Depăşiri ale valorii limită admise la indicatorul PM10 la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESĂ

Depăşiri ale valorii limită admise la indicatorul PM10 la Iași

GALERIE
pm2,5pm10
  • pm2,5
  • pm10
- +

Monitorizarea calităţii aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi în luna iunie 2021 a scos în evidență depăşiri ale valorii limită zilnice (50µg/m3) la indicatorul PM10.

Depășirile, validate prin metoda gravimetrică de referinţă, au fost înregistrate în perioada 23 – 25 iunie 2021 (pe fondul caniculei, a calmului atmosferic şi a unui episod de inversiune termică) după cum urmează: 2 depășiri în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră, 2 depășiri în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir, 2 depăşiri în stația de fond suburban IS-5 Tomeşti şi 1 depăşire în staţia de fond urban-trafic IS-6 Bosia–Ungheni.

Maxima zilnică înregistrată a fost la stația IS-2 Decebal-Cantemir pe data de 24 iunie cu o valoare de 107,61 µg/m3, valoarea limită admisă fiind de 50 µg/m3.

De la începutul anului şi până în prezent, cele mai multe depăşiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM10 sunt în staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră - 22 de depăşiri, urmată de staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir - 19 depăşiri (numărul maxim de depăşiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale,  este de 35 pentru fiecare staţie).

Sursele de poluare au fost: traficul auto, șantierele de construcții, salubrizarea, surse locale.

Valorile pentru PM 2,5 - măsurate la staţia IS-2 Decebal- Cantemir -, s-au corelat direct cu cele pentru PM10, sursele fiind aceleași. Valoarea maximă de 46,52  µg/m3  s-a înregistrat pe 23.06.2021, iar valoarea medie a lunii iunie a fost de 17.64 µg/m3. Menționăm că pentru PM 2,5 cadrul legal prevede valoare limită anuală (20 µg/m3).

De la începutul anului şi până în prezent, cele mai multe depăşiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM10 sunt în staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră - 22 de depăşiri, urmată de staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir - 19 depăşiri (numărul maxim de depăşiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare staţie).

Sursele de poluare au fost: traficul auto, șantierele de construcții, salubrizarea, surse locale.

Valorile pentru PM 2,5 - măsurate la staţia IS-2 Decebal- Cantemir -, s-au corelat direct cu cele pentru PM10, sursele fiind aceleași. Valoarea maximă de 46,52  µg/m3 s-a înregistrat pe 23.06.2021, iar valoarea medie a lunii iunie a fost de 17.64 µg/m3. Menționăm că pentru PM 2,5 cadrul legal prevede valoare limită anuală (20 µg/m3).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.