anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Advertorial

Deputatul Filip Havârneanu, președintele USRPLUS Iași: “Facem echipă la Ministerul Transporturilor pentru autostrăzile Moldovei” (P)

GALERIE
IMG-20210901-WA0001
  • IMG-20210901-WA0001
- +

În urma unei întâlniri de lucru la Ministerul Transporturilor, parlamentarul ieșean Filip Havârneanu dă asigurări că ritmul în care se dezvoltă fiecare etapă a construcției autostrăzilor din Moldova este unul accelerat și susținut.

Transporturile, Educația și Sănătatea au prioritate în PNRR, având cele mai mari alocări din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care România le va primi de la Comisia Europeană. Cei mai mulți bani sunt revin transporturilor, respectiv 7,6 miliarde de euro.

Deputatul USRPLUS. împreună cu subprefectul de Iași, Stefan Tănasă, au mers zilele trecute la Ministerul Transporturilor, unde au discutat cu Secretarul de Stat Adrian Covăsnianu despre fiecare segment al A8, despre A7, despre un tren metropolitan în Iași și despre situația căilor ferate din Moldova.

În urma dialogului purtat la București, informațiile arată că pentru  A8 - Pod Ungheni, procedura de mediu este deblocată și avansează corespunzător. Se estimează că în iunie 2022, cel târziu, se va obține Acordul de Mediu și ulterior după maturizarea proiectului se poate lansa viitoarea licitație de Proiectare + Execuție.

Despre Sectorul Ungheni-Iași-Târgu Neamț se poate spune că anul acesta s-a semnat contractul de proiectare completă pe 25 luni. Conform caietului de sarcini, A8 va avea conectivitate cu Aeroportul Iași și viitorul Spital Regional de Urgențe Iași. Deputatul ieșean a precizat că pentru acest proiect, va fi lansată direct licitația de execuție, după maturizare, cel mai probabil,  în anul 2023. Pentru prima dată CNAIR prin CESTRIN oferă suport proiectantului prin confirmarea studiilor geotehnice din 2011.

În legătură cu Sectorul montan, încă sunt sincope în desfășurarea proiectului ca urmare a calității scăzute a studiului de fezabilitate, însă procedura de mediu avansează. S-au transmis însă toate observațiile CNAIR către proiectant și urmează remedierea oricărei disfuncționalități. Se intenționează depășirea acestui impas și în 2022 să se poată lansa licitația de Proiectare și Execuție.

În cadrul viitoarei licitații de PT+Execuție se va bugeta corespunzător astfel încât să se "regleze" și calitativ proiectarea. În același timp se estimează că secțiunile de autostradă cuprinse în PNRR (cei 59 km între Târgu Mureș - Miercurea Nirajului + Leghin - Motca) se vor "maturiza" mai rapid, ca urmare a șanselor de obținere mai rapidă a Acordului de Mediu. În același timp, procedurile de obținere a Acordului de Mediu și a maturizării sectorului dintre Miercurea Nirajului și Leghin continuă în manieră accelerată”, a mai explicat deputatul.

Primele exproprieri pentru A7

Conform datelor de la Ministerul Transporturilor, la jumătatea lunii august au fost realizate și primele exproprieri pentru A7, coloana vertebrală care străbate Moldova de la nord la sud, iar în perioada aceasta se vor lansa progresiv licitațiile, până la sfârșit de an,  pentru sectoarele Buzău-Focșani, Focșani-Bacău ți Bacău-Pașcani. „Aceste autostrăzi sunt singura șansă de dezvoltare a regiunii noastre, este una dintre cele mai importante “misiuni” ale acestui mandat. Ne dăm tot interesul ca Moldova să aibă drumuri de mare viteză, până acum, ele au fost doar niște idei, plătite scump, pe care fostele guvernări nu le-au pus în practică. Facem tot posibilul pentru a elimina nesiguranța, blocajele rutiere, stresul din trafic și timpul irosit pe artere învechite, degradate”, anunță Havârneanu, care este și președintele pe municipiul Iași al USRPLUS.

Parlamentarul USRPLUS a mai adăugat că va monitoriza atent fiecare etapă fiind pentru prima oară când Ministerul Transporturilor construiește drumuri “pe bune”. “Vreau să dăm un semnal clar că era în care mafia șoselelor se îmbogățea cu sprijinul baronilor de partid, confecționând fițuici în loc de autostrăzi și felicitându-se la inaugurări pentru 2 km de asfalt, s-a încheiat!”, a mai spus Filip Havârneanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Cosmin PAȘCA

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Profesorii au pus mâna pe „arătător”, dar li-s încă dragi guvernanţii şi nu sunt dispuşi să-i bată la palmă.

opinii

Ochiul dracului

Briscan ZARA

Ochiul dracului

Dacă la început banii stăteau cuminţi în puşculiţă şi erau scoşi doar la zile negre sau la mare nevoie, azi zboară neîncetat şi ne conduc viaţa, fiecare aspect al vieţii, dintre cele mai intime. (...) Şi pentru că se mişcă atât de repede, că sunt volatili, banii acaparează tot ce mişcă. În curând probabil şi aerul pe care îl vom respira va veni cu un preţ, dacă nu cumva deja vine…

Regină pe un tron din paie

Cristina DANILOV

Regină pe un tron din paie

În rolurile de conducere, spune o vorbă, adeseori, femeile îşi tratează subordonaţii de sex feminin mult mai aspru decât bărbaţii sau decât îi tratează pe subordonaţii-bărbaţi. Instrumentele lor, de cele mai multe ori, spune aceeaşi vorbă, includ lovituri sub centură, remarci răutăcioase, alteori nepăsare, ignoranţă, marginalizare ce conduc la demisii sau transferuri din partea salariatelor. Cât adevăr cuprind aceste afirmaţii?

Artişti în dialog

Mihai DORIN

Artişti în dialog

Doi importaţi pictori ieşeni – Ofelia Huţul şi Gheorghe Lungu – şi-au reunit creaţiile recente sub genericul Între alb şi negru, la Memorialul Eminescu de la Ipoteşti. Instituţia de cultură ce îşi datorează existenţa iniţiativei regretatului actor şi om de cultură Ion Caramitru, gândită să reunească artişti de pretutindeni sub semnul geniului şi moştenirii eminesciene, a devenit în ultimele decenii o rampă de lansare pentru tinerele talente, pe de o parte, şi de consacrare, pe de altă parte. 

pulspulspuls

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Unu la mână: s-o spunem din prima, ca să nu ne iasă vorbe că nu susţinem mişcarea, arsul caloriilor, cardio, salvarea planetei, alea, alea... 

Caricatura zilei

Grupul de Comunicare Strategică

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri