Deputat Monica Berescu: Pensiile parlamentarilor au fost desființate. Urmează să eliminăm și restul pensiilor speciale (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presa

Deputat Monica Berescu: Pensiile parlamentarilor au fost desființate. Urmează să eliminăm și restul pensiilor speciale (P)

GALERIE
Berescu
  • Berescu
- +

Analiza sistemului de pensii din România arată cât de multe inechități există și mai ales cât de mari sunt diferențele privind valoarea pensiilor, în funcție de categoriile de beneficiari. Însăși denumirea de “pensii speciale” creează frustrări prin faptul că realizează o alocare disproporționată a drepturilor cuvenite în funcție de criterii subiective și nu în baza unei formule matematice care să respecte principiul contribuțiilor. În orice țară modernă, veniturile la pensie sunt raportate la procentul cu care s-a contribuit din banii primiți lunar sau anual sub formă de salariu dar și din valoarea banilor economisiți prin intermediul sistemelor de pensii private (cum ar fi pilonul III). Astfel, e normal ca o persoană ce a avut venituri mai mari să aibă o pensie mai mare pentru că fracția depusă lunar în cont însuma mai mulți bani adunați sub același procent de contribuție.

Cât de special trebuie să fii pentru a avea pensie suplimentară?

Depinde în primul rând dacă deții o funcție cu multă putere de decizie sau faci parte din grupul majoritar, cel care se bucură mai mult sau mai puțin de ce hotărâri iau persoanele care dețin controlul.  Cu alte cuvinte, această poveste specială a început cu intenții bune dar apoi a fost adaptată și preluată rapid de către parlamentarii din acele vremuri, care au văzut o oportunitate, prin funcția lor și rolul legislativ.

Ce poate fi mai perfid decât să îți acorzi singur venituri de mii de lei la pensie în timp ce peste 90% dintre vârstnici aveau pensii de câteva sute de lei. Într-adevăr, PSD a revoluționat sistemul de pensii în 2006, în perioada în care a condus statul prin toate instituțiile cheie, de la președinție până la guvern și parlament. Au făcut asta doar pentru ei, pentru o mână de oameni care conduceau țara prin funcțiile lor și cărora le era frică de faptul că vor fi săraci când se vor pensiona. Același PSD care se lăuda la fiecare rundă de alegeri că vor mări salarii și pensii, dar uitau să spună că vor face asta doar pentru ei. Deloc surprinzător, această retorică încă produce efecte, ceea ce arată fragilitatea unei părți a cetățenilor și ușurința cu care pot fi amăgiți pe termen scurt.

Pentru a mări pensiile, trebuie să le desființăm sau să le diminuăm semnificativ pe cele speciale astfel încât să fie echilibrat raportul dintre remunerație și pensie. Coaliția care a format guvernul a început cu un gest simbolic: a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor; adică ale acelei categorii care a inițiat acest sistem nedrept, pe vremea lui Adrian Năstase. 

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor reprezintă un gest de normalitate și unul etic, care va permite o reformă esențială, legislativă a sistemului, astfel încât să reparăm nedreptățile create. Vom face asta prin proiectele depuse în Parlament și va fi un proces foarte bine documentat, trecut prin grupuri de lucruri, prin comisiile de specialitate și prin birourile permanente. Este un proces care necesită timp și care va genera un proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale ce va admis inclusiv de Curtea Constituțională, în pofida sesizărilor ce vor fi depuse de cei care își vor pierde pensiile speciale.

Deputat Monica Berescu

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.