Dependenţa de FMI
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 28.02.2021

Advertorial

Dependenţa de FMI

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

De-a lungul ultimilor 25 de ani, FMI nu a lipsit din disputele politice. Opoziţia a contestat, adesea, utilitatea acordurilor de finanţare. Măsurile dure de austeritate, reformele structurale şi privatizările au dat muniţie opoziţiei în lupta politică. Rezumată, principala cerinţă a FMI, în toată istoria relaţiilor cu România, a fost “cheltuiţi cât vă ţine buzunarul”. Adevărul este că nu s-a prea întâmplat aşa. Austeritatea bugetară nu poate fi plăcută şi, din păcate, nu dă, de fiecare dată, rezultatele estimate. Recent, într-un raport intern, specialiştii Fondului admiteau că planurile lor de reforme nu au dus, întotdeauna, la însănătoşirea economiilor la care au vegheat.

Cert este că politicienii de la Bucureşti nu s-au putut descurca fără FMI, iar acordul din 2009, cel mai criticat din cauza tăierilor de salarii şi a majorării TVA, a devenit salvator. În orice caz, FMI se vede diferit din opoziţie şi de la putere. Premierul a fost unul dintre cei mai acerbi contestatari ai FMI până în 2012 când a ajuns şeful executivului. La acea vreme declara: “De ce luăm banii, ce facem cu ei şi cine îi va plăti? Este o sinucidere naţională! Se iau bani pentru a se mai ţine Guvernul şi după ei potopul. De unde dăm înapoi?“. Mai apoi, după ce a ajuns şeful Guvernului, a uitat de propriile declaraţii. Aşa că şi-a exprimat dorinţa de a avea un nou acord preventiv, care “să ne ajute să consolidăm ceea ce am reuşit anul acesta”. Mă întreb ce să consolidăm: locurile de muncă necreate sau ruinele industriei româneşti?

În iunie 2013, în urma apariţiei unui studiu negativ privind evoluţia economiei româneşti, premierul lua FMI drept garant: ”Staţi puţin, am un certificat de sănătate fiscală şi bugetară, de reforme structurale de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană”.

În prezent, România are un acrod de tip preventiv cu FMI care ar urma să fie finalizat în vara anului viitor. În această săptămână, o echipă a instituţiei se află la Bucureşti pentru a discuta cu guvernul proiectul de buget pentru 2015. Misiunea de evaluare a acordului va avea loc în ianuarie. Preventiv, Guvernul a luat singura măsură prin care să dea bine la anul în faţa Fondului, arierate zero. Numai că a luat această măsură încălcând legea, uzând de a treia rectificare bugetară prin ordonanţă de urgenţă pe principiul – noi o aprobăm, noi beneficiem!

Ing.dr.ec Traian Dobre


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.