Deputatul Silviu Macovei: „Producătorii români se pot bate cu supermarket-urile!”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă (P)

Deputatul Silviu Macovei: „Producătorii români se pot bate cu supermarket-urile!”

GALERIE
fotomacovei
  • fotomacovei
- +

În plin scandal legat de controalele ANAF care au blocat zeci de tiruri cu legume de import, deputatul social democrat Silviu Macovei vine cu propuneri de soluții pentru ca agricultorii români să aibă posibilitatea de a desface mult mai eficient produsele în supermarket-uri.

În discursul său de la tribuna Parlamentului, deputatul ieșean Silviu Macovei a analizat cauzele pentru care agricultorii români au dificultăți majore în a vinde marfa în marile lanțuri de magazine. Principala cauză, în opinia parlamentarului social-democrat, ține de rațiuni strict economice: supermarketuri-le caută produse de calitate și achiziționate ieftin pentru a putea scoate profit.

Acest lucru este normal, doar că producătorii autohtoni pleacă cu handicap în această cursă. Dacă pentru statele din afara Uniunii Europene explicația prețului mult mai mic rezidă în costurile foarte mici cu forța de muncă, în cazul țărilor UE competitivitatea crescută față de producătorii români este cauzată de subvențiile agricole mult mai generoase. Polonia, spre exemplu, are subvențiile mult mai mari decât România în ceea ce privește merele. Iar exemplele pot continua”. De aceea, Silviu Macovei consideră că principalul obiectiv al noilor europarlamentari români trebuie să fie obținerea unui nivel al subvențiilor agricole la aceleași nivel cu celelalte țări europene.

Parlamentarul social democrat a amintit de faptul că producătorii locali trebuie să se asocieze în număr cât mai mare fiindcă „asocierea mai multor producători, pe baze legale corecte și echitabile este principala soluție la combaterea importurilor foarte ieftine din țări exotice. Nu ai cum să concurezi cu un producător din afară care vine cu aceeași calitate la 200 tone de cartofi, iar un producător de-al nostru are 30 de tone. E doar un exemplu, însă trebuie să înțelegem că asocierea este o formă de a ne lupta cu importurile ” a mai adăugat Silviu Macovei.

O a treia soluție propusă de parlamentarul ieșean se referă la creșterea calității și a specializării produselor autohtone. Acesta a reamintit de conflictele deschise între marile lanțuri de magazine din Franța anilor 80-90 și micii producători locali care erau amenințați cu dispariția de pe piață. Soluția găsită în țările vestice (și care începe să funcționeze timid și la noi) a fost superspecializarea.

În hypermarket găsești pâine, lactate, cauciucuri de mașină, detergenți și băuturi alcoolice. Varietatea este în aparență mare, fiindcă sunt produse pentru toate gusturile. Însă, producătorii locali pot face specialități deosebite, de înaltă calitate, astfel încât un magazin mic, dar specializat pe brânzeturi (spre exemplu) să poată deveni o afacere sustenabilă pentru mai mulți producători români. La fel și cu vinurile, legumele sau produse din carne. Acest lucru a început deja să funcționeze și în țara noastră, însă nici pe departe la nivelul potențialului pe care îl poate avea piața produselor specialități.

Deputatul Silviu Macovei consideră că, până la urmă, consumul de produse autohtone este și o chestiune de patriotism local: „Este o utopie să crezi că poți bloca importurile pentru a proteja producătorii locali. Totuși, dacă tot vrem să consumăm produse de-ale noastre, nu avem decât să le căutăm în magazine și să alegem să cumpărăm produse românești. Este simplu.”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.