Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.12.2023

Comunicat de presă (P)

Deputatul Silviu Macovei: „Nimeni din această țară nu poate ignora vocea Iașului și a regiunii pe care o reprezintă!”

GALERIE
foto macovei
  • foto macovei
- +

În plină furtună politică locală și națională, deputatul ieșean Silviu Macovei transmite, în zi aniversară, un apel la mai multă înțelepciune politică.

Parlamentarul a amintit în declarațiile sale publice de mai multe ori faptul că Iașul merită mult mai multă atenție de la București fiindcă istoria modernă a României a început, practic cu Unirea Moldovei cu Țara Românească.

Astăzi se împlinesc 160 de ani de când România începe aibă o voce unită în lume. Este știut de toată lumea faptul că Unirea Moldovei cu Țara Românească din 1859 a declanșat mai târziu realipirea tuturor provinciilor românești, chiar dacă la mulți ani după acest prim pas din istoria modernă. Iașul a fost capitala României și a rămas centrul cultural, istoric și intelectual al principatelor proaspăt unite. Tot la Iași a revenit capitala în Primul Război Mondial. De aceea, nimeni din această țară nu poate ignora vocea importantă a Iașului și a locuitorilor întregii regiuni pe care o reprezintă!”,  a afirmat Silviu Macovei.

Mesajul parlamentarului ieșean are, însă și o urmă de tristețe: „Din păcate, avem și astăzi români și teritorii românești în afara granițelor istorice, iar acest lucru trebuie să ne facă tot mai conștienți că puterea unei țări stă în unitatea teritorială și forța cu care locuitorii ei muncesc împreună. Românii trebuie să se întoarcă acasă, iar noi trebuie să îi încurajăm!”.

În contextul politic actual, Silviu Macovei atrage atenția asupra faptului că istoria nu ține seama de conflicte vremelnice. „Ceea ce mă întristează cel mai mult este că în loc să ne bucurăm împreună pentru șansa pe care ne-a dat-o istoria, Unirea Moldovei cu Țara Românească, vedem încercări de politizare a unor evenimente care sunt mult deasupra noastră ca politicieni. Evenimentele mărețe ale istoriei noastre nu sunt ale niciunui partid sau ale vreunui politician de azi, fie el și președinte, ci sunt ale copiilor și nepoților noștri căci în ei avem a ne pune speranța! Sunt trist pentru orgoliile mărunte, dar mă bucur că trăiesc și muncesc pentru o Românie Mare care a început acum 160 de ani la Iași!” a încheiat deputatul ieșean Silviu Macovei.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri