Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Deputaţii au păstrat un moment de reculegere în memoria martirilor de la Revoluţia din'89

GALERIE
deputati
  • deputati
- +

Noii deputaţi au ţinut în primul plen de luni al Camerei Deputaţilor un moment de reculegere în memoria martirilor de la Revoluţia din decembrie 1989. Aleşii au ales componenţa Comisiei de validare a mandatelor. Reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale au absentat de la şedinţă, aceştia fiind în izolare din cauza că unul dintre ei a fost confirmat cu noul coronavirus.

Fiecare lider de grup a prezentat în plen reprezentanţii în Comisia de validare. Preşedinţia comisiei revine, potrivit cutumei, PSD care are cel mai mare grup în Camera Deputaţilor şi anume Ştefan Popa. Vicepreşedinte al Comisiei va fi de la PNL, respectiv Gabriel Andronache. Liderii grupurilor deputaţilor în noua legislatură sunt: Alfred Simonis - PSD, Gabriel Andronache - PNL, Ionuţ Moşteanu - USR PLUS, George Simion - AUR, Csoma Botond - UDMR şi Varujan Pambuccian - minorităţi.

„Cei 10 reprezentanţi ai grupului parlamentar al PSD în comisia de validare: Adrian Ionuţ Chesnoiu, Romulus Marius Damian, Costel Niculai Dunavă, Ionel Floroiu, Nicolae Georgescu, Claudiu Ilişanu, Natalia Intotero, Silviu Macovei, Rodica Paraschiv, Ştefan Popa, iar pentru funcţia de preşedinte al Comisiei de validare, potrivit cutumei, cel mai mare grup reprezentant în Camera Deputaţilor desemnează preşedintele Comisiei vi-l pe Ştefan Popa”, a anunţat Alfred Simonis în plen. 

„Am fost desemnat ca lider al grupului deputaţilor PNL. În privinţa Comisiei de validare doresc să vă informez că reprezentanţii PNL sunt următorii: Gabriel Andronache, care va îndeplini şi funcţia de vicepreşedinte, tot potrivit cutumei fiind al doilea partid parlamentar ca mărire în actuala legislatură, Tudor Polac, Sorin Dan Moldovan, Nicolae Giugea, Mara Calista, Vetuţa Stănescu, Constantin Şovăială şi Aurel Glad Varga”, a precizat deputatul PNL Gabriel Andronache.

„Reprezentanţii noştri în Comisia de validare vor fi următorii - Mihai Alexandru Badea care va fi şi secretar al acestei comisii, Oana Alexandru Cambera, Silviu Dehelean, Oana Marciana Osmen, Mihai Laurenţiu Poliţeanu”, a spus Ionuţ Moşteanu, de la tribuna plenului.

„„Membri în Comisia de validar din partea AUR vor fi George Simion, Daniel Gheorghe Rusu şi George Badiu”, a explicat George Simion, liderul deputaţilor AUR. „Propunerile noastre pentru Comisia de validare sunt – Laszlo Lodany, Bende Sandor”, a anunţat Csoma Botond.

„Grupul l-a votat reprezentant în Comisia de validare pe Iulius Marian Firczak. Dacă avem dreptul la doi, îl adăugat şi pe Andi Grosaru”, a precizat telefonic Varujan Pambuccian. Decanul de vârstă care a prezidat plenul, Lucian Feodorov, a spus, ulterior, că plenul a aprobat componenţa nominală a Comisiei de validare a mandatelor care se întruneşte să lucreze, iar restul deputaţilor iau o pauză.

Şedinţa de luni este prezidată de Lucian Feodorov, deputat al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), decan de vârstă care va prezida plenurile până la alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acesta a anunţat că din totalul de 330 de deputaţi şi-au înregistrat prezenţa până la acel moment 310.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit luni, de la ora 12.00, ca urmare a decretului de convocare emis de preşedintele României, după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

În prima zde lucru a noilor senatori şi deputaţi vor fi formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune jurământul. Procedurile sunt similare la cele două Camere, diferenţe fiind înregistrate în ceea ce priveşte numărul membrilor comisiilor de validare şi procentul mandatelor care trebuie validate pentru a se considera legal constituită o cameră.

La Camera Deputaţilor, acesta este de două treimi, iar la Senat de trei pătrimi. În ambele cazuri, pentru ca un mandat să fie validat, este necesară depunerea jurământului. Potrivit actualului preşedinte al Camerei Marcel Ciolacu, ar putea fi înregistrate mai multe absenţe după ce în grupul minorităţilor naţionale a fost înregistrat un caz de COVID-19.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri