Deputatul stetoscop: Un mare traseist politic vrea sa bifeze și Bruxelles-ul

marți, 26 martie 2019, 02:49
4 MIN
 Deputatul stetoscop: Un mare traseist politic vrea sa bifeze și Bruxelles-ul

Tudor Ciuhodaru va fi pe poziţia a 7-a pe lista PSD pentru europarlamentare. „Deşi nu ne dădea nimeni prea multe şanse, iată că organizaţia PSD Iaşi a impus pe poziţie eligibilă un candidat“, arată mulţumit şeful CJ, Maricel Popa.

PSD Iaşi are un candidat eligibil pe lista naţională a partidului pentru alegerile europarlamentare. Varianta finală a listei, aprobată ieri de Comitextul Executiv Naţional al partidului, îl plasează pe deputatul Tudor Ciuhodaru pe locul 7, în condiţiile în care PSD mizează pe cel puţin 12 locuri eligibile.

Candidatura lui Ciuhodaru are un dublu efect: fostul ministru Bogdan Cojocaru va intra în Parlamentul României (Cojocaru este următorul pe lista PSD din 2016 pentru parlamentare), iar o candidatură a lui Ciuhodaru la Primăria Iaşi în 2020 devine improbabilă.

Medicul-deputat a apărut în ultimul moment pe lista PSD, el nefigurând pe niciuna dintre variantele iniţiale. În ultimele săptămâni, organizaţia Iaşi a fost intens criticată pentru lipsa de influenţă la Bucureşti în impunerea unui candidat.

Săptămâna trecută, şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, declara că filiala locală „nu se află într-o poziţie favorabilă de negociere“, în contextul în care, anterior, timp de două mandate consecutive, organizaţia l-a susţinut pe Cătălin Ivan, iar acesta a intrat, în ultimii ani, în conflict deschis cu liderii centrali ai PSD şi, în cele din urmă, a părăsit barca social-democrată.

„Mă bucur că avem şansa de a trimite la Bruxelles un nou reprezentant al Iaşului. Deşi nu ne dădea nimeni prea multe şanse, iată că organizaţia PSD Iaşi a impus pe poziţie eligibilă un candidat“, a comentat ieri Maricel Popa. El s-a arătat convins că Tudor Ciuhodaru va face faţă „rigorilor Parlamentului European“.

„Sper ca, de această dată, trimisul nostru să facă într-adevăr politica României, a regiunii şi a partidului, şi nu să aibă doar o agendă personală, aşa cum s-a întâmplat în trecut cu fostul europarlamentar Cătălin Ivan“, a mai spus Maricel Popa.

Tudor Ciuhodaru nu a răspuns ieri apelurilor telefonice, dar, într-un comunicat al PSD, deputatul spune că este „onorat“ de nominalizare.

„Este un lucru care mă obligă. Aşa cum am procedat şi până acum voi apăra problemele ieşenilor şi ale Moldovei. Este momentul ca aceste politici bune pentru oameni, din sănătate, dar şi din celelalte domenii de activitate, să fie continuate şi la nivel european“, a menţionat Ciuhodaru, citat de comunicatul PSD.

Ciuhodaru, unul dintre cei mai cunoscuţi traseişti politici

De-a lungul timpului, Tudor Ciuhodaru s-a remarcat prin desele schimbări ale orientării politice, majoritatea venind în contextul dorinţei lui de a candida pentru funcţii publice. În 2008, a intrat în Camera Deputaţilor din partea PSD, partid pe care l-a părăsit în ianuarie 2010.

Până în octombrie 2011, Ciuhodaru a fost ba independent, ba reprezentant al PC. În iunie 2012, a candidat la Primăria Iaşi din partea unei alianţe formate din UNPR, PNG şi PER. În toamna aceluiaşi an, candidează din nou pentru un loc de deputat, dar, de data aceasta, din partea PPDD Vaslui, partid în care a rezistat până în aprilie 2015, moment în care s-a reînscris în UNPR Iaşi.

Cum alegerile parlamentare băteau din nou la uşă, Ciuhodaru a reapărut, în martie 2016, pe lista PSD pe un loc care i-a asigurat al treilea mandat consecutiv de deputat.

Medicul-deputat s-a remarcat şi prin desele schimbări în plan profesional, în ultimii 10-12 ani el lucrând în cinci spitale (inclusiv o unitate din Vaslui, atunci când era membru PPDD), ultimul pe listă fiind Spitalul de Neurochirugie, unde este, în prezent, medic primar la unitatea de primire urgenţe.

În Parlament, în actuala legislatură Tudor Ciuhodaru a fost, faţă de alţi colegi de ai săi din PSD Iaşi, ceva mai activ.

A avut dese luări de cuvânt (117 în 46 de şedinţe), a susţinut 49 declaraţii politice, a semnat pentru 93 de propuneri legislative (19 promulgate ca legi), a votat în favoarea aprobării unei moţiuni de cenzură împotriva propriului guvern (condus de Sorin Grindeanu) şi a adresat membrilor executivului un număr de 15 întrebări şi interpelări.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii