Deschiderea amfiteatrelor la ”Științele vieții”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Noul an academic la Iași

Deschiderea amfiteatrelor la ”Științele vieții”

GALERIE
USAMV Iasi
  • USAMV Iasi
- +

Factorii manageriali ai fostei Universități Agronomice din Iași, astăzi – din rațiuni de rebranding - devenită ”pentru Științele vieții”, forțați de dezideratul performării pe fond competițional au ridicat vizibil calitatea și relevanța programelor de practică studențească. Ultimul Raport al ARACIS, care după o evaluare instituțională complexă, a stat la baza acordării calificativului ”Grad de încredere RIDICAT”, este cât se poate de grăitor. 

Progresul tehnic/tehnologic și investițiile masive efectuate de universitate în ultimul timp au adus rezultate apreciabile. Numai că, oricât s-a acționat în sensul flexibilizării acestei activități de specialitate, căutându-se o formulă de stabilire a unui interval de timp special destinat practicii, plasat de-a lungul întregului an universitar, aici trebuie ținut cont de faptul că operează totuși niște limite ce nu mai pot fi împinse. Acestea țin tocmai de natură și viață. Altfel spus, specificul programelor de studiu de la ”Științele vieții” (licență-masterat-doctorat) presupune multiple corelări cu succesiunea anotimpurilor, cu ceea ce numim ”anul agrar”.

Cunoștințele și deprinderile viitorilor specialiști nu vor fi temeinice și trainice dacă actul transmiterii nu ar fi ”pe viu”, proxim solului, plantelor, animalelor etc., în ferme-școală, laboratoare experimentale ori centre de cercetare. Prin această introducere, poate cam lungă, am încercat să sintetizez explicațiile devansării începutului anului academic la Universitatea pentru Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, în raport cu alte universități. N-ar fi de neglijat nici faptul că pe timpul geroaselor ierni, studenții de aici rămân acasă într-o vacanță prelungită exact cu perioada cu care încep mai repede semestrul I de studii.

În mulți din cei 109 ani de funcționare lucrurile au stat la fel. Să amintim că Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” s-a înființat în anul 1912 sub forma unei secții de Științe Agricole în cadrul Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, ca în anul 1948 să devină Institutul Agronomic ”Ion Ionescu de la Brad”. În anul 1990 (după 42 ani), devine ”Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară «Ion Ionescu de la Brad» din Iași”. Denumirea actuală a căpătat-o în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 540 din 13 mai 2021. Baza materială de care dispune, la care face trimitere și Raportul susmenționat, este una impresionantă: ansamblu de clădiri cu o suprafață desfășurată de 33.894 mp, amplasate pe un teren cu suprafață de 19,90 ha; 10 amfiteatre mari, 200 săli de seminar și laboratoare, aulă modernizată, bază sportivă, cinci clinici veterinare, hală pentru tractoare și mașini agricole, stație-pilot pentru oenologie, sere etc. Fermele didactice și experimentale au peste 12.000 ha (Adamachi, Ezăreni, Rediu; bazele de practică de la Făcăieni - jud. Ialomița, Plaiul Șarului - Vatra Dornei, Frasin - jud. Suceava).

Studenții celor patru facultăți (Agricultură, Horticultură, Zootehnie, Medicină veterinară) se bucură de cele mai bune condiții, asigurându-li-se o pregătire de înalt nivel. Programele de studiu au denumiri cât se poate de atractive, derivate evident din ”Științele vieții”: Biologie. Montanologie, Protecția consumatorului și a mediului, Inginerie economică în agricultură, Horticultură, Peisagistică, Piscicultură și acvacultură, Controlul și expertizarea produselor alimentare, Medicină veterinară. Principalele programe de studii de licență sunt ierarhizate în clasa A, nivelurile posibile fiind de la A (cel mai înalt) la E. Până să devină doctori în Agro-Științe ori Medicină Veterinară, licențiații trec prin programele de master. Fiecare dintre acestea, în număr de peste 20, conferă o pregătire/perfecționare la nivelul exigențelor pieței forței de muncă din domeniile de studiu consacrate - agronomie, biologie, horticultură, ingineria mediului, inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală, ingineria produselor alimentare, medicină veterinară și zootehnie.

În fine, trebuie spus că întregul corp academic de aici (aproximativ 300 cadre didactice și cercetători), prin activitatea de cercetare avansată si educație, vizează predilect racordarea la ceea ce se întâmplă la nivel european și internațional. Între altele, este notabil faptul că deja s-a reușit un bun echilibru între abordarea efectivă a pregătirii profesionale cognitive a studenților și a celei formative. Cu certitudine, acest lucru va contribui la mai buna integrare a absolvenților de la ”Științele vieții” pe piața forței de muncă, națională și europeană.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.