Deputatul Filip Havârneanu, președintele USRPLUS Iași: “Facem echipă la Ministerul Transporturilor pentru autostrăzile Moldovei” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Advertorial

Deputatul Filip Havârneanu, președintele USRPLUS Iași: “Facem echipă la Ministerul Transporturilor pentru autostrăzile Moldovei” (P)

GALERIE
IMG-20210901-WA0001
  • IMG-20210901-WA0001
- +

În urma unei întâlniri de lucru la Ministerul Transporturilor, parlamentarul ieșean Filip Havârneanu dă asigurări că ritmul în care se dezvoltă fiecare etapă a construcției autostrăzilor din Moldova este unul accelerat și susținut.

Transporturile, Educația și Sănătatea au prioritate în PNRR, având cele mai mari alocări din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care România le va primi de la Comisia Europeană. Cei mai mulți bani sunt revin transporturilor, respectiv 7,6 miliarde de euro.

Deputatul USRPLUS. împreună cu subprefectul de Iași, Stefan Tănasă, au mers zilele trecute la Ministerul Transporturilor, unde au discutat cu Secretarul de Stat Adrian Covăsnianu despre fiecare segment al A8, despre A7, despre un tren metropolitan în Iași și despre situația căilor ferate din Moldova.

În urma dialogului purtat la București, informațiile arată că pentru  A8 - Pod Ungheni, procedura de mediu este deblocată și avansează corespunzător. Se estimează că în iunie 2022, cel târziu, se va obține Acordul de Mediu și ulterior după maturizarea proiectului se poate lansa viitoarea licitație de Proiectare + Execuție.

Despre Sectorul Ungheni-Iași-Târgu Neamț se poate spune că anul acesta s-a semnat contractul de proiectare completă pe 25 luni. Conform caietului de sarcini, A8 va avea conectivitate cu Aeroportul Iași și viitorul Spital Regional de Urgențe Iași. Deputatul ieșean a precizat că pentru acest proiect, va fi lansată direct licitația de execuție, după maturizare, cel mai probabil,  în anul 2023. Pentru prima dată CNAIR prin CESTRIN oferă suport proiectantului prin confirmarea studiilor geotehnice din 2011.

În legătură cu Sectorul montan, încă sunt sincope în desfășurarea proiectului ca urmare a calității scăzute a studiului de fezabilitate, însă procedura de mediu avansează. S-au transmis însă toate observațiile CNAIR către proiectant și urmează remedierea oricărei disfuncționalități. Se intenționează depășirea acestui impas și în 2022 să se poată lansa licitația de Proiectare și Execuție.

În cadrul viitoarei licitații de PT+Execuție se va bugeta corespunzător astfel încât să se "regleze" și calitativ proiectarea. În același timp se estimează că secțiunile de autostradă cuprinse în PNRR (cei 59 km între Târgu Mureș - Miercurea Nirajului + Leghin - Motca) se vor "maturiza" mai rapid, ca urmare a șanselor de obținere mai rapidă a Acordului de Mediu. În același timp, procedurile de obținere a Acordului de Mediu și a maturizării sectorului dintre Miercurea Nirajului și Leghin continuă în manieră accelerată”, a mai explicat deputatul.

Primele exproprieri pentru A7

Conform datelor de la Ministerul Transporturilor, la jumătatea lunii august au fost realizate și primele exproprieri pentru A7, coloana vertebrală care străbate Moldova de la nord la sud, iar în perioada aceasta se vor lansa progresiv licitațiile, până la sfârșit de an,  pentru sectoarele Buzău-Focșani, Focșani-Bacău ți Bacău-Pașcani. „Aceste autostrăzi sunt singura șansă de dezvoltare a regiunii noastre, este una dintre cele mai importante “misiuni” ale acestui mandat. Ne dăm tot interesul ca Moldova să aibă drumuri de mare viteză, până acum, ele au fost doar niște idei, plătite scump, pe care fostele guvernări nu le-au pus în practică. Facem tot posibilul pentru a elimina nesiguranța, blocajele rutiere, stresul din trafic și timpul irosit pe artere învechite, degradate”, anunță Havârneanu, care este și președintele pe municipiul Iași al USRPLUS.

Parlamentarul USRPLUS a mai adăugat că va monitoriza atent fiecare etapă fiind pentru prima oară când Ministerul Transporturilor construiește drumuri “pe bune”. “Vreau să dăm un semnal clar că era în care mafia șoselelor se îmbogățea cu sprijinul baronilor de partid, confecționând fițuici în loc de autostrăzi și felicitându-se la inaugurări pentru 2 km de asfalt, s-a încheiat!”, a mai spus Filip Havârneanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.