Deputatul Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege pentru limitarea la 8 ani a mandatelor şefilor serviciilor secrete

marți, 18 iunie 2024, 16:21
2 MIN
 Deputatul Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege pentru limitarea la 8 ani a mandatelor şefilor serviciilor secrete

Continuare a demersurilor pentru instituirea unui control civil real asupra serviciilor de informaţii, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege în Parlament prin care este limitat la 8 ani mandatul şefilor Serviciului Român de Informaţii (SRI), Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI (DGPI) şi Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), arată comunicatul de presă al partidului.

„Într-un stat de drept, serviciile secrete au un rol esenţial. În România ultimilor ani, am văzut însă că serviciile sunt cele care pun miniştri, prim-miniştri şi preşedinţi de ţară. Serviciile secrete sunt cele care s-au infiltrat în politică, în afaceri, în justiţie, în presă şi, de multe ori, puterea lor a depăşit limita legală. Boala puterii este o boală care contaminează şi şefii serviciilor secrete, nu doar politicienii. Avem în România şase servicii secrete, iar unul dintre ele este condus de 19 ani de aceeaşi persoană, persoană al cărei nume era vehiculat când a apărut domnul Cârstoiu drept candidatul surpriză al comasaţilor roşii-galbeni pentru Primăria Capitalei. Şi mai avem în România un serviciu secret care, de mai bine de 365 de zile, nu mai are un şef civil, ci unul militar”, a afirmat Emanuel Ungureanu, conform comunicatului de presă al USR.

Proiectul USR modifică legile de organizare şi funcţionare a SRI, SIE, SPP, STS şi MApN, precum şi OUG 76/2016, în sensul introducerii precizării clare că mandatul directorului este de 4 ani şi poate fi reînnoit o singură dată.

Limitarea mandatelor şefilor serviciilor de informaţii este o practică comună în democraţiile avansate, menită să prevină dictatura şi să protejeze principiile statului de drept. Totodată, măsura contribuie la întărirea instituţiilor democratice şi la asigurarea unei conduceri responsabile şi responsivă la nevoile şi schimbările societăţii.

Un alt proiect USR pentru a preveni eventualele abuzuri ale şefilor serviciilor de informaţii a fost depus tot de deputatul Emanuel Ungureanu în urmă cu aproximativ două săptămâni. Este vorba de iniţiativa legislativă prin care cadrelor militare şi angajaţilor civili ai Serviciului Român de Informaţii li se interzice, timp de 20 de ani după încetarea activităţii în SRI, desfăşurarea de activităţi de consultanţă sau asistenţă. De asemenea, la începutul lunii mai, deputaţii USR au votat pentru ca serviciile să nu poată interveni în justiţie şi în presă, iar Parlamentul să aibă mai multe pârghii de control asupra serviciilor, dar, din păcate, majoritatea PSD-PNL s-a situat de partea serviciilor.

Citiți și: Anca Boagiu, fostul ministru al Transporturilor, și-a găsit un post călduț în Consiliul de Administraţie al TAROM

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii