Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă (P)

Deputatul Silviu Macovei va vota conducerea scuterului cu permis de conducere categoria B!

GALERIE
fotomacovei
  • fotomacovei
- +

În urma aprobării tacite de către Senat a modificării legislației rutiere care permite conducerea motocicletelor mici cu permis categoria B, deputatul ieșean Silviu Macovei vede această măsură ca o posibilitate a reducerii poluării și aglomerației din Iași!

Deputatul ieșean este de părere că această inițiativă trebuia implementată mai demult, mai ales că în ultimii ani Iașul (și nu doar acesta) a devenit un coșmar al circulației rutiere.

Creșterea din ultimii ani a veniturilor românilor a condus la dezvoltarea extraordinară a pieței auto în sensul în care foarte mulți români care nu își puteau permite o mașină au acum posibilitatea de își îndeplini visul. Însă, aceasta vine și cu supra-aglomerarea traficului rutier, mai ales în marile orașe ale țării. Evident, creșterea numărului de vehicule a atras după sine și o accentuare dramatică a fenomenului poluării mai ales în privința prafului, noxelor și a particulelor în suspensie. Cel puțin la Iași, situația este dramatică!” afirmă Silviu Macovei.

Propunerea de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care acum se va afla pe masa deputaților, prevede posibilitatea șoferilor să conducă și motociclete, în baza permisului de categoria B. Silviu Macovei clarifică detaliile afirmând că „nu este vorba, evident, de eliminarea obligativității categoriei A a permisului de conducere, ci doar despre utilizarea unor motociclete cu capacitate cilindrică și putere foarte reduse, mai precis în categoria așa numitelor scutere”.

Avantajele acestei măsuri sunt ușor de intuit, afirmă parlamentarul ieșean, fiindcă „dimensiunile reduse ale scuterelor fac traficul mai facil, iar problema parcărilor supra-aglomerate își găsește soluție în posibilitatea scuterului de a fi parcat cu ușurință pe un metru pătrat. Mai mult, însă, efectele folosirii scuterelor, mai ales în mediul urban aglomerat, consider a fi benefice și în privința poluării atmosferice. Consumul redus de carburant înseamnă și poluare mai puțină. Apoi, suprafața celor două pneuri ale scuterului produce incomparabil mult mai puține pulberi toxice decât cele patru pneuri ale unui autoturism”.

Silviu Macovei amintește că această soluție este cvasi-generalizată în marile orașe europene: „Este de notorietate faptul că în orașe precum Bruxelles sau Berlin, inclusiv angajații marilor corporații folosesc scuterele pentru a se deplasa în cartierele financiare. Iar aceste mijloace de transport urban sunt folosite aproape pe tot parcursul anului. De aceea voi vota această modificare cu foarte multă încredere!

Deoarece statisticile arată că majoritatea accidentelor grave care implică conducători de vehicule pe două roți din categoria mopedelor sunt cei cu vârsta între 18 și 20 de ani, inițiatorii acestui proiect de modificare au prevăzut și o serie de condiții pentru a preveni o exacerbare a numărului de accidente rutiere. Mai concret, vor putea conduce motociclete cu cilindre maximă de125 cm3, cu puterea maximă de 11kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1kW/kg doar posesorii de permise categoria B care au împlinit vârsta de 24 de ani și care au o experiență în conducere de cel puțin doi ani.

Vă reamintesc, conform Codului Rutier actual, permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15kW, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniți.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri