Deputat ales pe listele AUR, condamnat penal pentru compromiterea intereselor justiţiei

luni, 21 noiembrie 2022, 19:26
2 MIN
 Deputat ales pe listele AUR, condamnat penal pentru compromiterea intereselor justiţiei

Deputatul Daniel Gheorghe Rusu, ales pe listele AUR , în prezent neafiliat nici unui grup politic, a fost condamnat, primind o amendă penală în cuantum de 40.000 de lei, după ce a fost găsit vinovat de infracţiunea de compromiterea intereselor justiţiei. Parlamentarul a fost trimis în judecată după ce, în anul 2020, a prezentat, în cadrul unei transmisiuni live pe o reţea de socializare, documente dintr-o anchetă penală.

„Admite, în parte, apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sentinţei penale nr. 255 din data de 16 iunie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 9/1/2022. Desfiinţează sentinţa penală apelată numai în ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor art. 83 din Codul penal şi, rejudecând: Condamnă pe inculpatul Rusu Daniel Gheorghe la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 40.000 lei (corespunzătoare pentru 200 zile-amendă a câte 200 lei pe fiecare zi) pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, prevăzută de art. 277 alin. (2) din Codul penal. Atrage atenţia inculpatului cu privire la dispoziţiile art. 63 alin. (1) din Codul penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu închisoarea în situaţia în care, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte”; este sentinţa definitivă pronunţată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Daniel Gheorghe Rusu a fost deferit justiţiei după ce, în anul 2020, în timp ce făcea o transmisiune live pe o reţea de socializare, a prezentat documente dintr-o anchetă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş, adresate Primăriei comunei Şpring, unde Rusu era primar la acel moment.

Documentele prezentate conţineau numele unor persoane care făceau obiectul anchetei penale.

Comentarii