Deputatul Blăjuţ demisionează pentru a nu primi pensie specială
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un gest singular în politica ieşeană

Deputatul Blăjuţ demisionează pentru a nu primi pensie specială

GALERIE
viorel.blajut
  • viorel.blajut
- +
„Sunt curios dacă cei care au spus că nu au nevoie de pensia specială îşi vor respecta cuvântul“, a declarat Viorel Blăjuţ.

Un deputat ieşean a renunţat la pensia specială acordată parlamentarilor. Deputatul independent Viorel Blăjuţ şi-a dat demisia, ieri, din Camera Deputaţilor, cu trei săptămâni înainte de încheierea mandatului.

Gestul lui Blăjuţ echivalează cu renunţarea la pensia specială la care ar fi avut dreptul dacă îşi finaliza mandatul. „Am spus de la bun început, de când a fost adoptată această reglementare, că nimic nu justifică acordarea de pensii speciale parlamentarilor. Au fost mulţi care au spus că nu vor încasa pensia, că o vor dona sau mai ştiu eu ce. Juridic însă, singura modalitate de a renunţa la un drept este să nu te mai califici pentru el. Legea spune că pensia se acordă tuturor parlamentarilor care au terminat măcar un mandat. De asta mi-am şi dat demisia, pentru a nu încheia mandatul. Implicit, nu voi lua nici pensia“, a declarat Blăjuţ.

Deputatul ieşean este singurul parlamentar, până acum, care alege această cale pentru a renunţa la pensia specială. Conform unei legi intrate în vigoare la 1 august, foştii parlamentari au dreptul, după împlinirea vârstei standard de pensionare, la o indemnizaţie specială, în funcţie de numărul de mandate.

Pentru un mandat încheiat, indemnizaţia se ridică la 1.550 de lei, pentru două mandate, la 3.100 lei, iar pentru trei sau mai multe mandate, la 4.600 de lei. „Pe parcursul mandatului meu am înţeles să nu profit de beneficiile pe care le conferă funcţia. Cabinetul l-am amenajat din banii mei, nu am făcut deplasări pe banii Camerei Deputaţilor, nu mi-am pus prietenii prin funcţii şi nici nu mai candidez la un nou mandat. Actualele mandate se termină pe 19 decembrie. Chiar sunt curios dacă cei care au spus că nu au nevoie de pensia specială îşi vor respecta cuvântul“, a spus Blăjuţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.