De Sănătate

Punem punctul pe știi

Depresia, tema centrală a Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola”. O abordare interesantă: terapia medicală nutrițională în depresie

miercuri, 02 octombrie 2024, 03:00
4 MIN
 Depresia, tema centrală a Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola”. O abordare interesantă: terapia medicală nutrițională în depresie

„Socola” organizează, în perioada 2 – 5 octombrie 2023, o nouă ediție a conferinței dedicate Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași. Evenimentul științific marchează și împlinirea a 119 ani de la înființarea singurului Institut de Psihiatrie din România. Conform statisticilor oferite de unitatea medicală, în 2019 au fost internați cu depresie 7.134 pacienți dintre care 4.468 femei și 2.666 bărbați. Anul 2020 a înregistrat o scădere a numărului de pacienți cu acest diagnostic. Este vorba de 4.720 cazuri. Din 2021 numărul începe să crească din nou ajungând în 2023 la 7.687, iar până în luna august a acestui an au fost deja înregistrați 5.309 pacienți.

Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate

Ca urmare a creșterii acestui flagel al secolului, numit depresie, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a ales pentru acest an ca temă a conferinței  „Depresia, perspective psihopatologice și reflexia sa socială”.

Rolul terapiei medicale nutriționale în depresie

Evenimentul se va desfășura până pe 5 octombrie și vor participa peste 800 de medici, psihologi, dieteticieni, asistenți medicali și kinetoterapeuți din țară și din străinătate. Ziua de 3 octombrie va avea în prim-plan dezbaterea „Semnalarea fenomenului depresiv în mass-media și reflexia acestuia în societate”, la care vor participa reprezentanți ai presei scrise și audio-vizuale de la nivel central și local. Prin intermediul acestei întâlniri, reprezentanții institutului au spus că își propun să stabilească o serie de strategii comune pentru a putea lupta împotriva tabuurilor, dar și a stigmatizării la care sunt supuși în continuare pacienții cu afecțiuni psihiatrice.

Specialiștii au subliniat că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că vizita la un medic psihiatru sau la un psiholog se înscrie în aceeași notă a firescului ca orice vizită la un alt medic. Trebuie încercat să se depășească îngrădirile sociale existente în continuare în lumea contemporană și să se accepte faptul că o afecțiune psihiatrică, dacă este diagnosticată din timp, poate fi tratată și chiar vindecată.

„2024 este un an al premierelor în desfășurarea Zilelor Institutului de Psihiatrie «Socola» Iași. Pe lângă evenimentele deja aminte și sesiunile de comunicări dedicate psihiatrilor și psihologilor, anul acesta vom organiza, împreună cu specialiști din Republica Moldova, și o sesiune științifică specială intitulată «Reabilitarea în serviciile comunitare de sănătate mintală – abordare holistică», precum și o sesiune de psihiatrie forensică – «Depresia, cauză sau urmare a agresivității, agresor sau victimă?» – la care vor lua parte reprezentanți ai Institutului de Medicină Legală Iași, ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, manageri ai Spitalelor de Psihiatrie. Ambele manifestări vor avea loc pe 4 octombrie”, a declarat dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Cum ne afectează mâncarea dispoziția generală

O altă premieră din cadrul conferinței o constituie sesiunea de comunicări științifice realizată în colaborare cu Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași și având ca temă „Rolul terapiei medicale nutriționale în depresie”.

„Această colaborare continuă drumul deschis de Institut în abordarea bio-psiho-socială a pacientului și promovează o viziune holistică asupra sănătății, în care aspectele fizice și mentale sunt interconectate”, a declarat dr. Cristina Dobre.

În cadrul conferinței va fi lansat primul volum al unei serii de publicații intitulată „Afecțiunile psihiatrice și alimentația” care își propune să abordeze, pe înțelesul tuturor, rolul alimentației în gestionarea afecțiunilor psihiatrice. Primul volum este consacrat în exclusivitate depresiei și terapiei medicale nutriționale în această afecțiune, fiind realizat de specialiști ai Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași și ai Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași.

Într-un comunicat remis presei de către Colegiul Teritorial al Dieteticienilor se menționează faptul că sunt tot mai multe dovezi științifice indică o asociere puternică între o alimentație nesănătoasă și agravarea tulburărilor de dispoziție, inclusiv anxietatea și depresia, precum și cu alte afecțiuni neuropsihiatrice.

Ce este depresia, tabloul clinic al depresiei, tratamentul și managementul depresiei, rolul familiei și al comunității în managementul depresiei, alimentația și sănătatea creierului, mecanismele prin care alimentația acționează în depresie, recomandări pentru o alimentație sănătoasă în contextul depresiei sunt doar o parte dintre subiectele care sunt abordate în acest prim volum destinat educării publicului larg, dar și profesioniștilor din domeniul sănătății despre importanța unei diete echilibrate în depresie.

„Ne onorează prezența dieteticienilor la cea mai importantă manifestare științifică de psihiatrie din țară, aceasta fiind, de altfel, o recunoaștere a rolului acestei profesii în cadrul echipelor multidisciplinare care tratează persoanele cu afecțiuni psihiatrice. Alături de invitați de prestigiu, specialiști în psihiatrie și psihologie, atât de la nivel național, cât și internațional, dieteticienii vor sublinia, prin lucrările pregătite, importanța alimentației în prevenția și managementul depresiei. Astfel, această colaborare deschide o cale importantă către abordarea multidisciplinară, holistică și integrativă, a afecțiunilor psihice”, a explicat dietetician Adina Rusu, președinte al Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Iași.

Zilele Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași sunt organizate de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Colegiul Medicilor Iași, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Iași și Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie din România.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii