anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Advertorial

Depozitele regionale agricole au fost scoase de guvern de pe lista de finanțare prin PNRR! (P)

GALERIE
foto-agricultura
 • foto-agricultura
- +

Ultima informație de la specialiștii în agricultură stârnește nemulțumire și îngrijorare cu privire la o acțiune a guvernului de excludere a finanțării depozitelor regionale agricole de pe lista Programului Național de Redresare și Reziliență.

Într-o conferință de presă, Florin Jianu (preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a afirmat că „depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deşi nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite”.

Potrivit primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiţiei fiind de 120 de milioane de euro.
Reacțiile dure nu au venit doar din partea mediului de afaceri sau a celui agricol, ci și din partea politicienilor. Viceliderul social democraților din Camera Deputaților, ieșeanul Silviu Macovei consideră această mișcare a guvernului drept „o nouă dovadă că niște oameni fără legătură cu administrația centrală, fără experiență și fără viziune încearcă să ne prostească pe toți, așa pe față! Nu este posibil ca acest PNRR să fie considerat pușculița peneliștilor! Vă dați seama că liberalii s-au bătut ca un metrou care va deservi doar 30.000 de oameni (referire la proiectul de la Cluj Napoca – n.a.) să fie cu siguranță finanțat cu peste 1 miliard de euro prin PNRR, dar 120 de milioane pentru 8 depozite regionale reprezintă o cheltuială prea mare? Vă dați seama cât le pasă acestor oameni de a salva agricultura româească?”.

Silviu Macovei a făcut referire în intervenția sa la faptul că nici până la această dată nu au sosit ajutoarele pentru fermierii și agricultorii grav loviți de seceta din 2020. Asta în pofida faptului că la Iași a avut loc un masiv protest în care sute de utilaje agricole au blocat orașul tocmai pentru a trage un semnal de alarmă referitor la aceste ajutoare pentru secetă.

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), importurile de produse agricole au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro. Acesta este un semn că agricultura românească, deși cu un potențial de creștere enorm, este sufocată de importurile de produse agricole, adesea de o mai slabă calitate.

Conform celor mai recente studii realizate de Cooperativa Țara Mea, România importă anual aproximativ 96.000 de tone de legume și fructe. Cine ne împiedică să fim și noi mari producători și exportatori de legume și fructe? Vă spun eu, deși este evident: guvernanții actuali! Neplata unor ajutoare financiare vitale pentru agricultori combinată cu această scoatere a depozitelor regionale agricole de pe lista PNRR ne arată că, de fapt PNL și USR vor să îi îngroape pe agricultorii români. Nu știu dacă ne dăm seama de dezastrul pe care guvernanții îl fac în agricultura țării noastre, dar sper să ne trezim până nu este prea târziu!” a explicat deputatul Silviu Macovei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.