anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 20.08.2022

Deschidere oficială în campus, la Politehnică. Studenții, îndemnați să schimbe lumea

GALERIE
politehnica
 • politehnica
- +

 „Trebuie să vă asumaţi planuri şi proiecte care practic pot schimba o societate sau o lume”, i-a îndemnat rectorul pe studenţi, în discursul festiv de început de an universitar

 

Deschidere oficială ieri, în aer liber, în cadrul Campusului „Tudor Vladimirescu”, a anului universitar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Alături de membrii conducerii Politehnicii şi cadrele didactice ale instituţiei, la manifestare au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi, în număr mare, studenţi. În deschidere, rectorul Dan Caşcaval a vorbit despre importanţa meseriilor inginereşti, dar şi despre provocările la care vor fi supuşi cei care au ales să urmeze aici cursurile, mai ales în contextul pandemiei. „Indiferent de contextul pe care nu l-a dorit nici unul dintre noi, ne aflăm într-un moment festiv care răzbate dincolo de răceala biţilor şi a pixelilor şi dincolo de prea puţin empatica comunicare online. Un moment festiv care ne face să uităm de provocările cursurilor online, ale examenelor online, de dificultatea încercării de a depăşi bariera cuvintelor spuse şi auzite indirect, doar prin bunăvoinţa electronilor şi a undelor”, a punctat Dan Caşcaval, care a adăgat că „profesiile de inginer şi de arhitect nu sunt printre cele mai uşoare. Presupune să înveţi toată viaţa, nu numai în facultate, să conduci oameni, să ai responsabilităţi, să ai idei, planuri, proiecte şi să îţi asumi aceste idei, planuri şi proiecte care practic pot schimba o societate sau o lume”.

Totodată, rectorul Politehnicii a subliniat şi nevoia de a oferi o atenţie sporită meseriilor tehnice, mai ales în contextul în care zona Moldovei este mai slab dezvoltată în acest sens. Cu toate acestea, Dan Caşcaval subliniază că se poate observa că atenţia societăţii în ceea ce priveşte pregătirea inginerească  a crescut, mai ales că Universitatea Tehnică a înregistrat un număr record de studenţi înscrişi în acest an. „Tehnologiile secolului XXI includ provocări majore pentru viitoarele generaţii de ingineri, precum utilizare eficientă a energiei solare, metode de captare a bioxidului de carbon, îmbunătăţirea infrastructurii urbane, progresul informaticii medicale, înţelegerea funcţionării creierului uman sau securitatea spaţiului cibernetic”, a adăugat şi profesorul Iulian Ciocoiu, preşedintele Senatului instituţiei.

La eveniment a luat parte şi primarul Mihai Chirica. Totodată, tot ieri a fost inaugurat oficial şi parcul dintre căminele T9 şi T10, parc care va purta numele Cezar Oprişan, prorectorul recent decedat. La evenimentul festiv au fost nominalizaţi şi cei mai buni studenţi ai fiecărei facultăţi, aceştia urmând să fie premiaţi în perioada următoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.