Deputatul Vasile Cîtea: „Vom răzbi! Vom lupta! Vom deveni mai uniți! Pentru noi și pentru toți cei care privesc cu speranță depășirea perioadei critice!” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

Deputatul Vasile Cîtea: „Vom răzbi! Vom lupta! Vom deveni mai uniți! Pentru noi și pentru toți cei care privesc cu speranță depășirea perioadei critice!” (P)

GALERIE
foto citea (3)
  • foto citea (3)
- +

Spitalul care trebuia să ne salveze nu ne dă niciun răspuns. A funcționat doar trei luni, anul trecut, nu a reușit să trateze urgențele medicale și a costat aproximativ 13 milioane de euro. 

Acum, când mulți îl consideră cel care ar putea salva vieți, mai ales în contextul în care nu avem paturi ATI în județ și în România, mai ales când oxigenul face diferența dintre viața și moarte, Spitalul de la Lețcani continuă să fie un spital care nu reușește să ajute, ci să arate în continuare ineficiențele sistemului medical. 

Suntem într-un colaps medical și continuăm să ne adâncim. 

Încă de săptămâna trecută au fost transferați pacienți acolo, dar nimeni nu spune nimic. Nicio rudă a vreunui pacient spitalizat nu știe care este situația de acolo. Ei cer explicații de la cei detașați să salveze vieți la câțiva kilometri de Iași, dar ei sunt legați la mâini.

De câteva zile, odată cu scăderea temperaturilor ne luptăm cu aceeași problemă: lipsa unui confort termic. Am înțeles că nu există un sistem de aerisire, că medicii deschid ușile pentru aerisire și astfel vom ajunge la situația în care vom vorbi de reînchiderea unității spitalicești.

Și dacă încălzirea s-ar face din exterior, ceea ce ar fi de dorit, e nevoie de muncă, chiar pentru a se asigura acea temperatură constantă de 23 de grade Celsius în saloane. 

Mă tem pentru siguranța pacienților. Firul dintre viață și moarte este foarte subțire. Astăzi, nu mai puțin de 88 de pacienți sunt tratați, în condiții vitrege. O parte dintre ei sunt intubați, alții stau cu măşti non-invazive şi chiar două surse de oxigen.

Personalul medical și pacienții sunt în pericol, din păcate.

 În încercarea de a evita o situație care a mai avut loc în România în ultimii ani, iar aici mă refer la sistemul de încălzire suprasolicitat, urmat de Doamne ferește! incendii, ușile saloanelor stau deschise. Seara temperaturile scad foarte mult, iar de aici toată situația care pune cunoștințele medicilor în menghină. 

Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi, spun reprezentanții Euronest. Cu alte cuvinte, situația impune, din nou, închiderea spitalului.  

Rudele pacienților internați aici află din presă ce se întâmplă dincolo de ușile late ale unor unități mobile care ar fi avut rol salvator, dacă erau gândite bine încă de la început și nu ar fi fost doar o mutare politică menită să facă zgomot pentru nimic. 

Mă rog pentru medicii și asistentele detașate aici, pentru pacienții care sunt internați aici, dar și pentru rudele lor care sunt legate la mâini. 

„Vom răzbi! Vom lupta! Vom deveni mai uniți! Pentru noi și pentru toți cei care privesc cu speranță depășirea perioadei critice!”

Este vital să ne gândim la vaccinare cu mai multă încredere. Doar așa mai putem ține piept acestui val anunțat a fi cel mai agresiv.

Vasile Cîtea

Deputat de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.