anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Deputatul de Iași, Filip Havârneanu: "Legea Tinerilor adoptată de Parlament după patru ani, datorită USR" (P)

GALERIE
filip havarneanu
 • filip havarneanu
- +

Filip Havârneanu, membru în Comisia pentru Tineret și Sport a Camerei Deputaților a anunțat că, în sfârșit, Legea Tinerilor a fost validată după patru ani de la depunerea inițiativei de către guvern. Camera este for decizional. Proiectul a fost scos de la sertar de către USR, pentru că, anterior, inițiativa nu a fost o prioritate pentru niciun alt partid.

Parlamentarul de Iași a explicat ce prevede legea și câte ore de dezbateri au existat pentru ca amendamentele depuse de USR, prin parlamentarii săi, să fie acceptate.

"După o ședință de șapte ore de dezbateri și vot în comisie, putem anunța că tinerii care sunt la primul loc de muncă au scutirea taxelor pe venit pe primul an la acel loc de muncă. Discriminarea tinerilor pe orice criteriu, de gen, apartenență etnică sau socială, orientare sexuală, devine ilegală; apare sprijinul pentru mame tinere pentru continuarea studiilor.  „Nimic pentru tineri fără tineri” devine de la un principiu la ceva pus în practică, deoarece consultările cu organizațiile naționale de tineri devin obligatorii pentru legile care îi privesc iar la nivel local se înființează consilii consultative ale tinerilor", a declarat Filip Havârneanu.

Alte aspecte ale legii votate spun că cel puțin 25% din finanțarea pentru tineret la nivelul județului va fi folosită pentru tinerii din mediul rural, astfel încât aceștia să nu mai fie ocoliți și cel puțin 50% din infrastructura dedicată activităților pentru tineri trebuie să își păstreze destinația.

În cazul înstrăinării acesteia sau schimbării destinației pentru mai mult de șase luni, o altă infrastructură similară trebuie pusă la dispoziția tinerilor în aceeași localitate.

"Ca membru în Comisia pentru Tineret și Sport știu cât am tras cu toți colegii ca acest proiect să devină realitate. Știu cât am încercat să-i convingem pe cei din alte partide că merită să investească în viitorul tinerilor. Tinerii merită o șansă în propria lor țară, merită educație și sprijin, merită mai mult decât spatele întors și chemarea la vot,când,brusc, toți foștii guvernanți, și-au amintit că tinerii dau bine la număr", a mai spus Filip Havârneanu.

"Poate nu este o victorie, dar este un mare pas în față"

Filip Havârneanu, cunoscut drept și #DeputatulTinerilor datorită implicării sale în sprijinirea și educația lor, în recunoașterea drepturilor acestora, a dorit să mulțumească tuturor organizațiilor care în acești ani s-au implicat pentru ca acest angajament să fie cât mai aproape de nevoile reale ale tinerilor.

 "Sunt recunoscător tuturor organizațiilor de și pentru tineret care s-au implicat activ și alături de care s-a reușit finalizarea acestui angajament: Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România , Asociatia DEIS, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Tineretul ONU din România, Organizația Națională Cercetașii României, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Tineretului din România, FASMR - Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, Federația Tinerilor din Constanța, Forumul Tinerilor din România, Fundatia Nationala pentru Tineret, Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS, OTMD - Organizația Tinerilor Medici Dentiști, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți, Uniunea Națională a Studenților din România - UNSR, Uniunea Studenților din România (USR), YMCA Romania. Amendamentele aprobate au fost depuse de aceștia și de vicepreședintele Tudor Pop - USR (care este cel care a deblocat legea din sertare), de mine și de deputații USR Cristian Brian, Kolcsár Anquetil-Károly - UDMR, vicepreședintele Vasile Cîtea - PSD și deputații neafiliați Claudiu Chira și Simina Tulbure", a spus deputatul USR.

Câteva date despre tinerii din România conform INS și Eurostat:

În anul 2021 aproximativ 42% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani locuiau împreună cu părinții, cifre în creștere față de anul precedent (40% în 2020).

La 1 ianuarie 2022, existau 21.544 Locuințe pentru tineri sub 35 de ani construite prin ANL și un număr total de cereri aproape dublu (38.976).

În trimestrul IV din 2021, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 20,8%. Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (23,4%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

 În 2020, 41% din populaţia UE cu vârsta între 25 şi 34 de ani avea studii superioare complete, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană la nivelul de educaţie terţiară. Statele membre UE şi-au stabilit ca obiectiv creşterea la 45% a procentului populaţiei UE cu vârsta între 25 şi 34 de ani cu studii superioare complete până în 2030, în România procentul fiind de aproximativ 25%.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.