Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Deputatul Pavel Popescu prezintă motivele pentru care Aurescu ar trebui să plece „instant” de la şefia MAE

GALERIE
Popescu_and_Aurescu
  • Popescu_and_Aurescu
- +

Deputatul PNL şi vicepreşedintele partidului Pavel Popescu prezintă câteva dintre motivele pentru care Bogdan Aurescu ar trebui să plece de la şefia Ministerului Afacerilor Externe. El spune că atacul acestuia la adresa lui Rareş Bogan pe care îl acuză de discurs rusofil este un atac la adresa PNL, însă nu ar fi prima oară când ministrul de Externe are „o atitudine extrem de arogantă şi invincibilă în faţa oricăror contestatari ai săi, indiferent de poziţia pe care o au în statul român”. Liberalul mai precizează că România a pierdut numeroase ocazii din cauza poziţiile MAE şi aminteşte de aderarea la Schengen, programul Visa Waiver, Ucraina. Popescu adaugă că Bogdan Aurescu este un profesionist, însă ar putea cel mult ocupa o funcţie de secretar de stat, nu de ministru.

„M-am tot gândit cum ar fi mai bine să scriu această postare: varianta lungă, care mi-ar lua cateva zile doar pentru a înşira cele câteva sute de motive pentru care domnul ministru Aurescu ar trebui să plece instant din fruntea MAE, varianta scurtă sau varianta medie. Am ales varianta medie: Domnul ministru Aurescu conduce un minister parţial fosilizat, populat în diverse locuri (dar în poziţii cheie din păcate) cu diferite “conserve” ce au o orientare (voită sau din pură prostie şi lipsă de viziune) mai degrabă împotriva statului român decât în interesul său. Fără doar şi poate, MAE este populat şi cu profesionişti incontestabili, diplomaţi de carieră excepţionali, ambasadori şi funcţionari publici competenţi care, din păcate, trăiesc un soi de Sindrom Stockholm generalizat, cu excepţia momentelor în care, pe la colţuri, au curajul să spună cât de dezastru a ajuns Ministerul de Externe al României”, a scris Pavel Popescu, luni pe Facebook.

Deputatul PNL a adăugat că România a pierdut şi încă pierde enorm pe plan internaţional din cauza poziţiilor „absolut aberante” ale MAE privind Schengen, Ucraina, Visa Waiver, etc.

„Repet, nu cred că mi-ar ajunge timpul să înşir aici ocaziile prin care România a pierdut şi pierde ENORM în plan internaţional din cauza politicilor şi poziţiilor absolut aberante ale MAE: Schengen, Ucraina, Viza Waiver, jocul pe scena UE, o poziţionare mai asumată pe Rusia, China, Iran şi alte speţe, o altă abordare mai curajoasă pe parteneriatul strategic cu SUA, etc. Cei aproape 6 milioane de români din Diaspora sunt astăzi deconectaţi total de această ţară, pentru că între ei şi noi nu mai există capacitate reală de comunicare. Consulatele României de pe tot globul sunt praf, serviciile consulare sunt inexistente, suntem printre puţinele ţări care nu şi-au externalizat aceste servicii, nu există personal calificat, salariile sunt absolut mizerabile. Toate acestea se întâmplă în timp ce sute de tineri competenţi, toţi cu şcoli făcute în Londra, Paris. Washington D.C. sau Tel Aviv, care îşi doresc să intre în MAE pentru că îşi iubesc cu adevărat ţara, pică în mod suspect examenul de intrare în corpul diplomatic. Simultan cu eşecul lor, progenituri sau pile incompetente ale acelor “conserve” fosilizate în minister, pleacă pe bandă rulantă în întreaga lume să “reprezinte” România”, a completat Popescu.

Acesta a catalogat ca „absolut absurd” gestul lui Bogdan Aurescu la adresa lui Rareş Bogdan, liderul grupului eurodeputaţilor români PPE, pe care îl acuză de discurs rusofil.

„Politic vorbind, gestul absolut absurd al domnului Aurescu la adresa prim-vicepreşedintelui PNL Rareş Bogdan, liderul grupului europarlamentarilor români PPE, pe care îl acuză de discurs rusofil, este un atac la adresa Partidului Naţional Liberal. Nu ar fi primul, ne-am obişnuit deja cu atitudinea extrem de arogantă şi invincibilă a domnului Aurescu în faţa oricăror contestatari ai săi, indiferent de poziţia pe care o au în statul român”, mai arată Pavel Popescu.

El mai vine cu câteva precizări, printre care faptul că poziţia sa faţă de ministrul de Externe nu este un atac personal. Popescu mai spune că îl consideră pe Bogdan Aurescu drept un profesionist, însă acesta ar putea ocupa cel mult poziţia unui secretar de stat, nu o funcţie de ministru. Popescu mai precizează că postare sa nu este un atac la adresa preşedintelui Klaus Iohannis.

„Mai fac câteva precizări:

1. Postarea mea nu este un atac personal la adresa domnului Aurescu. Eu cred sincer că domnul Aurescu este un profesionist. Cu menţiunea că ar putea oricând ocupa o funcţie politică de maxim secretar de stat. Ceea ce mă scoate pe mine din minţi este faptul că deşi a fost vaildat politic de PNL pentru acest post de câţiva ani de zile deja, domnul ministru se arată incapabil pentru a face un minim de reformă în acest MAE fosilizat. Se arată incapabil de a se aşeza voluntar şi proactiv la masă cu cei din conducerea partidului (sau chiar conducerile partidelor din coaliţie) şi de a-şi arăta disponibilitatea pentru a reforma minim sistemul, pentru a reconecta ţara la cei 6 milioane de români din diaspora şi pentru a desena o strategie de politică externă a ministerului coerentă pentru România.

2. Postarea mea nu este un atac indirect la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Se vor găsi unii care mă vor ataca spunând asta. Cu 2 postări mai sus, veţi vedea opinia mea pe speţa cu deplasările Preşedintelui, una asumată, din care nu am avut nimic de câştigat, ba dimpotrivă. Sunt un tip relativ bine informat şi ştiu că Preşedintele cunoaşte în detaliu ceea ce am scris eu mai sus, ba mai mult, am curajul să spun că în toţi aceşti ani, Preşedintele României a fost dezavantajat enorm dpdv politic, din cauza poziţionării MAE pe anumite subiecte. Cu prestaţii extrem de bune pe scena internaţională, unele absolut excepţionale (vizitele la Casa Albă de exemplu), din păcate, braţul executiv de politică externă al României şi al Preşedintelui, (MAE), a fost aproape paralizat.

3. Nu mă aştept ca domnul Aurescu să mă facă şi pe mine rusofil sau om al Sputnik-ului. Nu ar avea cum. Sunt cel care i-am cerut domnului ministru închiderea Sputnik în România cu o lună înainte de invazia Ucrainei, sunt cel care a plecat din fruntea Comisiei de Aprărare a Camerei Deputaţilor pentru că a deranjat prea mult cu forţarea expulzării celor 10 diplomaţi ruşi de pe teritoriul statului român când MAE nega necesitatea şi probabil poziţiile mele pro-SUA “exagerate” şi “nebunul” care încă cere constant comisii de anchetă în Parlament pe ingerinţa Federaţiei Ruse în economia şi politica statului român. Şi nu voi înceta să fac asta pentru a proteja mai presus de orice interesele României”, mai scrie Popescu.

Vicepreşedintele PNL îşi încheie pledoaria cu un sfat pentru ministru Bogdan Aurescu.

„Închei postarea de lungime “medie” cu un sfat pentru domnul Aurescu. Să îşi reamintească un singur lucru: să-i respecte pe toţi cei care i-au dat votul şi un cec alb mereu în toţi aceşti ani, că poziţia de ministru într-un guvern este una pur POLITICĂ si nu este pentru todeauna”, a conchis Pavel Popescu. 

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, pentru Digi24.ro, că nu îl interesează părerile lui Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte PNL, care a afirmat că nu l-ar mai menţine în funcţie alături de alţi câţiva miniştri, inclusiv de la PSD. „Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac - e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”, a argumentat Aurescu.

Rareş Bogdan a declarat, referindu-se la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, că nu el sau PNL a decis ca acesta să ocupe funcţia de şef al diplomaţiei din România, ci statul. Bogdan a adăugat că, de-a lungul timpului, România a avut miniştri de externe excepţionali. Europarlamentarul liberal a afirmat, de asemenea, că ar schimba mai mulţi miniştri. Întrebat dacă l-ar mai ţine în funcţie pe Bogdan Aurescu, dacă ar fi şeful lui direct, europarlamentarul a răspuns negativ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri