficace;
- are nevoie de o îngrijire specială (din când în când trebuie curățată cu o lavetă umedă).
Spray-ul repelent
Acest tip de produs nu este în sine un produs antiparazitar, ci unul repelent care poate fi de mare ajutor pentru câinii cu dermatită alergică la purici sau pentru câinii care sunt scoși la plimbare în zone cu căpușe/purici.
Combinații luate câte două
Medicul veterinar îți poate propune o schemă potrivită pentru câinele tău, în funcție de mediul în care trăiește. Mergi la medicul veterinar și povestește-i unde te plimbi cu câinele tău pentru ca există soluții pentru o protecție sporită. De exemplu, se pot combina câte două dintre formele de mai sus.
Spitalul veterinar Arcadia Vet are program non-stop. Poți apela cu încredere oricând, zi sau noapte, pentru a primi asistență medicală pentru animalul tău.
Arcadia Vet reprezintă un nou capitol în istoria serviciilor medicale veterinare din România și creează un circuit complex și integrat, cu accent pe profesionalism în prevenție, diagnostic, tratament și recuperare și pe o relație autentică și empatică cu proprietarii.
Arcadia Vet este policlinica, centrul de imagistică și spitalul veterinar non-stop, cu linie de primiri urgențe, unde profesionaliștii din domeniu tratează și găsesc soluții personalizate pentru animalele de companie, într-un cadru de îngrijire sigur și fără stres.
Publicitate și alte recomandări video