Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Deschidere grandioasă a anului universitar 2015-2016 la UMF Iași

GALERIE
umf
  • umf
- +

Luni, 28 septembrie 2015, începând cu ora 17.00, în Piața Națiunii (esplanada UMF), va avea loc Ceremonia de Deschidere a anului universitar 2015 – 2016 a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași. Festivitatea de deschidere, care va sublinia poziția universității de medicină ieșene de lider național în domeniul învățământului superior medical precum și expunerea internațională a acesteia, va include mesajele rectorului UMF, prof.dr. Dragoș Pieptu, și ale invitaților speciali precum și premierea studenților care s-au remarcat anul universitar trecut prin rezultate deosebite.

Festivitatea de deschidere va fi urmată de concertul extraordinar în aer liber "Sounds of Life", cu invitaţi speciali și compoziţii muzicale celebre. Soprana Irina Iordăchescu și tenorul de origine mexicană Hector Lopez vor fi prezenți pe scenă într-un spectacol de excepție realizat de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Sabin Păutza. Concertul prilejuit de lansarea anului universitar este realizat cu participarea Corului academic “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova Iași, dirijor Doru Morariu.

Devenită deja tradiție în calendarul evenimentelor de anvergură ale Iașului, ceremonia de deschidere a anului universitar 2015-2016 la Universitatea de Medicină și Farmacie se va încheia la ora 20.00 cu un foc de artificii.

Ceremonia va fi transmisă online pe platforma de e-learning a UMF www.umfiasi.ro

Declarații:

Dirijorul Sabin Păutza: “Orchestra Română de Tineret este cea mai bună orchestră a României din toate timpurile. Aceşti tineri cântă de parcă ar fi viaţa lor în joc. Au un entuziasm pe care nu îl găsim nici măcar la orchestre mari din lumea aceasta, sunt adevăraţi profesionişti. Pe 28 septembrie mi se oferă ocazia să îi dirijez pentru prima oară în concertul de la Iaşi care a devenit deja o tradiţie în deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”. Este o premieră, un eveniment cu adevărat deosebit, aşteptat de mii de oameni. Acest concert este cu adevărat special şi prin colaborarea Corului academic “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova Iaşi şi participarea unor mari solişti precum soprana Irina Iordăchescu şi a tenorul Hector Lopez”

Dirijor Doru Morariu, Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova Iași: „Ne bucurăm că  în acest an am fost onoraţi cu invitaţia de a participa la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi.  Este pentru a doua oară când participăm şi sper să participăm an de an pentru că aceasta este o manifestare deosebită pentru unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară. Ne bucurăm să fim alături de orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Sabin Păutza. ”


Soprana Irina Iordăchescu: "Tatăl meu, baritonul Dan Iordăchescu, a petrecut mare parte din copilăria şi studenţia sa la Iaşi şi de câte ori avea ocazia să vorbească despre acest oraş, o făcea cu emoţie în glas şi multă nostalgie. Eu cânt deja la Iaşi în fiecare an de foarte mult timp şi revin aici cu multă bucurie, cu o emoţie extraordinară, ca un fel de întoarcere acasă, cu sentimentul ciudat ca într-un fel şi tata se întoarce, prin mine, acasă. Toate colaborările mele cu instituţiile de gen, şi nu numai, din acest minunat oraş, s-au petrecut într-o atmosferă specială, alături de dirijori, instrumentişti şi artiști lirici, fie ei solişti sau membri ai corurilor, de excepţie!

Amintirile care mă leagă sufleteşte de Iaşi sunt preţioase şi ştiu că vor continua să se adune multe de-a lungul vieţii mele, ca şi acest eveniment extrem de important şi aşteptat an de an de către publicul din Iaşi, concertul „Sounds of Life” organizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”din Iaşi alături de producătorul general ABplus Events.

Cânt iar alături de colegul meu, tenorul Hector Lopez, am mai cântat alături de Orchestra Română de Tineret dar şi alături de Corul academic “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova Iași, dirijor Doru Morariu. Pentru prima oară însă voi cânta sub bagheta dirijorului Sabin Păutza şi aştept această primă întâlnire muzicală cu bucurie, la fel cum aştept şi reîntâlnirea mea cu publicul din Iaşi, de această dată mai numeros şi mai divers, fiind vorba de un concert în aer liber.

Va fi o experință extraordinară, într-o seară când multe suflete îşi vor uni emoţiile şi energiile într-o mare sărbătoare a muzicii şi culturii !”

Marin Cazacu, manager al Orchestrei Române de Tineret: „După concertele extraordinare susţinute la Milano, Bolzano, Ruse, Berlin, Roma, Strasbourg, Paris, Ravello, Aix en Provence şi foarte recent în deschiderea Festivalului Internaţional "G. Enescu” de la Bucureşti, Orchestra Romană de Tineret este onorată să participe la cea mai spectaculoasă deschidere de an universitar din România, organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”.

Tinerii muzicieni români, majoritatea studenţi selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional,  vor  concerta pentru  prima dată la Iaşi, în inima Moldovei, urmând ca în luna octombrie să concerteze la Cluj Napoca şi Viena. Socotită “un exemplu pentru orchestrele de top mondial” şi o îmbinare fericită între entuziasmul tineresc cu măiestria interpretativă, Orchestra Romană de Tineret  mulţumeşte organizatorilor pentru invitaţie. Pentru mine ca fondator şi manager al Orchestrei este o mare bucurie să prezint „această bijuterie a vieţii muzicale româneşti” publicului ieşean la unul dintre cele mai prestigioase evenimente în aer liber."

 

***

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a fost fondată în 1879, fiind una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România. UMF Iași face parte din Grupul celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată. Dintre cei 11.922 de studenți, masteranzi și doctoranzi ai săi (9.110 studenți, 297 masteranzi, 309 doctoranzi și 2.206 rezidenți), 2.814 provin din 69 de țări altele decât România, ceea ce face Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași cea mai cosmopolită instituție de învățământ superior din estul Europei. Raportul de evaluare din 2013 al European University Association (EUA) - Institutional Evaluation Programme (IEP) califică Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” drept lider regional și național în domeniului învățământului superior.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri