anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

Deputatul Filip Havârneanu, președintele USRPLUS Iași: “Facem echipă la Ministerul Transporturilor pentru autostrăzile Moldovei” (P)

GALERIE
IMG-20210901-WA0001
 • IMG-20210901-WA0001
- +

În urma unei întâlniri de lucru la Ministerul Transporturilor, parlamentarul ieșean Filip Havârneanu dă asigurări că ritmul în care se dezvoltă fiecare etapă a construcției autostrăzilor din Moldova este unul accelerat și susținut.

Transporturile, Educația și Sănătatea au prioritate în PNRR, având cele mai mari alocări din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care România le va primi de la Comisia Europeană. Cei mai mulți bani sunt revin transporturilor, respectiv 7,6 miliarde de euro.

Deputatul USRPLUS. împreună cu subprefectul de Iași, Stefan Tănasă, au mers zilele trecute la Ministerul Transporturilor, unde au discutat cu Secretarul de Stat Adrian Covăsnianu despre fiecare segment al A8, despre A7, despre un tren metropolitan în Iași și despre situația căilor ferate din Moldova.

În urma dialogului purtat la București, informațiile arată că pentru  A8 - Pod Ungheni, procedura de mediu este deblocată și avansează corespunzător. Se estimează că în iunie 2022, cel târziu, se va obține Acordul de Mediu și ulterior după maturizarea proiectului se poate lansa viitoarea licitație de Proiectare + Execuție.

Despre Sectorul Ungheni-Iași-Târgu Neamț se poate spune că anul acesta s-a semnat contractul de proiectare completă pe 25 luni. Conform caietului de sarcini, A8 va avea conectivitate cu Aeroportul Iași și viitorul Spital Regional de Urgențe Iași. Deputatul ieșean a precizat că pentru acest proiect, va fi lansată direct licitația de execuție, după maturizare, cel mai probabil,  în anul 2023. Pentru prima dată CNAIR prin CESTRIN oferă suport proiectantului prin confirmarea studiilor geotehnice din 2011.

În legătură cu Sectorul montan, încă sunt sincope în desfășurarea proiectului ca urmare a calității scăzute a studiului de fezabilitate, însă procedura de mediu avansează. S-au transmis însă toate observațiile CNAIR către proiectant și urmează remedierea oricărei disfuncționalități. Se intenționează depășirea acestui impas și în 2022 să se poată lansa licitația de Proiectare și Execuție.

În cadrul viitoarei licitații de PT+Execuție se va bugeta corespunzător astfel încât să se "regleze" și calitativ proiectarea. În același timp se estimează că secțiunile de autostradă cuprinse în PNRR (cei 59 km între Târgu Mureș - Miercurea Nirajului + Leghin - Motca) se vor "maturiza" mai rapid, ca urmare a șanselor de obținere mai rapidă a Acordului de Mediu. În același timp, procedurile de obținere a Acordului de Mediu și a maturizării sectorului dintre Miercurea Nirajului și Leghin continuă în manieră accelerată”, a mai explicat deputatul.

Primele exproprieri pentru A7

Conform datelor de la Ministerul Transporturilor, la jumătatea lunii august au fost realizate și primele exproprieri pentru A7, coloana vertebrală care străbate Moldova de la nord la sud, iar în perioada aceasta se vor lansa progresiv licitațiile, până la sfârșit de an,  pentru sectoarele Buzău-Focșani, Focșani-Bacău ți Bacău-Pașcani. „Aceste autostrăzi sunt singura șansă de dezvoltare a regiunii noastre, este una dintre cele mai importante “misiuni” ale acestui mandat. Ne dăm tot interesul ca Moldova să aibă drumuri de mare viteză, până acum, ele au fost doar niște idei, plătite scump, pe care fostele guvernări nu le-au pus în practică. Facem tot posibilul pentru a elimina nesiguranța, blocajele rutiere, stresul din trafic și timpul irosit pe artere învechite, degradate”, anunță Havârneanu, care este și președintele pe municipiul Iași al USRPLUS.

Parlamentarul USRPLUS a mai adăugat că va monitoriza atent fiecare etapă fiind pentru prima oară când Ministerul Transporturilor construiește drumuri “pe bune”. “Vreau să dăm un semnal clar că era în care mafia șoselelor se îmbogățea cu sprijinul baronilor de partid, confecționând fițuici în loc de autostrăzi și felicitându-se la inaugurări pentru 2 km de asfalt, s-a încheiat!”, a mai spus Filip Havârneanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X