Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Deputatul USR Filip Havârneanu: “Legile Educației lasă în continuare enorm de mulți copii în urmă, ele reprezintă un text reformulat fără garanții” (P)

GALERIE
filip_havarneanu
  • filip_havarneanu
- +

Parlamentarul ieșean este de părere că după trei încercări de a elabora forma finală a Legilor Educației, ministrul Ligia Deca trece în continuare pe lângă reformă și propune o variantă care lasă în continuare enorm de  mulți copii în urmă. Deputatul USR consideră că majoritatea politică aflată la putere dorește să treacă în grabă Legile Educației prin Parlament, pentru ca interesele pe care le servește altor beneficiari decât cei din învățământ, să nu mai fie amânate.

Filip Havârneanu, care este și membru în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, susține că Ligia Deca a părut că vrea „lichidarea” sistemului de învățământ, și așa vulnerabil.

Între timp, copiii continuă să ajungă pe jos la școală, să adoarmă flămânzi, să abandoneze cursurile din cauza sărăciei, să meargă la toaletă în curtea școlii și să cotizeze individual, mascat, pentru toate lipsurile de la clasă. Sunt școli care cad pe copii, profesori păcăliți cu măriri de salariu, umiliți și directori numiți pe criterii de fidelitate față de partid. Elevii sau studenții nu sunt pregătiți pentru a face față ulterior pe piața muncii și învață după manuale vechi de 30 de ani. Accesul echitabil al tinerilor în universități, indiferent de mediul de proveniență și suportul universitar pentru viața asociativă studențească rămân planuri pe hârtie. Aceste Legi ale Educației sărăcesc părinții și vin mănușă politicienilor, în loc să sprijine elevii. Păstrează același sistem de învățământ rigid, învechit, bazat de ierarhie, nu pe atracția față de cunoaștere. Am analizat, de fapt, programe incoerente, o lege cârpită după interesele unor grupuri de presiune și politicieni. O lege unde ni se propun posibilități, fără garanții”, a declarat deputatul Filip Havârneanu.

Timpul pierdut în Educație de fiecare guvern incompetent se cunoaște acum

Potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar 2021-2022, rata de absolvire a gimnaziului a fost de doar 66%, fiind cea mai mică rată din ultimii 17 ani.

Acestea sunt "performanțele" tuturor miniștrilor PSD-PNL puși să facă experimente în loc de reforme. Cu resturi de finanțare, cu manageri plantați să fie asumați doar în fața partidului, învățământul românesc livrează la ora asta copii care nu pot să promoveze și abandonează școala. Dar, sunt ținuți în brațe plagiatorii, sunt premiați pe viață toți cei care au eșuat în educație, în timp ce românii fac eforturi considerabile ca să își țină copiii în școlile de stat, unde accesul la educație ar trebui să fie egal și complet gratuit. Doamna Ligia Deca avea o șansă unică să demonstreze că nu folosește aceste Legi ale Educației pentru o acrobație politică. Până când aceste lucruri nu vor fi corectate legislativ, propunerile sunt doar o dedicație pentru clientela cu diplome contrafăcute, care are nevoie de un paravan. Să trecem prin Parlament pe repede-înainte un pachet de legi, cu susținerea unei majorități care nici acum nu își asumă creșterea analfabetismului funcțional sau lipsa de motivare a cadrelor didactice este un semnal că nu tindem spre reforma din învățământ, ci învățământ de formă”, a mai adăugat parlamentarul USR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri