Deputatul Silviu Macovei va vota conducerea scuterului cu permis de conducere categoria B!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă (P)

Deputatul Silviu Macovei va vota conducerea scuterului cu permis de conducere categoria B!

GALERIE
fotomacovei
  • fotomacovei
- +

În urma aprobării tacite de către Senat a modificării legislației rutiere care permite conducerea motocicletelor mici cu permis categoria B, deputatul ieșean Silviu Macovei vede această măsură ca o posibilitate a reducerii poluării și aglomerației din Iași!

Deputatul ieșean este de părere că această inițiativă trebuia implementată mai demult, mai ales că în ultimii ani Iașul (și nu doar acesta) a devenit un coșmar al circulației rutiere.

Creșterea din ultimii ani a veniturilor românilor a condus la dezvoltarea extraordinară a pieței auto în sensul în care foarte mulți români care nu își puteau permite o mașină au acum posibilitatea de își îndeplini visul. Însă, aceasta vine și cu supra-aglomerarea traficului rutier, mai ales în marile orașe ale țării. Evident, creșterea numărului de vehicule a atras după sine și o accentuare dramatică a fenomenului poluării mai ales în privința prafului, noxelor și a particulelor în suspensie. Cel puțin la Iași, situația este dramatică!” afirmă Silviu Macovei.

Propunerea de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care acum se va afla pe masa deputaților, prevede posibilitatea șoferilor să conducă și motociclete, în baza permisului de categoria B. Silviu Macovei clarifică detaliile afirmând că „nu este vorba, evident, de eliminarea obligativității categoriei A a permisului de conducere, ci doar despre utilizarea unor motociclete cu capacitate cilindrică și putere foarte reduse, mai precis în categoria așa numitelor scutere”.

Avantajele acestei măsuri sunt ușor de intuit, afirmă parlamentarul ieșean, fiindcă „dimensiunile reduse ale scuterelor fac traficul mai facil, iar problema parcărilor supra-aglomerate își găsește soluție în posibilitatea scuterului de a fi parcat cu ușurință pe un metru pătrat. Mai mult, însă, efectele folosirii scuterelor, mai ales în mediul urban aglomerat, consider a fi benefice și în privința poluării atmosferice. Consumul redus de carburant înseamnă și poluare mai puțină. Apoi, suprafața celor două pneuri ale scuterului produce incomparabil mult mai puține pulberi toxice decât cele patru pneuri ale unui autoturism”.

Silviu Macovei amintește că această soluție este cvasi-generalizată în marile orașe europene: „Este de notorietate faptul că în orașe precum Bruxelles sau Berlin, inclusiv angajații marilor corporații folosesc scuterele pentru a se deplasa în cartierele financiare. Iar aceste mijloace de transport urban sunt folosite aproape pe tot parcursul anului. De aceea voi vota această modificare cu foarte multă încredere!

Deoarece statisticile arată că majoritatea accidentelor grave care implică conducători de vehicule pe două roți din categoria mopedelor sunt cei cu vârsta între 18 și 20 de ani, inițiatorii acestui proiect de modificare au prevăzut și o serie de condiții pentru a preveni o exacerbare a numărului de accidente rutiere. Mai concret, vor putea conduce motociclete cu cilindre maximă de125 cm3, cu puterea maximă de 11kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1kW/kg doar posesorii de permise categoria B care au împlinit vârsta de 24 de ani și care au o experiență în conducere de cel puțin doi ani.

Vă reamintesc, conform Codului Rutier actual, permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15kW, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniți.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.