anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Deputatul USR, Filip Havârneanu: “Prin întârzierea programului Masă caldă în școli, ministrul Educației transmite (și) celor 3602 copii ieșeni că trebuie să ignore foamea” (P)

GALERIE
filip havarneanu
 • filip havarneanu
- +

Parlamentarul ieșean, Filip Havârneanu acuză Ministerul Educației că a ratat programul pilot “Masă caldă în şcoli”, pentru că nu a reușit să termine la timp toate procedurile. Astfel, și în semestrul doi, elevii beneficiari pot să mai rabde, pentru că în loc de hrană, ei primesc doar vești proaste. În județul Iași, 3602 elevi, conform listei în care trebuie implementat proiectul pilot, mai au de așteptat suportul alimentar promis.

Deputatul USR, Filip Havârneanu sesizează că Ministerul Educației nu reușește nici de această dată să se sincronizeze cu nevoile reale ale elevilor, care au atâta nevoie de o masă caldă pe zi. Prin urmare, spune acesta, masa promisă nu poate fi oferită un semestru întreg, așa cum este normal, pentru că abia zilele trecute s-a publicat în Monitorul Oficial hotărârea de guvern prin care se finanțează programul pilot și în semestrul II.

“Vestea este una amară, pentru că va mai dura până când primăriile primesc banii și reușesc să încheie procedurile. În tot acest timp ministrul Câmpeanu nu este punctual și neglijează această categorie care nu întâmplător trebuie să primească hrană. La Iași, sunt 3602 copii care sunt incluși în acest program, dintre care 1572 sunt preșcolari și elevi din învățământul primar. Unitățile școlare ieșene care apar pe lista de acordare a acestui suport sunt Școala Profesională Dagâța, Școala Gimnazială Scheia, Liceul Tehnologic Victor Mihăileanu Craiu din comuna Belcești, Școala Gimnazială Mironeasa și, nu în ultimul rând, Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din municipiul Iași. Este revoltător să vezi acțiuni urgente în slow-motion, este ca și când le spui copiilor să mai facă foamea două luni, fiindcă ministerul s-a pierdut în hârtii. Nu se răcește mâncarea, îngheață în sufletul acestor copii dorința de a mai crede în ceva bun”, a declarat Filip Havârneanu, secretar al Comisiei de învățământ din Camera Deputaților.

USR PLUS a propus amendamente la ordonanţa de urgenţă care continuă programul şi în acest an şcolar

Parlamentarul ieșean a afirmat că încă din luna septembrie, USR PLUS a propus amendamente la ordonanţa de urgenţă care continuă programul şi în acest an şcolar. “Împreună cu colegii mei din grupul de lucru pentru educație din USR, am introdus la Senat prelungirea şi pe semestrul al II-lea alături de alte modificări care să înlesnească servirea mesei şi să rezolve dificultăţile întâmpinate în anii anteriori. Ministerul le-a acceptat pe toate, surprins poate de cât de logică poate fi organizarea unui experiment atunci când legiuitorii se concentrează pe problemele reale şi pe însuşi scopul unui program pilot: acela de a furniza date privind oportunitatea extinderii. Ministerul s-a răzgândit în privinţa acelor amendamente care chiar presupuneau că ar fi trebuit să muncească un pic: înlocuirea şcolilor care nu reuşesc să implementeze programul şi colectarea datelor ca să înţelegem ce mai trebuie modificat ca să funcţioneze mai bine.

În luna decembrie a anului trecut USR a propus printr-un amendament la buget #extinderea programului la 30% dintre elevii din România, pentru a cuprinde astfel minim 900.000 de elevi, însă majoritatea politică actuală a respins acest amendament. Sunt foarte curios cum judecă, cum simt acești copii prin filtrul lor, dezintererul ministerial. Ce simt ei atunci când se uită lung după caserolele cu două feluri de mâncare pe care nu o poate găsi nici acasă și cum își explică faptul că niște adulți plătiți să-i susțină, le promit lucruri pe care nu le pot face”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

Unu din zece copii merge flămând la culcare

Deputatul Filip Havârneanu susține că va implica în continuare alături de colegii săi, chiar și din opoziție, pentru ca banii pentru acest program să ajungă la timp și ca el să fie implementat corect și transparent.

Din punctul meu de vedere, trebuie avut în vedere interesul copiilor, aici nu este vorba de o miză politică și nu ar trebui tratată ca atare. De fiecare dată când aud de programul „Masă caldă în școli”, mă gândesc la faptul că unu din zece copii din mediul rural merge seara flămând la culcare. Mă gândesc că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei, adică peste 150.000 n-au mâncat nimic la finalul unei zile. Două treimi (68%) din elevii din mediul rural ajung la şcoală pe jos. 17% din copii parcurg zilnic pe jos peste 8 km ca să ajungă la ore. Cum să ceri unui copil să reziste, dacă nu mai are energie pentru a studia? Eu sper ca aceste date care totuși nu cred că sunt străine Ministerului Educației, să fie suficiente pentru a-și căuta latura sensibilă și să aducă la zi acest program pentru care USR a luptat de la bun început” a mai spus Filip Havârneanu.

Liderul USR Iași a mai adăugat că proiectul „Masă caldă în școli” este unul dintre angajamentele în care USR a investit cele mai multe resurse de timp și energie pentru a aduce îmbunătățiri și pentru a contribui la reducerea abandonului școlar, întrucât, în România, sunt încă mulți elevi care sunt nevoiți să renunțe la școală din cauza greutăților financiare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.