Deputat de Iași: „Intenționez să fac plângeri penale împotriva celor care atentează la integritatea și sănătatea ieșenilor” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Deputat de Iași: „Intenționez să fac plângeri penale împotriva celor care atentează la integritatea și sănătatea ieșenilor” (P)

GALERIE
Poză deputat Marius Ostaficiuc
  • Poză deputat Marius Ostaficiuc
- +

Marius Ostaficiuc atrage atenția asupra faptului că punerea sub lacăt a spitalului de la Lețcani, într-o perioadă de suprasolicitare a secțiilor de Terapie intensivă, intră în zona „indiferenței criminale”

Domnule deputat Marius Ostaficiuc, cât de panicați ar trebui să fim cu adevărat în subiectul Covid 19, din perspectiva capacității spitalicești de primire a bolnavilor cu forme de manifestare gravă? Mă refer, desigur, prioritar la ieșeni.

România, nu putem nega asta, se află foarte aproape de o explozie a cazurilor de Covid-19. Nu insistăm acum pe măsurile luate pentru prevenirea răspândirii virusului, nu insistăm pe restricțiile ce trebuie impuse și restricțiile ce nu trebuie impuse deși, în mod cert, și acesta e un subiect major de discuție. Important este să evităm panica și să luăm decizii lucide, raționale, pentru ca numărul nou de cazuri să fie ținut sub control, iar românii să nu aibă de suferit și mai mult. Suntem bombardați cu știri privitoare la numărul insuficient de paturi din secțiile de Terapie Intensivă din întreaga țară. Ni se repetă la nesfârșit că spitalele nu mai au locuri și că ne aflăm în pragul unei crize. Premierul Florin Cîțu cere mărirea numărului de paturi ATI, cere măsuri peste măsuri, însă refuză să vadă și să accepte soluțiile pe care, cel puțin la Iași, realitatea însăși i le oferă.

Vă referiți la spitalul de la Lețcani?

Bineînțeles! Un spital complet echipat, cu zeci de paturi ATI, care zace și acum nefolosit de mai bine de două luni. Spitalul mobil de la Lețcani a rămas închis după un control al Ministerului Sănătății, în timp ce numărul de cazuri de Covid din Iași impune de urgență redeschiderea lui. Vă reamintesc, vorbim despre un spital pentru care s-au plătit milioane de euro.

De ce se întâmplă asta?

Din ambiții politice pe cât de mari, pe atât de prostești. Unii nu pot trece peste faptul că spitalul de la Lețcani are la bază o inițiativă a Partidului Social Democrat, ca și cum asta ar mai avea vreo relevanță astăzi, într-o perioadă fără nicio miză electorală, dar mai cu seamă astăzi, când toată lumea arată îngrijorată spre limitele spitalelor românești. E un caz explicit în care politicul nu doar că nu ajută comunitatea, ci o încurcă, o blochează. Arta de a conduce, definiție străveche a politicii, a devenit arta de a băga bețe în roate, artă de a produce haos. În contextul de față, spitalul de la Lețcani este aur curat. Cu toate astea, iată, rămâne închis, o construcție oarecare pe niște câmpuri.

S-au invocat diferite deficiențe care împiedicau funcționarea optimă?

Există vreo deficiență pe care, cu tehnologia secolului XXI, să n-o putem remedia într-un timp rezonabil? În plus, dacă acele deficiențe constatate erau într-adevăr atât de grave, atunci ele trebuiau remediate de urgență, iar spitalul să fie repus în funcțiune. Dacă deficiențele erau minore și nu puneau în pericol funcționarea spitalului, atunci de ce a fost nevoie de mai bine de două luni de inactivare a unei unități medicale esențiale?

Cine poartă, totuși, răspunderea acestei stări de fapt? Autoritățile locale sau cele centrale?

Atunci când autoritatea locală e una puternică, responsabilă, angajată exclusiv în interesul comunității pe care o reprezintă, nicio autoritate centrală nu va rămâne indiferentă la solicitările ei. Domnul președinte al Consiliului Județean, Costel Alexe, are însă alte griji pe cap. Credibilitatea sa la București, la fel ca cea a primarului Mihai Chirica, tinde spre zero. Nu-i mai ia nimeni în serios și dacă ei susțin că e luna martie, Guvernul ar putea decreta că pentru Iași este luna octombrie. Ce a făcut Costel Alexe pentru acest spital și pentru ieșenii pe care acest spital ar trebui să-i deservească? Absolut nimic! Se face că nu aude ce zice de trei ori pe zi premierul domniei sale, anume că nu mai sunt paturi, că unitățile spitalicești nu mai fac față, că secțiile ATI sunt prioritare. Refuz să cred că un politician poate fi atât de indiferent! Ar fi de-a dreptul o indiferență criminală...

Ce e de făcut?

Dacă vrem să trecem cu bine peste aceste complicate încercări, atunci trebuie să luăm imediat atitudine. Nu ne permitem luxul să ne întrebăm la nesfârșit ce va fi, cum va fi, dacă va fi... E inacceptabil să așteptăm să vedem ce ni se va întâmpla și abia apoi să căutăm soluții. Avem de-a face cu acel tip de situație în care ieșenii ar trebui să pună presiune pe autoritățile locale, să picheteze Consiliul Județean, să ceară încetarea imediată a acestei cinice bătăi de joc. În ce mă privește, mă voi consulta cu avocați. Intenționez să fac plângeri penale împotriva celor ce atentează la integritatea și sănătatea ieșenilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.