anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Comunicat de presă

Deputatul Filip Havârneanu, o nouă întâlnire cu oficialităţile din Ucraina, la Cernăuţi (P)

GALERIE
vizita havarneanu cernauti (4)vizita havarneanu cernauti (3)vizita havarneanu cernauti (2)vizita havarneanu cernauti (1)statuie ucraina
 • vizita havarneanu cernauti (4)
 • vizita havarneanu cernauti (3)
 • vizita havarneanu cernauti (2)
 • vizita havarneanu cernauti (1)
 • statuie ucraina
- +

Continuăm seria vizitelor de lucru în diferite zone ale Ucrainei, din dorința de a sprijini în continuare, atât politic, cât și umanitar, autoritățile și refugiații care au mare nevoie de suport încă de la începerea războiului.

Sâmbătă, 30 aprilie m-am deplasat la Cernăuți, unde, împreună cu deputații Parlamentului European, Vlad Gheorghe și Fabienne Keller, fost primar al Strasbourg-ului, am dialogat cu guvernatorul zonei, Serghei Osachuk, pentru a căuta soluții cât mai urgente de ajutorare.

În cadrul întâlnirii am discutat despre nevoile migranților din regiune și despre asistența acordată acestora pe viitor.

Oficialitățile din Cernăuți au confirmat că echipele române de voluntari sunt cele mai implicate în preluarea și protejarea refugiaților ucraineni, fapt pentru care ne-au mulțumit cu recunoștință. În cadrul discuțiilor noastre, am povestit și despre ororile pe care le-am văzut în Kiev, Bucha și Irpin, despre realitatea cruntă de la fața locului, pe care Rusia încearcă să o falsifice.

Am reîntărit ideea că rămânem solidari Ucrainei în acest război nedorit, prin care rușii caută distrugerea unei națiuni libere și torturarea cetățenilor.

Ne-am exprimat sprijinul, mai ales pe plan european, prin susținerea pachetului de sancțiuni pentru Rusia, susținem embargoul și în același timp vom menține colaborarea în regiune pentru a continua misiunea umanitară, pentru a aduce mai mulți voluntari și a crea o rețea și mai puternică a acestor oameni care ajută necondiționat.

De cealaltă parte, guvernatorul regiunii Cernăuți, Serghei Osachuk și-a exprimat aprecierea față de sosirea noastră “într-un moment atât de dificil” și a declarat că, din păcate, niciun efort diplomatic nu a funcționat până acum, pentru că Putin folosește forța și violența, nu puterea legii și, prin urmare, solidaritatea lumii, a celorlalte state europene, este absolut necesară.

Întrucât sunt preocupat și de educația copiilor din acea zonă, am aflat cu tristețe că învățământul este afectat, suportul logistic este distrus, iar microbuzele școlare sunt folosite în acest moment pentru a duce soldați în zonele de conflict, dar nu se știe dacă ele vor fi returnate, dacă luptătorii se vor mai întoarce.

Conform datelor primite, 25 de milioane de metri pătrați rezidențiali au fost distruși în toată Ucraina de la începutul războiului, iar reconstrucția orașelor va fi extrem de grea, este încă un impas copleșitor care va trebui traversat după o lungă perioadă în care această națiune a pierdut atâtea vieți omenești în urma atacurilor brutale ale armatei ruse.

Filip HAVÂRNEANU

Președinte USR Municipiul Iași

Deputat USR PLUS

Parlamentul României

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.