anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Advertorial

Dependenţa la români

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

A fi dependent de ceva nu este neapărat un lucru rău. Dacă depinzi de cultură, de artă, de tradiţii şi obiceiuri din moşi-strămoşi, de căldura familiei sau a colectivului în care îţi desfăşori activitatea, de cercul prietenilor ori a partenerilor de afaceri adevăraţi, această dependenţă poate căpăta pur şi simplu denumirea de normalitate.

De mai bine de 24 de ani această dependenţă, privită din prisma explicaţiei din dicţionarul explicativ al limbii române (DEX) al regretatului filolog Breban, are o cu totul altă conotaţie, fără nicio referire la o relaţie reciprocă şi avantajoasă ambelor părţi. În vremurile pe care le trăim sensul cuvântului devine doar dependenţă de ban public. Dacă eşti acolo «sus», dependenţa se traduce ca şi afacere cu banii statului, bineînţeles în detrimentul acestuia; dacă te poziţionezi la talpă, dependenţa se rezumă la a beneficia de cei câţiva bănuţi oferiţi din “solidaritate” spre a nu muri de foame.

Şi tot acolo «sus» ca o ironie adusă DEX-ului în ceea ce priveşte explicaţia cuvântului adus in discuţie, mai intervine şi o altă dependenţă, dependenţa de jilţ. Aceasta se transpune în practică şi la nivelele de mai jos, respectiv Consilii Judeţene, Primării de municipii şi oraşe ori de comune. Dealtfel, cu cât eşti mai puţin pregătit ori mai puţin adaptabil unei reale competiţii de piaţă jilţul devine tot mai indispensabil pentru că fără acesta cei în cauză s-ar pierde în marea masă a celor mulţi şi nebăgaţi în seamă.

Numai că pentru a accede la un scaun trebuie să aparţii unuia din cele mai bine postate partide de pe eşicherul politic mioritic şi inevitabil trebuie să fii un sponsor fidel al partidului, ca dealtfel şi un lustragiu calificat în materie de clanţe ori pantofi ce aparţin şefului. Pe la noi se mai foloseşte şi termenul de «ghiocel», dar fără nicio legătură cu ziua de 8 Martie. În aceste condiţii, cătinel-cătinel, toţi aspiranţii la tronuri, jilţuri ori scaune se adună într-o clică a cărei scop este unul singur – sifonarea banului public, în interese, firesc, pur personale, dacă mai e cazul să specific.

Privind în Codul Penal mai vechi sau mai nou, această clică s-ar numi «grup infracţional organizat», dar las aici instituţiile statului să-şi spună punctul de vedere şi după caz să ia măsurile de rigoare.

Place sau nu asistăm la un spectacol, pentru unii scump, pentru alţii ieftin, în care actorii – alias oamenii politici ai ţării – ne oferă nouă spectatorilor din marea masă ce încă mai năziueşte spre mai bine, eternul circ prost regizat pe parcursul căruia ni se mai serveşte spre înveselire câte o coajă de pâine, mai ales în anii electorali.

De multe ori mă gândesc dacă suntem conştienţi de mijloacele şi tehnicile de manipulare utilizate în acest secol 21 şi care aproape reuşesc să ne ţină departe de adevărul gol-goluţ al existenţei cotidiene. Ca un făcut pentru această naţiune, ne-am tot procopsit în frunte cu cei pentru care neamul şi ţara există doar în declaraţiile sforăitoare. Restul este reprezentat de interese fără nicio relevanţă naţională.

Nu cumva încă ne consideră «domniile lor» a la Lăpuşneanu: “Proşti, dar mulţi …” ? Cred că a venit momentul să nu le mai dăm satisfacţie!

Cu bunele şi cu relele acestei societăţi să nu uităm totuşi că astăzi este …             8 Martie. Această zi a fost mai întâi un simbol al luptei pentru drepturile femeilor care munceau, apoi o sărbătoare a mamelor în ţările din fostul bloc sovietic. Cert este că în prezent este un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate femeile din lume. Deci, La Mulţi Ani!, să fiţi iubite şi răsfăţate! 

 Ing.dr.ec. Traian Dobre

 

   

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.