Depozitele regionale agricole au fost scoase de guvern de pe lista de finanțare prin PNRR! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Depozitele regionale agricole au fost scoase de guvern de pe lista de finanțare prin PNRR! (P)

GALERIE
foto-agricultura
  • foto-agricultura
- +

Ultima informație de la specialiștii în agricultură stârnește nemulțumire și îngrijorare cu privire la o acțiune a guvernului de excludere a finanțării depozitelor regionale agricole de pe lista Programului Național de Redresare și Reziliență.

Într-o conferință de presă, Florin Jianu (preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a afirmat că „depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deşi nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite”.

Potrivit primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiţiei fiind de 120 de milioane de euro.
Reacțiile dure nu au venit doar din partea mediului de afaceri sau a celui agricol, ci și din partea politicienilor. Viceliderul social democraților din Camera Deputaților, ieșeanul Silviu Macovei consideră această mișcare a guvernului drept „o nouă dovadă că niște oameni fără legătură cu administrația centrală, fără experiență și fără viziune încearcă să ne prostească pe toți, așa pe față! Nu este posibil ca acest PNRR să fie considerat pușculița peneliștilor! Vă dați seama că liberalii s-au bătut ca un metrou care va deservi doar 30.000 de oameni (referire la proiectul de la Cluj Napoca – n.a.) să fie cu siguranță finanțat cu peste 1 miliard de euro prin PNRR, dar 120 de milioane pentru 8 depozite regionale reprezintă o cheltuială prea mare? Vă dați seama cât le pasă acestor oameni de a salva agricultura româească?”.

Silviu Macovei a făcut referire în intervenția sa la faptul că nici până la această dată nu au sosit ajutoarele pentru fermierii și agricultorii grav loviți de seceta din 2020. Asta în pofida faptului că la Iași a avut loc un masiv protest în care sute de utilaje agricole au blocat orașul tocmai pentru a trage un semnal de alarmă referitor la aceste ajutoare pentru secetă.

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), importurile de produse agricole au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro. Acesta este un semn că agricultura românească, deși cu un potențial de creștere enorm, este sufocată de importurile de produse agricole, adesea de o mai slabă calitate.

Conform celor mai recente studii realizate de Cooperativa Țara Mea, România importă anual aproximativ 96.000 de tone de legume și fructe. Cine ne împiedică să fim și noi mari producători și exportatori de legume și fructe? Vă spun eu, deși este evident: guvernanții actuali! Neplata unor ajutoare financiare vitale pentru agricultori combinată cu această scoatere a depozitelor regionale agricole de pe lista PNRR ne arată că, de fapt PNL și USR vor să îi îngroape pe agricultorii români. Nu știu dacă ne dăm seama de dezastrul pe care guvernanții îl fac în agricultura țării noastre, dar sper să ne trezim până nu este prea târziu!” a explicat deputatul Silviu Macovei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.