anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Deputatul Marius Ostaficiuc: “Criza ratelor bancare! Băncile trebuie să facă un pas în spate” (P)

GALERIE
Ostaficiuc
 • Ostaficiuc
- +

Dezbaterile aprinse pe tema declaraţiilor privind ratele bancare au escaladat foarte mult în ultimele zile, mai ales într-un sens negativ, asta pentru că multe persoane nu au înţeles care a fost în fapt logica acestora. Nu am precizat niciodată că susţinerea pentru plata ratelor trebuie să vină de la bugetul de stat, aşa cum s-a interpretat în spaţiul public, şi asta din două motive.

Statul nu poate acoperi astfel de sume uriaşe de la buget şi, în plus, nu ar fi corect faţă de ceilalţi români care nu au rate. Susţinerea trebuie aplicată prin măsuri care au mai fost date şi în trecut şi care au avut darul de a elimina din tensiunile acumulate de scumpirile apărute.
Recunosc, nu dețin soluţia magică de a achita ratele românilor la bănci, aşa cum au interpretat unii în spaţiul public, însă nici nu pot sta cu mâinile în sân. Nu depinde de voința politică scăderea indicelor de referinţă, la fel cum nu depinde, bunăoară, ca euro să ajungă 3 lei. În ce mă privește, am cerut găsirea urgentă a unor soluţii pentru cei care sunt împovăraţi de rate la locuinţe, fără ca prin astfel de soluții cuiva să i se pară că i se umblă în buzunar. 
 
În continuare cred că se impune o întâlnire cu specialiştii din domeniul economic, alături de reprezentanţii Guvernului, ai mediului bancar, ai Băncii Naţionale pentru identificarea celor mai bune soluţii legate de problema ratelor. Ca om de echipă, am semnalat că trebuie să luăm măsuri ce urmau să fie discutate la nivelul partidului, al coaliţiei, cu specialiştii din domeniu, mai ales că valul de scumpiri din ultima perioadă a făcut ca mulţi români să fie în pericol de a nu-şi mai putea plăti ratele. 
 
La o simplă analiză, cred că o serie de propuneri pot fi deja formulate:
    1. Dacă aplicăm modelul “Prima casă”, atunci se poate ajunge la limitarea comisioanelor de administrare sau eliminarea acestora pe o perioadă limitată la toate creditele imobiliare. 
   2. Mai mult, aşa cum s-a făcut în pandemie de către guvernul Cîţu, poate fi luată în calcul şi posibilitatea ca beneficiarii creditelor să solicite suspendarea ratelor principale, pe o perioadă de 6 luni sau un an şi să plătească doar dobânda. 
    3. De asemenea, se poate trece şi la suspendarea pe o perioadă de 6 luni sau un an a plăţii asigurării de viaţă. Să nu uităm că, în cele mai multe cazuri, băncile au deja garanții puse pe bunuri imobile, iar rata mortalității creditorilor e sub 2 la sută, deci riscurile pe care băncile și le asumă sunt minime. E timpul ca și băncile să dea dovadă de înțelegere. Oare ar fi posibil acest lucru?
 
Sunt soluţii pe care le voi trasmite specialiştilor din domeniu, cei în măsură să decidă cea mai optimă variantă. Efortul oricărei formule compensatorii trebuie să intre în sarcina băncilor, instituții care trebuie să își umanizeze discursul și ale căror excese trebuie temperate. De asemenea, Guvernul se poate implica prin măsuri tranzitorii pe o anumită perioadă. Este clar că băncile nu dau faliment dacă elimină comisioanele, iar cel creditat plăteşte doar dobânda. Astfel, nu se mai simte acea creştere împovărătoare.
Miza principală este aceea de a relaxa presiunea facturilor, mai ales în această perioadă în care sunt majorări la gaze şi la energie. Să oferim, așadar, populaţiei un respiro. 
 
Cu toţii ne-am dori să nu avem rate, cu toţii ne-am dori să plătim cât mai puţin pentru acestea, însă iată că, de multe ori, nu se poate acest lucru. De aceea, am cerut celor care pot găsi cele mai bune variante să se aşeze la masa de dialog pentru a veni în sprijinul celor afectaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.