Deputatul AUR Marius Ostaficiuc: ”Primăria premiază eșecul! Bonusuri de performanță pentru șefii CTP Iași, o companie plină de datorii” (P)

miercuri, 22 mai 2024, 11:33
3 MIN
 Deputatul AUR Marius Ostaficiuc: ”Primăria premiază eșecul! Bonusuri de performanță pentru șefii CTP Iași, o companie plină de datorii” (P)

Compania de Transport Public Iași, subordonată administrației publice locale, va trece la acordarea unor bonusuri financiare pentru șefii societății. Asta în condițiile în care, transportul public ieșean este tot mai mult pus la colț de către ieșeni, de către cei care folosesc mijloacele de transport în comun și care se arată nemulțumiți de serviciile oferite.

În plus, aceste bonusuri se vor acorda în condițiile în care compania de transport este înglodată în datorii și trăiește din banii pe care îi alocă Primăria municipiului Iași.

Deputatul AUR Marius Ostaficiuc susține că o astfel de măsură arată faptul că șefii administrației locale fie nu știu ce se întâmplă în curtea CTP, fie închid ochii la un asemenea eșec administrativ.

”Deși pierderile sunt din ce în ce mai mari, administrația locală continuă să premieze un astfel de eșec. Se dau bonusuri de performanță, se măresc lefuri, în vreme ce transportul public din Iași este din ce în ce mai contestat. Administrația locală preferă să închidă ochii la ceea ce se întâmplă în curtea Companiei de Transport Public și acoperă toate acestea sub umbrela unei performanțe care nu se vede. Toți cei implicați în coordonatrea Companiei trebuie să revizuiască mai întîi toate aspectele semnalate și abia apoi să se gândească la buzunarul propriu. Nu poți avea performanță cu ceva care scârțâie”, a spus Marius Ostaficiuc, deputat AUR Iași.

În cursul anului trecut, Compania de Transport Public a înregistrat venituri de 220 milioane lei. Cea mai mare parte a banilor a fost virată de Primăria Iași, respectiv 125 milioane lei, sumă virată în contul diferențelor de tarif, dar și a compensației de pe urma unui serviciu de interes public.

Conform raportului anual al Consiliului de Administrației, datoriile totale ale transportatorului public, la final de 2023, erau de peste 100 milioane lei, iar cele restante erau de 62 milioane lei, sumă de peste două ori mai mult față de anul 2022.

Cu toate că vorbim de datorii de sute de milioane de lei, la CTP se vorbește de performanță. Și nu doar atât. Nemulțumirile călătorilor sunt total ignorate. Nu se spune nimic despre timpii extrem de lungi de așteptare din stații, despre problemele privind biletele de călătorie din interiorul mijloacelor de transport în comun, despre defecțiunile din ce în ce mai des apărute la tramvaie. Toate acestea sunt trecute pe planul doi, dar se scoate în față o așa zisă performanță”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat AUR Iași.

Parlamentarul Alianței pentru Unirea Românilor a mai menționat că problemele sunt mult mai grave în curtea CTP Iași, probleme pe care primăria refuză să le ia în calcul.

Au demolat depoul din Dacia și încă nu s-au apucat de lucrări la noul proiect. Vorbesc de demolarea celui de la Gară, fără să aibă vreun plan precis pe acel amplasament. Mai mult, se organizează un simulacru de dezbatere publică, una fără rezultat, în care se cere părerea ieșenilor despre un viitor proiect în acel loc. Toate acestea ne arată că sistemul public din Iași este unul care lasă total de dorit și care este ignorat de cei responsabili”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat AUR Iași.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii