Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presă

Deputatul Camelia Gavrilă atrage atenţia asupra rolului și importanței studenților în strategia de reformare a învățământului românesc

GALERIE
camelia gavrila parlament
  • camelia gavrila parlament
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, atrage atenția asupra rolului și importanței studenților ca parteneri în procesul de educație, în strategia de reformare a învățământului românesc, având în vedere evoluțiile europene și mondiale, progresul tehnologic, crizele sociale și politice internaționale, dinamica lumii moderne.

 

„Construirea unui viitor mai bun înseamnă să investim în tineri, oferindu-le noi oportunități și ajutându-i să le valorifice, să creăm tinerilor condițiile pentru a beneficia de cel mai bun start în viață, prin investiții în cunoaștere, competențe și experiență, ajutându-i să își găsească un prim loc de muncă sau să se formeze pentru a-l obține, asigurând și posibilitatea lor de a-și face auzită vocea, opiniile, aspirațiile.”

Contextul unei săptămâni dense în evenimente politice, sociale sau educaționale, a deschis în perioada 31 martie - 3 aprilie 2017, la Iași, lucrările Adunării Generale a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), organizată cu sprijinul Ligii Studenților Economiști din Iași, o importantă conferință a unei federații studențești active, dinamice și implicate profund, de-a lungul timpului, în dialogul social, în demersul legislativ, în dezbaterile și inițiativele legate de educație, de învățământul superior, de cercetare, dezvoltare și inovare. Dezbaterea a generat o necesară etapă de reflecție și analiză asupra rolului și calității politicilor educaționale și de tineret, cu referire la problemele, idealurile și opiniile studenților, ale asociațiilor studențești, parteneri semnificativi în demersul de conturare și consolidare a unei educații de calitate.

„Mai mult de jumătate din tinerii (57%) din statele membre ale Uniunii Europene nu privesc cu încredere către viitor și consideră că sunt excluși din viața economică, socială și democratică. De aceea, problemele învățământului superior sunt la fel de importante, complexe, dar și contrastante ca și cele ale educației preuniversitare, pornind de la calitatea și relevanța curriculară, de la echilibrul între aspectele cognitive, teoretice, pe de o parte, și cele practice, aplicative, pe de altă parte. Se adaugă necesitatea deschiderii spre modelele și experiențele europene, studenții înșiși subliniază în analizele lor nevoia de reconfigurare a sistemului de predare și evaluare care a rămas, de multe ori, în paradigma tradițională și se orientează prea puțin coerent și consecvent spre variantele online, spre formarea spiritului critic și curajul propriilor abordări și opinii”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, deputat PSD Iași.

Sunt esențiale facilitățile acordate deja studenților de către Guvernul Grindeanu pe baza Programului de Guvernare: burse studențești, alocări crescute cu peste 140% pentru fondul de burse, stabilirea unei burse minime de 578 lei/lună ca punct de plecare în reglementările operate prin metodologiile de acordare a burselor la nivelul fiecărei universități; gratuitate pe transportul feroviar; deschiderea de investiții pentru numeroase cămine studențești.

 

 

În acest sens, ca „deputat PSD de Iași apreciez, în mod special, introducerea în bugetul de stat pe anul 2017 a patru obiective de investiție, și anume, cămine studențești la Universitatea de Arte “George Enescu” Iași, la Universitatea “Al. I. Cuza” Iași, la Universitatea Agronomică și la Universitatea Tehnică “ Gh. Asachi” din Iași.”

Există, însă, și alte urgențe, subliniate de deputatul Camelia Gavrilă, ce vizează problematica învățământului superior în zona drepturilor, obligațiilor și proiectelor studențești, într-un inventar succint:

- asigurarea modalităților concrete și fără echivoc de implicare a studenților în viața universitară, ținând cont de maturitatea acestora, de receptivitatea lor intelectuală, de vocația civică a organizațiilor studențești;

- analiza obiectivă din perspectiva universităților, cu spirit critic, a programelor de studii, în vederea unor necesare reconfigurări curriculare pentru a aduce mai aproape știința, teoria, abstracția de viața economică, socială concretă, de competențele necesare absolvenților pe drumul profesiei alese, al inserției rapide în activitățile de pe piața muncii;

- facilitarea unor importante experiențe europene, internaționale prin mobilități, schimburi, proiecte academice, programe diverse;

- revizuirea și completarea legislației în domeniul voluntariatului, demers care poate să  încurajeze implicarea părților interesate, înțelegerea valorilor civice, dar și să faciliteze experiențe profesionale, recunoașterea acestora, îmbogățirea CV-ului în anii de studiu universitar cu stagii de practică, dar și inserția ulterioară mai rapidă pe piața muncii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri