Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Nimeni nu umblă la agoniseala românilor! Contribuţiile la Pilonul II rămân neatinse (P)

luni, 13 noiembrie 2023, 12:21
2 MIN
 Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Nimeni nu umblă la agoniseala românilor! Contribuţiile la Pilonul II rămân neatinse (P)

Proiectul legii pensiilor a ajuns să stârnească noi controverse în spaţiul public, mai ales din cauza unor prevederi ce i-ar afecta pe cei care contribuie la pilonul II. La mijloc ar fi circa un milion de persoane, cei care deţin PFA-uri sau sunt angajaţi în microîntreprinderi. Reprezentanţii arcului guvernamental au ţinut să aducă o serie de lămuriri, arătând că Guvernul nu intenționează să opereze nicio schimbare în privința contribuțiilor la Pilonul II şi că nici un contribuabil nu va pierde nimic din acest punct de vedere. De altfel,reprezentanţii social democraţilor au arătat prevederea criticată există în formă identică în legea 127/2019, lege care a trecut inclusiv de filtrul Curții Constituționale.

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc, membru în Comisia de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a explicat şi ce înseamnă acest proiect.  „Sunt prevăzute o serie de aspecte clare, ce nu lasă loc de discuţii. Vorbim de contribuţia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi. Pentru acestea există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii şi care se transmite de Casa Naţională de Pensii fondurilor de pensii administrate privat. Nimeni nu umblă la pensiile românilor, nu acesta este scopul legii”, a spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iaşi. S-a speculat că Guvernul ar lua banii din Pilonul II pe care i-ar transfera la Pilonul I pentru a rezolva problema deficitului, aspecte contrazise de reprezentanţii social democraţilor.

„Guvernul s-a consultat pe acest aspect cu cei din Consiliul Legislativ, pentru a se asigura că reglementarea este suficient de clară pentru a fi aplicată în mod corespunzător. În concluzie, nimeni nu e scos din categoria contribuabililor pentru Pilonul II și nimeni nu pierde niciun leu din banii pe care i-a depus în Pilonul II. Asta trebuie să înţeleagă şi cei care atacă gratuit acest proiect şi pe iniţiatorii săi”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iaşi.

Demnitarul ieşean a arătat şi care sunt principalele detalii ce pot fi evidenţiate din noua lege a pensiilor. ”Noua lege a pensiilor prevede anumite aspecte extrem de importante. În primul rând vor fi  eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii. Se vor elimina inechitățile dintre femei și bărbați, dar și inechitățile dintre cei care s-au pensionat în baza unor legi diferite. Vor fi răsplătiți suplimentar cei care au muncit mai mult și au contribuit mai mult. Nou lege va puncta suplimentar și va diminua vârsta de pensionare pentru cei care au realizat perioade mai lungi de contributivitate. În plus, se vor lua în calcul toate beneficiile salariale pentru care s-au plătit contribuții, inclusiv primele, premiile sau alte beneficii sporadice obținute în perioada de activitate”, a mai spus parlamentarul social-democrat de Iaşi. În 2024 vor avea loc două majorări ale pensiilor! Prima va avea loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie așa cum prevede legea. Astfel, toate  pensiile vor crește cu 13,8 la sută. A doua va fi la 1 septembrie, când cele mai multe dintre pensii vor crește în urma recalculării, pentru asigurarea echității între pensionari.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii