Deputatul Camelia Gavrilă revine argumentat asupra importanţei Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, o simbolică autostradă a unirii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Comunicat de presă

Deputatul Camelia Gavrilă revine argumentat asupra importanţei Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, o simbolică autostradă a unirii

GALERIE
onlineonline 1online2PENTRU PRINT
 • online
 • online 1
 • online2
 • PENTRU PRINT
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Ştiinţă, tineret şi sport, subliniază  importanţa faptelor concrete în înfăptuirea unităţii naţionale – ca proces continuu prin care valorile şi idealurile trecutului sunt preluate şi actualizate în timpurile moderne,în prezentul nostru.

Acesta ar trebui să fie un laitmotiv al Zilei Naţionale a României şi un demers comun prin care să dovedim responsabilitate, guvernare raţională şi echitabilă, implicare, dincolo de doctrine, ideologii şi programe politice care pot avea nuanţe fireşti sau accente diferite. 

 Afirmam în apropierea zilei de 1 Decembrie, la aceeaşi tribună, faptul că ,,astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de unitate naţională, de o unitate a partidelor politice în realizarea proiectelor de ţară, de o unitate a celor peste 3 milioane de români din diaspora, dar şi a celor ce trăiesc în ţară.

 În acest sens, deputat PSD de Iaşi Camelia Gavrilă subliniază importanţa autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş ce reprezintă un proiect de ţară mult susţinut şi aşteptat de locuitorii Moldovei, de investitori, de românii din Republica Moldova, dar şi de toţi actorii implicaţi în proiecte civice, politice, economice sau culturale. Dezbateri, declaraţii politice, interviuri, interpelări, articole de presă, nenumarate demersuri s-au consumat periodic, repetitiv. Şi, totuşi, nu consemnăm nici o finalitate până astăzi, încercările şi presiunile nu s-au concretizat decât în studii de fezabilitate, în idei şi opinii, în programe politice sau memorii de susţinere care sunt utile dacă sunt constructive şi îmbunătăţesc procesul fără a-l încetini, fără a amâna sau eventual elimina sensurile într-un dialog steril.

Deputatul ieşean  prezintă în Plenul Parlamentului o scurtă retrospectivă a  iniţiativelor şi activităţilor realizate pentru această autostradă începute în luna mai 2007, atunci când a fost publicat anunţul pentru licitaţia „Elaborare Studiu de Prefezabilitate pentru autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Sculeni“. În anul 2009, CNADNR (actuala CNAIR - Companie Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) scoate la licitaţie realizarea studiului de fezabilitate pentru autostradă, împărţită în trei loturi. În iulie 2012, specialiştii din Ministerul Transporturilor au elaborat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul Tg. Mureş - Iaşi la un cost de 8,9 miliarde de euro, cu mult peste cele 6,4 miliarde de euro menționate în primul studiu de fezabiliate. În iunie 2014, CNADNR a scos la licitație realizarea studiului de fezabiliate pe cele trei sectoare ale autostrăzii: Tg. Mureş - Ditrău, Ditrău - Tg. Neamţ şi Tg. Neamţ - Iaşi - Ungheni, iar  în februarie 2015 au fost deschise ofertele de reactualizare a unor studii de fezabilitate. Peste 10 ani de studii de fezabilitate, dezbateri aprinse, poziţii ale demnitarilor români şi ale parlamentarilor deopotrivă  nu au reuşit să  îndeplinească scopul clar cerut de cetăţeni, de logica economică şi socială, de societatea civilă, o autostradă care să unească ţinuturi, economii, oameni şi locuri.

Astăzi, la 10 ani după aderarea României la Uniunea Europeană, autostrada Iaşi - Târgu Mureş ar putea uni una dintre regiunile modeste şi sărace, mai puţin dezvoltate, cu centrul de dezvoltare şi civilizaţie europeană, ar apropia regiuni culturale diferite, constituind o punte de legătură între Republica Moldova, regiunea de Nord- Est a Moldovei, oraşe importante, pe de o parte, şi Transilvania, Occidentul Europei, modelul de dezvoltare europeană pe care l-am asumat cu toţii, pe de altă parte.

În preambulul dezbaterilor asupra proiectului de buget pentru anul 2018, revin cu insistenţă asupra temei şi invit la receptivitate, la abordare echilibrată şi raţională, la o previziune financiară clară pentru bugetul din anul 2018 pe speţa propusă atenţiei Parlamentului şi astăzi, încă o dată, ca pledoarie şi argumentaţie pentru o abordare corectă şi echitabilă. Asemenea unui antreprenor, România anului 2018 trebuie să îşi prioritizeze domeniile cheie, să asigure o educaţie şi un sistem medical de calitate, fireşti pentru secolul XXI, fără a elimina, însă, segmentul investiţional, privirea spre viitor, măsurile necesare pentru dezvoltarea echilibrată a ţării.

Anul 2018 trebuie să fie un an de start pentru acest proiect, an în care se poate face trecerea de la vorbe şi promisiuni, la fapte concrete şi corecte, un an care să se raporteze la trecutul naţional de acum un secol, la efervescenţa şi dăruirea umană din acele timpuri. Acest efort trebuie să fie unul susţinut prin acţiunile politice, prin actul concret de guvernare al decidenţilor, prin implicarea societăţii civile, prin armonizarea eforturilor, dincolo de proiectele fiecărei regiuni, dincolo de inevitabile subiectivităţi şi proiecte locale.  

În concluzie, este evident că noi, parlamentarii ieşeni, în calitate de promotori ai proiectelor şi opţiunilor circumscripţiilor pe care le reprezentăm în Parlamentul României, suntem datori să abordăm acest subiect şi să îl plasăm prioritar pe ordinea de zi a Guvernului.  În atmosfera de emulaţie, dar şi de analiză şi reflecţie responsabilă, generate de o nouă aniversare a sărbătorii naţionale,  adresez un apel spre unitate parlamentarilor din regiunea Moldovei, reprezentanţilor Guvernului, în sensul că o ţară nu trebuie să se dezvolte inegal, fragmentar, având încă zone cu un real decalaj financiar, economic şi  social.


Deputat PSD de Iaşi

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X