Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presă

Deputatul Vasile Cîtea susţine propunerile legislative privind domeniul educaţiei şi sportului românesc

GALERIE
citea unu
  • citea unu
- +

Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor a avut, pe ordinea de zi din data de 20 februarie 2018, mai multe propuneri legislative pentru care s-au solicitat raport sau aviz de specialitate, propuneri legislative deosebit de importante în ceea ce priveşte domeniul educaţiei şi sportului românesc.

Astfel, prin propunerea legislativă nr. 409.2017 se preconizează  ca, în perioada organizării Olimpiadelor Gimnaziale, la fazele naţionale, precum şi a Olimpiadelor Naţionale ale Sportului Şcolar, să fie puse la dispoziţie pentru desfăşurarea acestor evenimente, bazele şi instalaţiile sportive aflate în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, cu titlu gratuit, dar fără a perturba programul deja stabilit pentru aceste baze.  Propunerea legislativă se impune în contextul în care bazele sportive aflate în administrarea unităţilor şcolare, în marea lor majoritate, nu îndeplinesc condiţiile minime de licenţiere prevăzute de federaţiile sportive naţionale, astfel încât, desfăşurarea unor probe sau jocuri sportive pe acestea ar ridica probleme deosebite.

Având în vedere acestea și ținând cont de faptul că infrastructura sportivă care aparține Ministerului este omologată pentru desfășurarea oricăror jocuri sportive, implementarea acestui proiect de lege ar crea condițiile unor concursuri sportive de înaltă performanță.

În altă ordine de idei, prin propunerea legislativă nr. 486/2017, a fost avut în vedere  ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în sensul clarificării aspectelor referitoare la sursa de finanţare a subvenției acordate pentru transportul local în comun, transportul public intrajudeţean şi transportul interjudețean al elevilor și studenților.

Astfel, propunerea legislativă are ca destinatari elevii care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi are ca obiect principal de reglementare decontarea cheltuielilor făcute de aceştia în limita a 50 de km, din bugetele unităţilor de învăţământ frecventate, evident după aprobarea bugetelor unităţilor administrativ- teritoriale locale sau decontarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, între localitatea de domiciliu şi localitatea unităţii de învăţământ frecventate, dacă respectivul elev a optat pentru o formă de cazare la unitatea de învăţământ unde este înscris în anul şcolar.

Nu în ultimul rând, prin propunerea legislativă nr. 6/2018 a fost avută în vedere,  ca obiect de reglementare, modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, în special, în scopul dezvoltării aptitudinilor profesionale în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor din domeniul în care se organizează programul de internship al dobândirii de experienţă profesională şi al facilitării tranziţiei de la sistemul de educaţie către piaţa muncii.

Cu alte cuvinte, Guvernul României, în calitate de iniţiator, a dorit să fixeze un cadru legislativ corect care are ca scop principal integrarea mult mai uşoară a tinerilor pe piaţa muncii, obiectiv la care România are o restanţă faţă de instituţiile europene în materie.

 

Vasile Cîtea

Deputat PSDIaşi
   

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri