Care-i diferenţa dintre cânepa obişnuită şi cannabis? Apogeul unui proces de trafic de droguri
În plângerea sa, Dide a invocat faptul ca actuala legislatie permite condamnarea ca traf (...)
citeste totmarti, 30.05.2023
În urma unei întâlniri de lucru la Ministerul Transporturilor, parlamentarul ieșean Filip Havârneanu dă asigurări că ritmul în care se dezvoltă fiecare etapă a construcției autostrăzilor din Moldova este unul accelerat și susținut.
Transporturile, Educația și Sănătatea au prioritate în PNRR, având cele mai mari alocări din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care România le va primi de la Comisia Europeană. Cei mai mulți bani sunt revin transporturilor, respectiv 7,6 miliarde de euro.
Deputatul USRPLUS. împreună cu subprefectul de Iași, Stefan Tănasă, au mers zilele trecute la Ministerul Transporturilor, unde au discutat cu Secretarul de Stat Adrian Covăsnianu despre fiecare segment al A8, despre A7, despre un tren metropolitan în Iași și despre situația căilor ferate din Moldova.
În urma dialogului purtat la București, informațiile arată că pentru A8 - Pod Ungheni, procedura de mediu este deblocată și avansează corespunzător. Se estimează că în iunie 2022, cel târziu, se va obține Acordul de Mediu și ulterior după maturizarea proiectului se poate lansa viitoarea licitație de Proiectare + Execuție.
Despre Sectorul Ungheni-Iași-Târgu Neamț se poate spune că anul acesta s-a semnat contractul de proiectare completă pe 25 luni. Conform caietului de sarcini, A8 va avea conectivitate cu Aeroportul Iași și viitorul Spital Regional de Urgențe Iași. Deputatul ieșean a precizat că pentru acest proiect, va fi lansată direct licitația de execuție, după maturizare, cel mai probabil, în anul 2023. Pentru prima dată CNAIR prin CESTRIN oferă suport proiectantului prin confirmarea studiilor geotehnice din 2011.
În legătură cu Sectorul montan, încă sunt sincope în desfășurarea proiectului ca urmare a calității scăzute a studiului de fezabilitate, însă procedura de mediu avansează. S-au transmis însă toate observațiile CNAIR către proiectant și urmează remedierea oricărei disfuncționalități. Se intenționează depășirea acestui impas și în 2022 să se poată lansa licitația de Proiectare și Execuție.
“În cadrul viitoarei licitații de PT+Execuție se va bugeta corespunzător astfel încât să se "regleze" și calitativ proiectarea. În același timp se estimează că secțiunile de autostradă cuprinse în PNRR (cei 59 km între Târgu Mureș - Miercurea Nirajului + Leghin - Motca) se vor "maturiza" mai rapid, ca urmare a șanselor de obținere mai rapidă a Acordului de Mediu. În același timp, procedurile de obținere a Acordului de Mediu și a maturizării sectorului dintre Miercurea Nirajului și Leghin continuă în manieră accelerată”, a mai explicat deputatul.
Primele exproprieri pentru A7
Conform datelor de la Ministerul Transporturilor, la jumătatea lunii august au fost realizate și primele exproprieri pentru A7, coloana vertebrală care străbate Moldova de la nord la sud, iar în perioada aceasta se vor lansa progresiv licitațiile, până la sfârșit de an, pentru sectoarele Buzău-Focșani, Focșani-Bacău ți Bacău-Pașcani. „Aceste autostrăzi sunt singura șansă de dezvoltare a regiunii noastre, este una dintre cele mai importante “misiuni” ale acestui mandat. Ne dăm tot interesul ca Moldova să aibă drumuri de mare viteză, până acum, ele au fost doar niște idei, plătite scump, pe care fostele guvernări nu le-au pus în practică. Facem tot posibilul pentru a elimina nesiguranța, blocajele rutiere, stresul din trafic și timpul irosit pe artere învechite, degradate”, anunță Havârneanu, care este și președintele pe municipiul Iași al USRPLUS.
Parlamentarul USRPLUS a mai adăugat că va monitoriza atent fiecare etapă fiind pentru prima oară când Ministerul Transporturilor construiește drumuri “pe bune”. “Vreau să dăm un semnal clar că era în care mafia șoselelor se îmbogățea cu sprijinul baronilor de partid, confecționând fițuici în loc de autostrăzi și felicitându-se la inaugurări pentru 2 km de asfalt, s-a încheiat!”, a mai spus Filip Havârneanu.
Cuvinte cheie: + autostrada, filip havarneanu, infrastructura, transport, studiu fezabilitate
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul
A treia promovare ratată a Iaşului din acest an. Dezmembraţi în Final Four la baschet masculin
O aberaţie demontată la Tribunal: Poliţia a confiscat un scanner pe care trebuia să-l autorizeze
Care-i diferenţa dintre cânepa obişnuită şi cannabis? Apogeul unui proces de trafic de droguri
Competitor unic în licitația pentru un contract de o sută de milioane: Conest&Erbașu
Spitalul Clinic de Căi Ferate încearcă să mai prindă un tren cu bani
EXCLUSIV: Primul transfer al verii la Poli. Vine de la FCSB!
Ligia Deca, ministrul Educaţiei, anunţă că anul şcolar ar putea fi prelungit
Cel mai scurt test de inteligență din lume. Are doar 3 întrebări
„La Pogor, cu chef de joacă”, o acțiune a Consiliului Județean Iași dedicată Zilei Copilului (P)
VIDEO/FOTO A luat foc o locomotivă și în județul Iași, la Scânteia. 200 de călători s-au autoevacuat
Ucraina respinge ”cel mai important atac cu dronă” la Kiev de la începutul războiului
Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (I)
Cum sunt duşi şefii judeţului la paranghelii oficiale cu şoferi băuţi? O întâmplare de pomină
Un judecător ucrainean, arestat pentru uciderea unui militar în vârstă de 23 de ani, la Kiev
Mecanism cheie al sistemului imunitar uman pentru controlul infecțiilor
O coincidenţă interesantă la schimbarea de şefi de la partidoiul ieşean
VIDEO Fulgerele de pe Jupiter, spectaculoase ca cele de pe Terra. Imagini trimise de sonda Juno
Fotbal şi politichie pe Bahlui: o premieră absolută înregistrată după ultimul meci din Copou
Monitorizarea personală a sănătății, prin analizarea transpirației
Tratamentul personalizat în cancer crește speranța de viață dar și calitatea acesteia
Splenectomie totală prin abord laparoscopic, la Spitalul Arcadia
Știați că Iașul are un râu unic în țară? Curge de jos în sus
Scenariu şoc în politichia de Bahlui: o rocadă între fostul şi actualul. Cine şi ce ar câştiga?
Cosmin PAȘCARomânii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul |
Briscan ZARAOchiul dracului |
Cristina DANILOVRegină pe un tron din paie |
Mihai DORINArtişti în dialog |