anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Deputatul USR, Filip Havârneanu: “România este țara cu cei mai mulți copii deveniți părinți, iar statul încă se ferește de Legea educației sexuale” (P)

GALERIE
filip havarneanu
 • filip havarneanu
- +

Parlamentarul ieșean, Filip Havârneanu, a vorbit în cea mai recentă intervenție a sa în plenul Parlamentului despre numărul mare al adolescentelor care la 12, 13 ani devin mame și despre cauzele care plasează România în topul țărilor europene cu copii transformați în părinți, atât de prematur. Iașul, conform statisticilor, ocupă locul 4 în rândul județelor cu fete care au dat naștere la vârsta la care ar trebui să-și continue studiile la școală.

În viziunea deputatului de Iași, regândirea urgentă a Legii educației sexuale este singura soluție în a preveni situații sau alegeri care marchează negativ, pe viață, copiii și tinerii.

Parlamentarul USR  susține că deși 2022 este Anul European al Tineretului, guvernanții români au lăsat tinerii pe cont propriu.

România este statul cu cei mai mulți copii care devin părinți. Statul arătat cu degetul pentru cele mai multe fete adolescente care devin mame și care, la 18 ani au deja doi copii. Lor cine le promite că totul va fi bine? Aceste copile care nu au acces la informație, cărora nimeni nu le-a vorbit despre contracepție, s-au trezit cu prunci în brațe și cu etichete dure ale societății. Statul român nu vrea nici la ora actuală să prevină sarcina în adolescență, deși este una dintre cele mai actuale probleme de sănătate publică. Iașul se afla pe locul 4 în țară și cred că nu e o situație de privit de la distanță”, susține Filip Havârneanu.

Conform rapoartelor date publicității de către mai multe ong-uri, fetele care devin mame ajung să fie respinse de familie, să fugă de acasă și să devină victimele abuzurilor. Sunt condamnate la sărăcie, sunt marginalizate în societate și suferă depresii.

Mamele de 13, 14 ani renunță la școală și se zbat în propria lor traumă, pentru că nu sunt pregătite pentru a crește un nou născut. Copii care abia învață să își poarte de grijă, devin părinți și responsabili de viața unor făpturi firave, pentru că nimeni nu le-a vorbit despre riscuri, despre sarcina nedorită, despre consimțământ, despre cât de dificil este să îți asumi  misiunile unui adult. Fiecare mamă minoră ascunde în spate o poveste de viață care poartă vina fiecărui ales care s-a opus introducerii educației sexuale în școli”, a explicat deputatul USR în timpul declarației sale politice.

Milioane de euro pentru victime, 0 lei pentru prevenție

Anual, peste 33 de milioane de euro din bugetul României se duc pentru victimele lipsite de acces la educație sexuală.

“Acești bani pot fi investiți în preîntâmpinarea situațiilor în care adolescentele nasc la vârsta la care ar trebui să intre la liceu. 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și incapacitatea statului de a se mobiliza cumva se regăsește în aceste date care dezvăluie că nu știm să ne îndrumăm copiii spre bine, spre normalitate. Să nu ignorăm această realitate apăsătoare.

Adolescenții nu au nevoie doar despre informații legate de igiena personală. Au nevoie de o lege a educației sexuale care să-i ajute să-și înțeleagă propriul corp, deciziile intime, care să-i învețe să se apere de abuzuri și agresiuni, despre drepturi și temeri justificate. Școala pregătește copiii pentru lecțiile de la clasă, nu și pentru viața de afară și dacă nu vom schimba asta, vom rămâne prin Parlament niște trecători care arată cu degetul în loc să întrebe cu ce puteau ajuta”, a subliniat Filip Havârneanu.

În fiecare zi, două minore din Iaşi aduc pe lume copii.

Fenomenul este unul îngrijorător pentru că are efecte pe termen lung şi foarte lung, copiii născuţi în astfel de familii având mai puţine şanse la educaţie sau servicii medicale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.