anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă (P)

Deputatul Silviu Macovei: „Nimeni din această țară nu poate ignora vocea Iașului și a regiunii pe care o reprezintă!”

GALERIE
foto macovei
 • foto macovei
- +

În plină furtună politică locală și națională, deputatul ieșean Silviu Macovei transmite, în zi aniversară, un apel la mai multă înțelepciune politică.

Parlamentarul a amintit în declarațiile sale publice de mai multe ori faptul că Iașul merită mult mai multă atenție de la București fiindcă istoria modernă a României a început, practic cu Unirea Moldovei cu Țara Românească.

Astăzi se împlinesc 160 de ani de când România începe aibă o voce unită în lume. Este știut de toată lumea faptul că Unirea Moldovei cu Țara Românească din 1859 a declanșat mai târziu realipirea tuturor provinciilor românești, chiar dacă la mulți ani după acest prim pas din istoria modernă. Iașul a fost capitala României și a rămas centrul cultural, istoric și intelectual al principatelor proaspăt unite. Tot la Iași a revenit capitala în Primul Război Mondial. De aceea, nimeni din această țară nu poate ignora vocea importantă a Iașului și a locuitorilor întregii regiuni pe care o reprezintă!”,  a afirmat Silviu Macovei.

Mesajul parlamentarului ieșean are, însă și o urmă de tristețe: „Din păcate, avem și astăzi români și teritorii românești în afara granițelor istorice, iar acest lucru trebuie să ne facă tot mai conștienți că puterea unei țări stă în unitatea teritorială și forța cu care locuitorii ei muncesc împreună. Românii trebuie să se întoarcă acasă, iar noi trebuie să îi încurajăm!”.

În contextul politic actual, Silviu Macovei atrage atenția asupra faptului că istoria nu ține seama de conflicte vremelnice. „Ceea ce mă întristează cel mai mult este că în loc să ne bucurăm împreună pentru șansa pe care ne-a dat-o istoria, Unirea Moldovei cu Țara Românească, vedem încercări de politizare a unor evenimente care sunt mult deasupra noastră ca politicieni. Evenimentele mărețe ale istoriei noastre nu sunt ale niciunui partid sau ale vreunui politician de azi, fie el și președinte, ci sunt ale copiilor și nepoților noștri căci în ei avem a ne pune speranța! Sunt trist pentru orgoliile mărunte, dar mă bucur că trăiesc și muncesc pentru o Românie Mare care a început acum 160 de ani la Iași!” a încheiat deputatul ieșean Silviu Macovei.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.