Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol
Iesenii platesc de doua ori indolenta Primariei. Soferii care-si rup masinile în gropile de pe (...)
citeste totjoi, 25.02.2021
Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, atrage atenţia asupra importanței sociale a burselor școlare.
Calitatea educației presupune o viziune coerentă, resurse umane bine pregătite, investiții în infrastructura educațională, o abordare curriculară modernă, dar și preocuparea constantă pentru accesul tinerilor - elevi, studenți, adulți chiar - la forme de educație solicitate pe piața muncii, dar și la trasee pe care și le doresc potrivit vocațiilor și aspirațiilor acestora.
„Participarea elevilor şi studenţilor la procesul de instruire și educație implică mult mai multe eforturi materiale decât simplul acces în unitatea de învăţământ sau distribuirea gratuită a unor materiale didactice. În special în cazul învăţământului superior, cheltuielile pe care familia parentală le are de suportat de-a lungul unui an de studiu sunt consistente și dificile, limitând accesul unora dintre absolvenţii de liceu la continuarea studiilor. Drept consecinţă, din cauza unor asemenea obstacole materiale învăţământul superior pierde studenți buni, după cum și societatea este lipsită constant de aportul unor potențiali specialiști bine pregătiți.”
Din aceste motive, statul îşi manifestă preocuparea pentru elevii şi studenţii proveniţi din familii cu venituri precare prin acordarea burselor sociale. Acordate familiilor al căror venit lunar nu depăşeşte, pentru fiecare dintre membrii acesteia, salariul minim pe economie, bursele sociale reprezintă, în cele mai multe dintre cazuri, singura soluţie pentru ca elevii şi studenţii aflaţi într-o asemenea situaţie să poată continua ciclurile de studiu şcolar sau universitar.
În acest sens, creșterea cuantumului burselor în corelație cu diferite contexte financiare și economico-sociale trebuie să reprezinte o prioritate și a bugetului viitor, o modalitate de a menține elevii în școală și studenții în facultăți. Considerăm că accesul elevilor în învățământul liceal sau profesional de calitate depinde major de existența unor burse care pot acoperi cheltuielile, dar și de o consiliere adecvată pentru carieră, printr-o orientare școlară și profesională avizată și responsabilă.
Dacă bursele de studiu răsplătesc rezultatele şcolare foarte bune, cele de merit, dar, mai ales, cele de performanţă se constituie într-o categorie de recompense mult mai greu de obţinut. Astfel, pentru a accede la o bursă de merit, nu este suficientă doar performanţa şcolară, aceasta trebuie sa fie dublată de rezultate semnificative obţinute în desfășurarea unor activităţi extracurriculare, iar accesul la bursele de performanţă, numite şi burse de excelenţă, presupune obţinerea unuia dintre locurile situate pe podiumul olimpiadelor şi concursurilor naţionale organizate sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale.
„În acest sens, deputat PSD de Iași Camelia Gavrilă subliniază importanţa Votului final pentru modificarea și completarea Legii nr. 235/2010 pentru acordarea burselor de merit olimpic internațional. Astfel, nivelul bursei de merit olimpic pentru locul I reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acestei burse. În spiritul firesc și corect al ierarhizării valorice pentru locurile II, III și mențiuni internaționale se acordă 75%, 50% și, respectiv, 25% din salariul de bază minim brut pe țară. În semn de apreciere a rezultatelor profesorilor care pregătesc elevi și studenți olimpici, dovedind competență, pasiune și dedicație, legea prevede premii care vor fi stabilite anual de către Ministerul Educației Naționale și integrate în bugetul ministerului cu responsabilitate financiară constantă.”
Reprezentând, atât prin cuantumul, cât şi prin prestigiul pe care îl conferă posesorului, cea mai râvnită bursă din sistemul naţional de educaţie, Bursa Meritul Olimpic se acordă doar acelor elevi şi studenţi care au obţinut rezultate remarcabile ( locurile I, II, III și mențiune ) la olimpiadele şcolare internaţionale şi poate fi păstrată pe toată durata studiilor, cu condiţia păstrării sau îmbunătăţirii performanţei care a făcut posibilă acordarea acesteia.
Deputatul ieșean subliniază faptul că o măsură deosebită şi cu un impact social imediat este reprezentată de acordarea burselor studenţeşti pe durata întregului an calendaristic, indiferent de natura acestora. De asemenea, tot din acest an, studenţii beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport între localităţi. Pentru anul în curs, Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat pentru plata burselor studenţeşti o sumă totală de 567.270 mii lei, ceea ce a reprezentat o creştere de aproximativ 388 milioane lei comparativ cu anul precedent.
Este de la sine înţeles că, în construcţia bugetară aferentă anului 2018, Ministerul Educaţiei Naționale trebuie să includă în proiectul de buget sumele aferente menţinerii în continuare a acestor măsuri, iar pe agenda Parlamentului României tema în discuție trebuie să fie prioritară în continuare.
În concluzie, sistemul de burse, analiza periodică și adaptarea acestora la contextele actuale economico-sociale, corelarea cu elemente de suport și protecție socială, în sensul egalității de șanse și al unui principiu pedagogic esențial al accesului egal la o educație de calitate, includerea preocupării pentru stimularea performanței și pregătirea responsabilă a specialiștilor - toate acestea reprezintă un segment important al politicilor destinate educației, formării profesionale și problematicii tineretului.
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT
Cuvinte cheie: + burse scolare, rezultate, elevi, studenti, deputat gavrila, educatie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol
30% mai multe decese în toamnă, la Iași: o treime de COVID, restul de alte boli
Sub acoperire: "Iuda" a ajutat la condamnarea a doi soți traficanți de droguri
Spitalul mobil: "Fiţi, fraţilor, animale politice şi faceţi investiţia asta să funcţioneze!"
"Dezmățul" de la Școala de Arte, luat la bani mărunți. Este trimis corpul de control
O apariție bruscă în planul de investiții: spital nou la Iași - Boli Respiratorii
Oficiul de Cadastru şi o firmă de lichidare s-au judecat doi ani pentru o taxă de 100 de lei
Consilierii PSD aruncă săgeţi spre executivul Primăriei. ”Noi analizăm în orb”
Un individ prins cu ţigări, votcă şi coniac a încasat doi ani de închisoare cu executare
Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!
A apărut un organism consultativ în Sănătate care ar purta grija pacientului
Medicamentul Euthyrox, importat prin ordin de ministru. Care vor fi prețurile
Două dosare penale din cauza unui moped împrumutat de la un prieten
De ce îţi pierzi temporar auzul după ce asculţi muzică foarte tare
FOTO Vânătoare de șoferi băuți în Iași. Polițiștii controlează mașinile din trafic
EXCLUSIV Un șofer băut a făcut prăpăd printre mașinile parcate pe marginea drumului în Rediu
Captură de 23 de tone de cocaină în porturi din Germania şi Belgia, un record în Europa
LPF cere redeschiderea stadioanelor. „Să înceteze imediat orice formă de discriminare"
30 de elicoptere Black Hawk sosesc la baza Mihail Kogălniceanu
Polițiștii și jandarmii au desfășurat acțiuni în apropierea școlilor din Iași
O actriţă de 12 ani nominalizată la Globul de Aur, învoită de la şcoală pentru a viziona gala
VIDEO: Momentul coliziunii între trei mașini în Păcurari, surprins de camere
VIDEO&FOTO: Motociclist izbit de un Duster în Copou. A ajuns la spital
Baarack-oaia cu cea mai multă lână din lume: 35 de kilograme
Ce pot face românii care au pierdut dovada vaccinării anti-COVID
Hyundai va înlocui bateriile pentru 82.000 de mașini electrice din cauza riscului de incendiu
Puiul vegetal, disponibil prin Glovo într-o țară europeană. Din ce este făcut
FOTO: Accident pe Calea Chișinăului. Unul dintre șoferi era beat
Simona Halep s-a vaccinat împotriva Covid-19 cu serul de la Pfizer
Tensiunea arterială și electrocardiograma, prin Samsung Health Monitor
Chinezii care au cumparat Volvo lanseaza o noua masina pe piata
SCENARIU: Numărul cazurilor de infectare poate urca până la aproape 9.000 până pe 20 martie
Volkswagen va decide în curând dacă vinde sau nu marca Bugatti
O româncă s-a mutat pe Costa de Azur şi organizează picnicuri pentru turiştii din sudul Franţei
De ce preferă companiile chineze să lucreze cu muncitori din China chiar şi în Europa
O baie turcească de secol XII, perfect conservată, a fost descoperită într-un bar din Sevilla
Nu pot să iau credit de la bancă. Am nevoie de bani, ce fac? (P)
Lanțul de magazine TEDi, care vinde produse la 1 euro, intră în România
Profitul net al DIGI a scăzut de două ori şi jumătate în 2020, la 16,35 milioane euro, faţă de 2019
Vreți să schimbați furnizorul de electricitate? Citiți indexul contorului înainte!
Dr. Paraschiva Postolache: ”Putem ajuta bolnavii post-covid cu probleme respiratorii”
Cosmin PAȘCAIaşul îşi merită echipa de fotbal |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Codrin Liviu CUȚITARUImpersonare |
George ŢURCĂNAŞUReţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III) |
Bogdan ILIESCUInsuportabila greutate a fiinţării |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.