luni, 08.08.2022
Pentru un parlamentar, raportul de activitate reprezintă și un aspect de moralitate și de etică. Astăzi, se încheie sesiunea parlamentară și este un bun moment pentru ca, în afara rapoartelor de activitate lunară și de sesiune cu care ne-a obișnuit, deputatul nostru de Iași, Vasile Toma, să ne prezinte o scurtă perspectivă a activității parlamentare prin prisma reprezentării ieșenilor în Forul Legislativ al României.
Un promotor al unei comunicări transparente cu ieșenii, al informării și consultării continue al acestora, deputatul Toma ne-a vorbit în interviul de mai jos atât despre acțiunile legislative privitoare la Iași, care s-au concretizat, cât și despre viitoarele măsuri și proiecte care ne privesc pe noi toți.
Reporter: Domnule Toma, ne aflăm la final de sesiune parlamentară. Ca parlamentar cu experiență al județului nostru și cu una dintre cele mai bogate activități, cum ați caracteriza această sesiune care se încheie?
Deputat Vasile Toma: Cred că ceea ce ar putea rezuma cel mai bine această sesiune este ”în sfârșit, lucrurile se mișcă, proiectele se concretizează și parcurgem pași legislativi importanți și necesari!”. A fost o sesiune extrem de plină și de provocatoare. Și mă bucur că a fost așa, pentru că Legislativul este motorul oricărui stat democratic, iar activitatea sa trebuie să reflecte și să răspundă în timp real numeroasele și diversele necesități pe care cetățenii le au.
Și cred că cea mai importantă realizare a acestei sesiuni din punctul meu de vedere este aceea că am putut concretiza și demonstra că Legislativul este acel partener de încredere al cetățeanului. Aspect care reiese clar din măsurile pe care le-am luat în această perioadă, în ciuda faptului că am traversat și continuăm să traversăm crize sanitare și de securitate majore.
Oamenii, ca prioritate parlamentară. De la Autostrada Unirii, la măsuri sociale și investiții pentru județul Iași
Reporter: Care au fost prioritățile dumneavoastră în calitate de parlamentar al județului Iași?
Deputat Vasile Toma: Pentru mine, ca parlamentar, a existat și există o singură mare prioritate. Oamenii. Ieșenii. Cei față de care sunt răspunzător să le reprezint nevoile și interesele în Camera Deputaților a României. Și, de aici, ca unic principiu al mandatului, decurg temele și proiectele pe care sunt responsabil să le îndeplinesc pentru că prioritățile ieșenilor sunt și trebuie să fie prioritățile mele și ale tuturor parlamentarilor care reprezintă județul nostru. Iar una dintre ele vizează infrastructura de transporturi.
M-am implicat și continui să mă implic total în ceea ce privește construcția Autostrăzii Unirii și, din această perspectivă, sunt bucuros că am înregistrat progrese notabile și că, în sfârșit, avem certitudini.
De asemenea, m-am implicat activ, având în vedere că județul Iași este situat în proximitatea graniței cu Republica Moldova și în apropierea zonei de conflict armat din Ucraina, în ideea de a reuși pe cât posibil să asigurăm o infrastructură de transport optimă pentru a facilita legăturile cu Ucraina și Republica Moldova.
Vorbim totodată și de domenii strategice precum sănătatea și economia, acolo unde, mai ales din cauza pandemiei și a conflictului armat, a fost nevoie de măsuri legislative rapide și specifice pentru a aduce un suport necesar cetățenilor.
Așa cum știm cu toții, având în vedere potențialul agricol uriaș al Iașului, am făcut pași importanți prin reactivarea sau crearea de noi programe de susținere pentru legumicultori și fermieri. În plus, o altă preocupare permanentă este acea care privește finanțările europene. Atât cele prin Programele Operaționale din cadrul financiar multianual european 2021-2027, precum și prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care reprezintă o sursă uriașă de dezvoltare a tuturor investițiilor necesare pentru fiecare comunitate ieșană.
Și, dacă tot vorbim de dezvoltare și susținere, trebuie să menționez aici numeroasele măsuri sociale elaborate alături de colegii mei social-democrați destinate antreprenorilor români, pensionarilor, tinerilor și copiilor. Sprijin pentru România, cel mai amplu program de susținere pe care l-am creat, este deja în faza de implementare și îmbogățire și, de pe urma programelor sale, beneficiază milioane de români.
În același timp, este important, cred eu, să vă menționez faptul că, prin controlul parlamentar exercitat prin intermediul Interpelărilor și Întrebărilor adresate membrilor Guvernului, în fiecare săptămână, am solicitat luarea de măsuri pentru rezolvarea unor probleme de actualitate în domeniul muncii, transporturilor, sănătății, educației, energiei, agriculturii. Toată activitatea mea o regăsiți expusă în rapoartele și comunicările pe care vi le prezint zilnic.
Reporter: Care vă sunt prioritățile pentru următoarea sesiune parlamentară, care va debuta în septembrie?
Deputat Vasile Toma: Deși sunt secretarul Comisiei pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților și am ca priorități generale legislația și proiectele din aceste domenii, nu pot să nu mă gândesc ca, la reluarea sesiunii parlamentare din septembrie, ne mai așteaptă doar puțin până la sosirea anotimpului rece. Oamenii au nevoie să li se asigure utilitățile. Vorbesc aici de electricitate și gaze naturale la prețuri suportabile, aspecte de care deja de acum am luat măsuri legislative ce privesc subvenții și exploatarea de surse care să asigure independența energetică a României.
Din păcate, criza din acest moment nu pare să se sfârșească prea curând și, în acest sens, una din liniile directoare ale inițiativelor legislative și implicit ale activității parlamentare este legată de modul în care putem sprijini și mai mult românii pentru atenuarea șocului prețurilor la electrictate, gaze naturale și combustibil. În aceeași linie, chiar dacă măsurile pe care le-am aplicat până acum reprezintă un bun început, consider că trebuie să aplicăm în continuare soluții legislative.
România are resurse și am convingerea că exploatarea acestora cu eficiență, așa cum am demonstrat până acum prin inițiativele luate, ne va conduce la scăderea poverii existente acum.
Totodată, așa cum am anunțat lunar prin intermediul rapoartelor mele de activitate, voi continua să mă implic cu soluții legislative destinate agricultorilor ieșeni și reformării domeniului de sănătate, acolo unde, în această sesiune, am făcut progrese notabile. Și pentru că mă raportez întotdeauna la oameni focusul rămâne pe dezvoltarea fiecărei comunități ieșene prin creșterea gradului de investiție și absorbției finanțărilor prin programele naționale și europene specifice, în așa fel încât nivelul calității vieții din fiecare localitate ieșană să crească și să ajungem la standardele atât de mult dorite.
Reporter: Domnule deputat Toma, care este mesajul dumneavoastră pentru ieșeni?
Deputat Vasile Toma: Ieșenii să aibă încredere în continuare. Întotdeauna, am pus mai presus de orice interesul oamenilor. După acest concept m-am ghidat și continui să mă ghidez în întreaga mea activitate politică și publică și nu mă dezic de el! Ieșenii sunt oameni cu o mare înțelepciune și au trecut prin momente grele, poate mai grele ca în alte zone ale țării.
Iată de ce consider că Iașul trebuie să reprezinte nu numai inima Moldovei, ci să fie cu adevărat recunoscut ca fiind cel mai mare oraș al României după București cu toate beneficiile din plan financiar, economic și investițional pe care le reclamă acest statut și, decurgând de aici, devenind astfel un pilon de susținere pentru restul localităților ieșene.
De aceea, în continuarea inițiativei mele prin care Iașul a devenit în mod oficial Capitala istorică a României, voi lucra la acest proiect de dezvoltare. Iașul, atât municipiul, cât și județul, pot și trebuie să fie cu adevărat ”perla Estului României”, atât timp cât marile proiecte de infrastructură se concretizează, sunt sprijinite comunitățile locale și le dedicăm proiecte legislative specifice în acest sens.
Ca și până acum, stimați ieșeni, rămân la fel de deschis dialogului și consultării și, așa cum puteți vedea din activitatea mea despre care vă informez în mod continuu în social media și presă.
Vă invit să îmi comunicați care sunt problemele cu care dumneavoastră vă confruntați pentru ca, împreună, să identificăm posibile soluții pentru acestea și, de asemenea, să îmi comunicați punctul de vedere în așa fel încât să fiți reprezentați în deplină cunoștință de cauză, cu totală responsabilitate, respect și implicare.
Cuvinte cheie: + raport parlamentar, vasile toma, autostrada, sanatate, economie, proiecte
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un dop auto, care-i pe disperă de șoferi, s-a format între Uricani și rond Valea Ursului
Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern
FOTO Evitați zona Podu de Piatră. Trafic de coșmar, cu mașini pe 3-4 rânduri
Rusia plantează în Donbas „mine fluture” . Victime sunt în special copiii
Leandro Lo, de opt ori campion mondial la Jiu Jitsu, împușcat mortal de un polițist
Un ieșean, cel mai mare datornic din țară. ANAF îi impută o creanță de 3,7 milioane de lei
Beluga ajunsă la Paris moare de foame. Nu s-a reușit salvarea ei
E jale pe Autostrada A2, în drum spe mare: patru accidente au avut loc luni dimineață
Restricții în benzinăriile din Ungaria. Maxim 20 de litri de carburant, chiar și pentru unguri
Cât de importante sunt condițiile de cazare într-un hotel? (P)
Se majorează bursele elevilor, de anul viitor. Rol important în reducerea abandonului şcolar
Taţii, obligaţi prin lege să-şi ia concediu de creştere a copilului
Ucrainenii spun că rușii au încercat atacuri în șase zone din Donețk, dar au fost respinși
VIDEO Un pod deosebit din China, vechi de 900 de ani, a ars în câteva minute
Licitații pentru 22 de locuri de parcare în Iași. Unde sunt amplasate
(VIDEO) CINIC Spațiu de relaxare pentru pensionari, amenajat chiar lângă cimitir, în Făgăraș
Costel Alexe prioritizează pe agenda guvernamentală marile proiecte ale Iașului (P)
Cu fiecare proiect imobiliar inovator axat pe regenerare urbană, Iașul revine la viață (P)
Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
Zece cadre didactice de la Colegiul Naţional au mers în Spania în cadrul unui proiect Erasmus
Profesori de la Colegiul “Alecsandri”, la cursuri în Florenţa
127 de lucrări de artă, pe simezele internetului. „Şase – şase! Poartă-n casă!”
Licitaţie pentru parcele de teren de casă la Dobrovăţ. Redevenţă minimă de 1352 lei/an
„Ana Bogdan, cetăţean de onoare al Iaşului!” Albe şi negre după Iaşi BCR Open
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Marcel Iureș, chemat de 5 ori pe scenă în fața publicului. În sală s-a aflat și fiul lui Marin Preda
Papa va beatifica un preot ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică
Ce au discutat Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan timp de patru ore la Soci?
Ce notă dă ministrul Alexandru Rafila la Sănătate: Am o anumită satisfacţie
Cum vede ministrul Sănătăţii intrarea în şcolile postliceale sanitare fără diplomă de Bacalaureat
Ce spun omenii de ştiinţă despre fulgerul care a omorât doi oameni în faţa Casei Albe
Petrolul Ploieşti a învins Universitatea la Cluj, scor 1-0, în Superliga de fotbal
Alexandru LĂZESCUUcraina, Taiwanul şi Amnesty International (I) |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Michael ASTNERŢara asta-i un miracol |
Eugen MUNTEANU(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V) |
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.